728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

    Τι οδήγησε στο θάνατο 60.000 αντιλόπες;

    Τον περασμένο Ιούνιο, 60.000 απειλούμενες αντιλόπες σάιγκα πέθαναν μέσα σε τέσσερις ημέρες στο Καζακστάν και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να εξηγήσουν το γιατί.
    Οι αντιλόπες σάιγκα ή ταταρικές αντιλόπες είναι πλέον απειλούμενο είδος. Μόλις λίγα κοπάδια έχουν απομείνει στο Καζακστάν, καθώς και ένα στη Ρωσία και ένα στη Μογγολία. Φέτος, έχουν καταγραφεί μαζικοί θάνατοι σε ανησυχητικό ρυθμό.
    Οι επιστήμονες που εξέτασαν τις νεκρές σάιγκα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βακτήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο θάνατό τους, αλλά η ακριβής αιτία ήταν αρχικά άγνωστη.
    Ύστερα από εκτεταμένη ανάλυση των δειγμάτων, οι επιστήμονες θεωρούν  πως οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Pasteurella και πιθανώς Clostridia προκάλεσαν έντονη αιμορραγία στα όργανα των αντιλοπών.
    Η Pasteurella είναι ένα τυπικό βακτήριο του εντέρου που βρίσκεται στις σάιγκα και άλλα μηρυκαστικά, και δεν προκαλεί βλάβη, εκτός αν τα ζώα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα στελέχη του Clostridia προκαλούν παθήσεις, αλλά οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζώα είχαν μόνο μη επιβλαβή στελέχη.
    Η αιτία που τα κανονικά καλοήθη βακτήρια εξόντωσαν όλα αυτά τα ζώα είναι πιθανότατα το γεγονός ότι ένας εξαιρετικά ψυχρός, σκληρός χειμώνας, ακολουθήθηκε από μια πολύ υγρή άνοιξη και έκανε τα βακτήρια να γίνουν ευρέως διαδεδομένα στο περιβάλλον. Το ανοσοποιητικό σύστημα του κοπαδιού πρέπει να ήταν επίσης αποδυναμωμένο αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα τα περιβαλλοντικά αίτια.
    Οι αντιλόπες σάιγκα ή ταταρικές αντιλόπες είναι γνωστές για τις ασυνήθιστα υπερμεγέθεις μύτες τους που μοιάζουν με προβοσκίδες και τις βοηθούν να εξισορροπούν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το καλοκαίρι η θερμότητα αποβάλλεται μέσω της διαστολής των ρινικών αιμοφόρων αγγείων, ενώ το χειμώνα ο αέρας θερμαίνεται στη μύτη προτού μεταφερθεί στους πνεύμονες.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τι οδήγησε στο θάνατο 60.000 αντιλόπες; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top