728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

    Πού πηγαίνουν τα άλογα μετά τον ιππόδρομο στην Ελλάδα;

    Ippothesis - Ιπποθεσις 

    Μια πολύ περίεργη υπόθεση κακοποίησης, ενός μόλις τριών χρονών αλόγου, που αποσύρθηκε από τον Ελληνικό Ιππόδρομο αντιμετωπίζουμε από τις αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα: με επώνυμη καταγγελία ενημερωθήκαμε πως στις εγκαταστάσεις ζωέμπορου, βρίσκεται κλεισμένη σε αποθήκη φοράδα που αποσύρθηκε από τις ιπποδρομίες. Το άλογο από την ημέρα που μεταφέρθηκε άρχισε να αδυνατίζει και να ζει χωρίς τις συνθήκες ευζωίας που ορίζει η Νομοθεσία 4039/12. Παράλληλα εμφανιζόταν σε διαδικτυακές σελίδες πώλησης ιπποειδών να ιππεύεται φανερά αδυνατισμένη και ταλαιπωρημένη.
    Ονομάζουμε τον ιδιοκτήτη της μετά τον Ιππόδρομο ζωέμπορο, γιατί σε τακτική βάση αγοράζει ιπποδρομιακά που αποσύρονται ή είναι πλέον ανεπιθύμητα για να τα μεταπουλήσει. Προφανώς η συγκεκριμένη φοράδα είτε ήταν άρρωστη είτε για κάποιο λόγο που μόνο εκείνος και ο κτηνίατρος του γνωρίζουν δεν άξιζε περίθαλψης και σεβασμού της ζωής της.
    Στις 14 Μαΐου κοντά στην αποθήκη βρέθηκε, για επαγγελματικούς λόγους, κτηνίατρος που εκπροσωπεί και τον δικό μας σύλλογο. Ακούγοντας τα χλιμιντρίσματα από τον κλειστό χώρο και διαπιστώνοντας πως τα παράθυρα ήταν κλειστά ζήτησε από τους γείτονες να φωνάξουν τον ιδιοκτήτη. Μετά από λίγη ώρα έφτασε ο ζωέμπορος ο οποίος μετέφερε το άλογο σε στάβλο. Κατά την μεταφορά ήταν εμφανές πως το ζώο βρισκόταν σε κακή κατάσταση και χρειαζόταν επειγόντως φροντίδα.
    Στον χώρο έφτασε μετά από πολλές ώρες περιπολικό που κάλεσε ο σύλλογος με την κτηνίατρο για να γίνει η καταγραφή του γεγονότος. Πολύ πριν το περιπολικό στο σημείο έφτασε φίλος του ζωέμπορου και αντιπρόεδρος φιλοζωικού σωματείου για να δηλώσει πως από την επόμενη κιόλας ημέρα το ζώο θα το φροντίσει κτηνίατρος, επίσης μέλος του ΔΣ του συγκεκριμένου φιλοζωικού σωματείου. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την πορεία της κατάστασης του ζώου αλλιώς θα προχωρήσουμε σε καταγγελία για κακοποίηση.
    Μάταια βέβαια περιμέναμε νεότερα, γιατί όπως δήλωσαν στην κτηνίατρο μας πολλές ημέρες μετά όταν αναζήτησε τον αντιπρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου, δεν μας οφείλουν καμία ενημέρωση και πως το άλογο τελικά πέθανε!!!!
    Από το σημείο αυτό ξεκινά μια προσπάθεια επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές: Φίλιππο Ένωση Ελλάδος, Ιπποδρομίες ΑΕ και πριν από μια εβδομάδα με την Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων.
    Ιπποδρομίες ