728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

    Γιατί σκοτώνουν 250.000 ταράνδους στην Σιβηρία...

    250.000 τάρανδοι θα οδηγηθούν στη σφαγή από τις αρχές της Σιβηρίας μέχρι τα Χριστούγεννα, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας σοβαρής επιδημίας άνθρακα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής ένα 12χρονο αγόρι, τέσσερα σκυλιά και πάνω από 2.000 ταράνδους.
    Περισσότερα από 100 άτομα, κυρίως από οικογένειες βοσκών και νομάδων, έχουν εισαχθεί το τελευταίο διάστημα για εξετάσεις σε νοσοκομεία, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη χερσόνησο Γιαμάλ της βόρειας Σιβηρίας.
    Εκεί εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 700.000 τάρανδοι, το μεγαλύτερο κοπάδι στον κόσμο.
    Παραδοσιακά, οι σφαγές ταράνδων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, αλλά φέτος αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.
    Για την επανεμφάνιση της νόσου του άνθρακα που αποκαλείται συχνά και «νόσος των ζόμπι», πιστεύεται πως ευθύνεται η κλιματική αλλαγή.
    Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρεται να οδήγησε στην απόψυξη του σκελετού ενός ζώου που πέθανε από στέλεχος του βακτηρίου πριν από πολλές δεκαετίες, οδηγώντας έτσι στην απελευθέρωσή του στο έδαφος.
    Ωστόσο, η ανθρωπολόγος Olga Murashko εξέφρασε την ανησυχία της πως η μείωση του πληθυσμού των ταράνδων θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις νομαδικές φυλές και τα μικρά, ιδιωτικά τους κοπάδια.
    «Ένας μεγάλος αριθμός νομάδων από τις χερσονήσους της Σιβηρίας θα χάσουν τα μέσα για την επιβίωσή τους, αλλά και την ευκαιρία να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.
    Η Murashko υπονόησε ακόμη ότι οι προσπάθειες να μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού των ταράνδων στη χερσόνησο Γιάμαλ έχει συμπέσει χρονικά με τη ραγδαία έκδοση αδειών για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Γιατί σκοτώνουν 250.000 ταράνδους στην Σιβηρία... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top