728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

    ΜΕΛΕΤΗ-ΣΟΚ: ΤΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ;

    Όσοι έχουν σκύλο, θα έχουν παρατηρήσει ότι πολλές φορές, όταν αυτός κοιμάται, κουνάει την ουρά του, έχει συσπάσεις, προσπαθεί να τρέξει ή γαβγίζει. Τα παραπάνω είναι σημάδια ότι οι σκύλοι ονειρεύονται, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν από μελέτες. Ωστόσο, τι μπορεί να βλέπουν στα όνειρά τους τα συμπαθητικά τετράποδα;

    Σύμφωνα με τους καθηγητές Πανεπιστημίου, Δρ Nicholas Dodman και Δρ Stanley Coren, δύο από τους κορυφαίους ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, οι οποίοι μίλησαν σχετικά στη Daily Mail, είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι οι σκύλοι ονειρεύονται γεγονότα από την πραγματική τους ζωή, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

    “Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε πολλά κοινά [άνθρωποι και σκύλοι]”, λέει ειδικότερα ο Δρ Dodman. “Στο κάτω κάτω είμαστε κατά 95% πανομοιότυποι γενετικά και σωματικά. Οι εγκέφαλοί μας είναι παρόμοιοι, οι νευροχημεία μας το ίδιο και τα αντανακλαστικά και η μνήμη μας 'καλωδιώνονται' με τον ίδιο τρόπο”, προσθέτει.

    - Ο κύκλος ύπνου των σκυλιών:


    “Στους σκύλους μπορείς να εντοπίσεις πότε ονειρεύονται σχετικά εύκολα”, εξηγεί ο Δρ Coren. “Για έναν τυπικό, μεσαίου μεγέθους σκύλο, η αναπνοή είναι σχετικά κανονική και περίπου στο 20ο λεπτό του κύκλου του ύπνου, μπορούμε να δούμε τα μάτια τους να κινούνται μέσα στα κλειστά βλέφαρα και την αναπνοή τους να γίνεται ακανόνιστη”.
    Μελέτη: τι ονειρεύονται οι σκύλοι;

    “Μερικές φορές”, προσθέτει ο Δρ Coren, “βλέπεις σπασμούς ή συσπάσεις, λες και ο σκύλος προσπαθεί να κάνει κάτι -γεγονός που σηματοδοτεί ότι βρίσκεται σε φάση ονείρου, το οποίο θα διαρκέσει για περίπου δύο με τρία λεπτά”. Βέβαια, αναλόγως του μεγέθους και της ηλικίας του σκύλου, η διάρκεια του ονείρου διαφέρει, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

    “Τα μικρά σκυλιά ονειρεύονται πιο συχνά και έχουν μικρότερα όνειρα, ενώ τα πιο μεγαλόσωμα ονειρεύονται λιγότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερα όνειρα”, σημειώνει ο Δρ Coren. Οι ενήλικες σκύλοι ξοδεύουν περίπου 10-12% του ύπνου τους στο στάδιο REM (ταχέων οφθαλμικών κινήσεων), ενώ τα κουτάβια βρίσκονται στο ίδιο στάδιο για πολύ περισσότερο χρόνο, συμπληρώνει ο Δρ Dodman.

    - Ανακαλύπτοντας το περιεχόμενο των ονείρων των σκύλων:


    Τι ακριβώς ονειρεύονται, όμως, τα σκυλιά; Για να απαντήσουν στο ερώτημα, οι ερευνητές αδρανοποίησαν τους “διακόπτες” στον εγκέφαλο των σκύλων οι οποίοι, όπως και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, κρατούν τους μύες ήρεμους, όταν κοιμόμαστε. Με αδρανοποιημένο τον διακόπτη*, τα σκυλιά κινούνταν στον ύπνο τους, “δείχνοντας” έτσι, τι ονειρεύονται, εξηγεί ο Δρ Coren.

    Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ουσιαστικά, οι σκύλοι ονειρεύονται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι άνθρωποι, πράγματα και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη σκυλίσια ζωή τους. Στα όνειρά τους, “ένα Pointer θα δείξει προς ένα πουλί και ένα Doberman Pincher θα κυνηγήσει έναν κλέφτη”, λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Coren.

    “Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν τα σκυλιά που κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ονειρεύονται ότι πιάνουν κουνέλια ή κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι, από την παραπάνω συζήτηση, μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ότι ναι, αυτό κάνουν”, συμπληρώνει ο Δρ Dodman.

    “Το πιο σημαντικό πράγμα με τα όνειρα των σκύλων είναι ότι αποδεικνύουν πως δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος τους κάπως δομικά παρόμοιος με τον τρόπο που εργάζεται ένας ανθρώπινος, αλλά και ότι λειτουργεί, μάλλον, με τον ίδιο τρόπο -[είναι] απλά ένας πρωτόγονος ανθρώπινος εγκέφαλος”, καταλήγει ο Δρ Stanley Coren.

    *Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν έχουμε σπασμούς ή κινούμαστε στα όνειρά μας. Όταν αυτός ο διακόπτης είναι αδύναμος, διαταράσσεται η συμπεριφορά του ύπνου REM, και τα άτομα ενεργούν τα όνειρά τους, ενώ κοιμούνται.
    ______________________
    Πηγή: www.pathfinder.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΜΕΛΕΤΗ-ΣΟΚ: ΤΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ; Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top