728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

    Το μεγαλύτερο αρπακτικό είναι ο άνθρωπος...

    Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ξέρουμε: το πρώτο «υπεραρπακτικό» στον πλανήτη είναι ο άνθρωπος.
    Από τη βιομηχανική αλιεία μέχρι τους πλούσιους τουρίστες που σκοτώνουν λιοντάρια για διασκέδαση στην Αφρική, ο άνθρωπος έχει γίνει μια μηχανή εξόντωσης ζώων.
    «Η φοβερή αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας εξόντωσης, τα παγκόσμια οικονομικά συστήματα και η διαχείριση των φυσικών πόρων, η οποία δίνει προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμα οφέλη για την ανθρωπότητα, έχουν οδηγήσει στον ανθρώπινο υπερθηρευτή» σχολιάζει ο Κρις Ντάριμοντ του Πανεπιστημίου της Βικτώρια στον Καναδά, επικεφαλής της δημοσίευσης στο Science.
    Η μελέτη, μια μετα-ανάλυση 300 προηγούμενων ερευνών που ολοκληρώθηκε σε δέκα χρόνια, 
    έδειξε ότι ο άνθρωπος κυνηγά ενήλικα ψάρια με ρυθμό μέχρι και 14 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με άλλους θηρευτές των ωκεανών.
    Με τις μεθόδους βιομηχανικής αλιείας, η ψαριά σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι φθάνει τον αριθμό των 100 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο, πολύ πέρα από τις δυνατότητες και του πιο πεινασμένου και επιθετικού αρπακτικού.
    Αλλά και η κατάσταση στην ξηρά δεν είναι διαφορετική. Ο άνθρωπος σκοτώνει άγρια φυτοφάγα ζώα περίπου με τον ίδιο ρυθμό που υπολογίζεται για άλλους θηρευτές όπως ο λύκος και η αρκούδα. 
    Ακόμα, κυνηγά άγρια σαρκοφάγα ζώα με ρυθμό εννέα φορές μεγαλύτερο από τα άλλα αρπακτικά.
    Η τάση των ανθρώπων να κυνηγούν τα πιο μεγαλόσωμα, ενήλικα ζώα, επισημαίνουν οι ερευνητές, ήδη επηρεάζει την εξέλιξη ορισμένων ψαριών και άλλων ζώων, τα οποία εξελίσσονται σε πιο μικρόσωμες μορφές και ενίοτε αλλάζουν ακόμα και συμπεριφορές.
    Προκύπτει, λοιπόν, πως οι συνέπειες για τον πλανήτη θα είναι καταστροφικές, αν ο άνθρωπος δεν σταματήσει τη δράση του.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Το μεγαλύτερο αρπακτικό είναι ο άνθρωπος... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top