728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

    Λίγα λόγια για την γαστρεντερίτιδα...

    Ως γαστρεντερίτιδα καλείται η παθολογική κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια και εκδηλώνεται με συμπτώματα λιγότερο ή περισσότερο έντονα που αφορούν το πεπτικό σύστημα. Κυρίαρχα κλινικά ευρήματα αποτελούν ο έμετος και η διάρροια. 
    Ο έμετος μπορεί να μη συνοδεύεται απόλυτα με διάρροια ή και το αντίστροφο. Η συχνότητα των εμέτων και των κενώσεων, η σύσταση και το περιεχόμενό τους, η παρουσία αίματος, η σχέση τους με την ώρα λήψης του φαγητού, δίνουν πληροφορίες ως προς τη φύση του προβλήματος.
    Είναι δυνατό να διατηρούν την όρεξη και τη διάθεσή τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται ανορεξία μερική ή ολική, πυρετός, κατάπτωση και κακοδιαθεσία.
    Πληθώρα παραγόντων ή νοσημάτων μπορούν να προκαλέσουν από ελαφρά έως σοβαρή γαστρεντερίτιδα σε έναν σκύλο. Διατροφικοί παράγοντες, φάρμακα, τοξικές ουσίες, παράσιτα, ιοί, βακτηρίδια, νεφρικές και ηπατικές νόσοι, νεοπλασίες, ενώ ακόμα και στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η αλλαγή περιβάλλοντος και ο φόβος, μπορούν να οδηγήσουν σε κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας.
    Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και κατά συνέπεια στην αντιμετώπιση έχει η λήψη ενός όσο το δυνατό πλήρους ιστορικού από τον κτηνίατρο, με τη βοήθεια βέβαια του ιδιοκτήτη. Το εμβολιακό και νοσολογικό παρελθόν, ο σωστός αποπαρασιτισμός του, η χορήγηση φαρμάκων, οι διατροφικές συνήθειες, το περιβάλλον διαβίωσης, η ηλικία, η φυλή, ακόμα και το φύλο, είναι πληροφορίες καθοριστικές πολλές φορές για τον αποκλεισμό κάποιων αιτιολογικών παραγόντων. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Λίγα λόγια για την γαστρεντερίτιδα... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top