728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

    Τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει για τους σκύλους...

    vasilis borompokas

    Τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει για τους σκύλους?
    Πολλές φορές βασίζουμε τη συμπεριφορά μας επάνω σε μύθους με αποτέλεσμα να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα στη σχέση μας με τον σκύλο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται...

    "Ο σκύλος πρέπει να φάει ξύλο για να μάθει..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Ο σκύλος είναι αποδεδειγμένα το ζώο με την καλύτερη αντίληψη για το τι θέλει ο άνθρωπος. Είναι ευαίσθητοι στις αντιδράσεις μας και στην επικοινωνία, για αυτό και είναι τα ζώα που με ένα βλέμμα ή ένα δείξιμο καταλαβαίνουν καλύτερα και από... τα πρωτευόντα(χιμπαντζήδες, μαιμούδες) αλλα και από τους λύκους. Το ξύλο και η κακοποίηση οδηγούν τη σχέση να βασίζεται στο φόβο. Πυροδοτεί το αντανακλαστικό του φόβου σε ασταθείς ή με χαμηλή αυτοπεποίθηση σκύλους ή κινητοποιεί το ενεργητικό κομμάτι ενός δυναμικού σκύλου με άσχημα αποτελέσματα συνήθως και για τις δυο πλευρές.

    "Έχω μεγάλη αυλή, μπαλκόνι κλπ και δεν χρειάζεται να τον πολυβγάζω βόλτα..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Δυστυχώς η ευτυχώς μάλλον...οι σκύλοι δεν χρειάζονται τη βόλτα μόνο για να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά γιατί είναι σκύλοι. Είναι ζώα που τους αρέσει το περπάτημα, το τρέξιμο, η ανακάλυψη, οι γνωριμίες, το μαρκάρισμα περιοχών και δεκάδες άλλοι εξίσου σημαντικοί λόγοι. Η βόλτα είναι πολύ απλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για τους σκύλους και το Α και το Ω για έναν ευτυχισμένο σκύλο.

    "Ο σκύλος μου είναι χαζός,κακομαθημένος ή τεμπέλης γιατί αργεί να καταλάβει μια εντολή..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Ο κάθε σκύλος έχει τον δικό του "χρόνο επεξεργασίας" και αντίληψης. Χρειάζεται υπομονή και κίνητρο για τον κάθε σκύλο ξεχωριστά. Επίσης η επικοινωνία των σκύλων βασίζεται στη γλώσσα του σώματος, άρα αν δεν είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί τον μπερδεύουμε.

    "Ξέρει πως έκανε κάτι λάθος και δείχνει ένοχος..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Πόσοι και πόσοι σκύλοι έχουν φάει ξύλο χωρίς λόγο...Π.χ μπαίνω σπίτι και βλέπω ότι το σκυλί μου τα έχει κάνει όλα μπάχαλο(γνωστή ιστορία ε ?). Εκείνος με το που με βλέπει μαζεύεται και δείχνει να το κατάλαβε.Σωστά? ΛΑΘΟΣ! Η στάση του σώματος μας και η αυστηρότητα τον ωθούν στο να μας στείλει " σήματα ηρεμίας" τα οποία τα εκλαμβάνουμε ως απόδειξη της ενοχής του.Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι οι σκύλοι έχουν πολύ μικρό χρόνο συσχετισμού της τιμωρίας με την πράξη. Άρα μαλώνουμε τον σκύλο ΜΟΝΟ όταν τον "συλλαμβάνουμε" επ' αυτοφώρω.

    "Μην αφήνεις το σκύλο να σε κερδίζει σε παιχνίδια και μη παίζεις μαζί του έντονα..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Αν ο σκύλος μας έχει μάθει να μη μας δαγκώνει πολύ δυνατά ή να μας αφήνει όταν του το ζητάμε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Επίσης οι συμβουλές περί νικής δεν ισχύουν. Σε έρευνα που έγινε στις Ην.Πολιτείες ένας ερευνητής χώρισε 14 σκύλους σε δύο ομάδες. Η μία τον "νικούσε" και στην άλλη κέρδιζε αυτός. ΟΛΑ τα σκυλία ήταν πιο ήρεμα μετά την άσκηση γιατί είχαν ξεδώσει. Κανένα σκυλί δεν επέδειξε κυριαρχική συμπεριφορά μόνο και μόνο επειδή τον κέρδισαν σε ένα παιχνίδι.


