728x90 AdSpace

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

  Ο δήμαρχος Καλαμάτας προκαλεί: "Μην ταΐζετε τα αδέσποτα για να μην επιτίθενται σε πολίτες"

  Έναν "πρωτότυπο" τρόπο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, βρήκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη, με αρκετά αδέσποτα σκυλιά να σχηματίζουν αγέλες και να επιτίθενται σε περαστικούς.
  Η λύση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος... δηλώνει φιλόζωος διαθέτοντας και ο ίδιος οικιακό ζώο, είναι οι πολίτες να μην ταΐζουν τα σκυλιά, καθώς αυτά όταν δεν βρουν να φάνε, γίνονται επιθετικά, με αποτέλεσμα να δαγκώνουν ανυποψίαστους περαστικούς. Για τις επιθέσεις ο κ. Νίκας ρίχνει ουσιαστικά την ευθύνη τόσο σε όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους, όσο και στη συνήθεια ορισμένων πολιτών να παρέχουν στα αδέσποτα ευκαιριακά τροφή.
  Ο κ. Νίκας πάντως πρόσθεσε ότι ο δήμος εργάζεται εντατικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο φροντίδας αδέσποτων ζώων σε χώρο 10 στρεμμάτων.
  Και όλα αυτά, την ώρα που η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021...

  Μήνυση από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

  Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημάρχου ήταν φυσικό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία "απάντησε", καταθέτοντας μήνυση εναντίον του και κατά παντός υπευθύνου.
  "Ο δήμαρχος Καλαμάτας, επενδυόμενος παραπλανητικά το μανδύα του φιλόζωου, περιφρονώντας και αγνοώντας τις εθνικές και ενωσιακές νομοθεσίες και οδηγίες, καθώς και τον ηθικό κώδικα για την προστασία κάθε έμβιου όντος, βάσει των οποίων έχει τη νομική υποχρέωση να προστατέψει τα αδέσποτα της περιοχής του και να τα διαχειριστεί με συγκεκριμένο και πολιτισμένο τρόπο, βάζοντας μάλιστα ποτίστρες και ταΐστρες βάσει του νόμου 4039/2012, και παροτρύνοντας τους δημότες του να μην τα φροντίζουν, ουσιαστικά τα καταδικάζει σε ασιτία και εξαθλίωση, γεγονός που συνιστά παράνομη πράξη και είναι ανεπίτρεπτο αυτά τα λόγια να λέγονται από αρμόδιους φορείς. Υπενθυμίζουμε την εγκύκλιο 1/2013 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ωσαύτως αναφέρεται στην υποχρέωση, νομική και ηθική, της σίτισης των αδέσποτων ζώων. Ουδείς βρίσκεται πάνω από τον νόμο, η δε παραβίαση της νομοθεσίας, ειδικά από δημόσιους λειτουργούς και τοπικούς άρχοντες, αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση. Καλούμε το δήμαρχο Καλαμάτας να επανέλθει στην έννομο τάξη και να ανακαλέσει άμεσα τις επονείδιστες δηλώσεις κατά της ζωής εμβίων" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

  Νίκας: "Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε δολοφόνοι ζώων"

  Μετά τον ξεσηκωμό, ο δήμαρχος επανήλθε, θεωρώντας υπερβολική τη διαμαρτυρία των προαναφερόμενων οργανώσεων.
  "Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε και ως δολοφόνοι των ζώων. Προσωπικά, αλλά και ο στενός μου οικογενειακός κύκλος, έχουμε στα σπίτια μας δεκάδες τετράποδα, κυρίως σκυλιά. Επομένως, δε φειδόμαστε ευαισθησίας απέναντι στα ζώα. Επειδή, όμως, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πάνω από δέκα επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους και μικρά παιδιά, τόνισα ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε να ταΐζουμε τα ζώα, στις γειτονιές και στις πολυκατοικίες. Από εκεί και πέρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα δημιουργήσουμε σε περιοχές, εκτός αστικού χώρου, ειδικές ζώνες όπου τα αδέσποτα θα βρίσκουν καθημερινά νερό και τροφή. Δεν πρόκειται να τα αφήσουμε στην τύχη τους, δηλαδή" δήλωσε.
  Και πρόσθεσε: "Όσο για το κέντρο φιλοξενίας ζώων, αυτό βρίσκεται προ των πυλών. Υπήρξε μια δυσκολία μέχρι σήμερα πολεοδομική κι έτσι ο χώρος δεν μπορούσε να πάρει ρεύμα. Αυτό αντιμετωπίστηκε και πολύ σύντομα άνθρωποι από τις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και εθελοντές πολίτες, μαζί με την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από την πλευρά του Δήμου, θα μπορούν να φροντίζουν τα αδέσποτα». Κλείνοντας τη συνομιλία μας με το δήμαρχο, μας τόνισε: «Το πρόβλημα δημιουργείται με τη βάρβαρη τακτική ορισμένων ασυνείδητων που εγκαταλείπουν τα ζώα. Με αυτούς πρέπει να τα βάλουμε πρώτα ως κοινωνία".

  Πληροφορίες από tharrosnews.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Ο δήμαρχος Καλαμάτας προκαλεί: "Μην ταΐζετε τα αδέσποτα για να μην επιτίθενται σε πολίτες" Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr