728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

    Ανθρώπινα δικαιώματα σε ουρακοτάγκο αναγνώρισε δικαστήριο της Αργεντινής...

    Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν ουρακοτάγκο ζωολογικού κήπου αναγνώρισε εφετείο Αργεντινής και έκρινε πως το ζώο έχει στερηθεί την ελευθερία του παράνομα.
    Ακόμα, διέταξε την απελευθέρωσή του από το ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες.
    Έτσι, το 29χρονο θηλυκό έγινε το πρώτο ζώο εκτός από τον άνθρωπο στο οποίο αναγνωρίστηκε νομικά το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία από κακόβουλες πράξεις.
    Η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο από τη μη κυβερνητική οργάνωση Σύνδεσμος Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων (AFADA).
    Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ισχυρίζονταν ότι ο ουρακοτάγκος έχει επαρκή γνωστική λειτουργία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα αντικείμενο.
    Άλλη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ώστε να προσδιοριστεί ο τόπος όπου ο ουρακοτάγκος με το όνομα Σάντρα θα ζήσει από εδώ και πέρα. Πιθανώς θα είναι ένα καταφύγιο ζώων, αφού θα είναι δύσκολο μετά από τόσα χρόνια αιχμαλωσίας να ζήσει ελεύθερη στη φύση.
    Νομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση-ορόσημο μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές παρόμοιες αποφάσεις για άλλα ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία, όπως 17 χιμπατζήδες που κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους της χώρας.
    Η απόφαση του δικαστηρίου της Αργεντινής αποτελεί την πρώτη νομική νίκη για τους ακτιβιστές που ζητούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα πλάσματα. Πολλές τέτοιες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προσπάθειές τους να απελευθερώσουν ένα χιμπατζή έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς έως τώρα.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ανθρώπινα δικαιώματα σε ουρακοτάγκο αναγνώρισε δικαστήριο της Αργεντινής... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top