    "Άσε το σκύλο σου να τρέξει, θα γυρίσει ή μην στεναχωριέσαι θα βαρεθεί και θα έρθει..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή την ατάκα στο πάρκο ή δεν την έχουμε πει στον εαυτό μας ? Δυστυχώς στην Ελλάδα χάνονται ΧΙΛΙΑΔΕΣ σκύλοι κάθε χρόνο. Ο σκύλος σαν θηρευτής που είναι έχει έντονο το κομμάτι της αναζήτησης, της ανακάλυψης και του κυνηγιού(γάτες,ποδηλάτες,πτηνά,δρομείς κλπ). Προσωπικά τον σκύλο μου το Βύρωνα τον είχα και τον έχω ελεύθερο γιατί από κουτάβι αποζητούσε να είναι δίπλα μου όπου και να βρισκόμασταν, σε πλατείες,πάρκα,στο βουνό...Είναι πιο ήρεμος και εσωστρεφής από έναν σκύλο που μπορεί να γίνει Λούης με το που του βγάλεις το λουρί. Συμβουλή-ΠΑΝΤΑ σε περιορισμένους χώρους λύνουμε το σκύλο μας γιατί έτσι τον προστατευούμε από "πειρασμούς" ή αν είμαστε σίγουροι ότι το "έχει" το ΕΛΑ σαν εντολή τον αφήνουμε πιο άφοβα.

    "Το φαγητό στην εκπαίδευση είναι δωροδοκία ή το κακομαθαίνει."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Το φαγητό-ανταμοιβή είναι ένας ευχάριστος και ασφαλής τρόπος εκπαίδευσης του σκύλου. Αν δίνω φαγητό στο σκύλο μου την ώρα που τρώω γιατί με κοιτάζει και τον λυπάμαι , ή την ώρα που χαζεύω τηλεόραση μου γαβγίζει για να του δώσω, τότε ναι, είναι κακό και για μένα και για τη σχέση με το σκύλο μου. Η επιβράβευση με λιχουδιές(ειδικά στην αρχή της εκπαίδευσης) και τα όρια είναι η ΒΑΣΗ της σωστής εκπαίδευσης. Εξάλλου οι σκύλοι και ειδικά τα κουτάβια επειδή έχουν έντονες μνήμες φόβου, μπορούν και δένουν καταστάσεις με κάτι καλό αν αυτές συνδέονται με τροφή.

    "Κάνει ζημιές για να με εκδικηθεί που τον άφησα μόνο του..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παρερμηνείες που υπάρχουν. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι λόγοι, από την αξόδευτη ενέργεια που τον ωθεί να στραφεί κατά αντικειμένων, το άγχος που του προκαλεί η απουσία μας, η ανακούφιση από τον "πονόδοντο" αν είναι κουτάβι, τη χαλάρωση που του δίνει να μασουλάει κάτι που φέρει τη μυρωδιά μας όπως τηλεκοντρόλ, κινητά τηλέφωνα, παπούτσια κλπ.

    "Αν κοιμάται στον καναπέ ή στο κρεββάτι θα κυριαρχίσει επάνω σου..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Οι σκύλοι δεν είναι βλάκες! Ξέρουν πως το στρώμα ή το μαξιλάρι είναι πιο αναπαυτικό από το πάτωμα. Μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας να ανεβαίνει και να κατεβαίνει όταν του το ζητάτε. Αν βλέπετε πως το διεκδικεί έντονα τότε, ναι, χρειάζεται όριο. Δεν σημαίνει όμως πως όλοι οι σκύλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να κυριαρχίσουν, την βολή τους έχουν.

    "Θα πάρω αυτή τη ράτσα για να ξέρω τι θα μου βγει..."
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    Χμμμμμ...Σε θέμα διάπλασης ναι, σε θέμα χαρακτήρα όμως μην παίρνετε και όρκο. Σίγουρα υπάρχουν κλασσικά χαρακτηριστικά στην κάθε φυλή αλλά δεν σημαίνει οτί επειδή π.χ συμπεριφέρεται έτσι ο Γερμανικός Ποιμενικός του αδερφού μου, θα είναι φτυστός και ο δικός μου. Οι σκύλοι(και μιλάμε για αδέρφια έχουν) τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες και ταπεραμέντο. Ο Dr Ian Dunbar υποστηρίζει-και συμφωνώ- πως πολύ μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους παίζουμε εμείς.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει για τους σκύλους... Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top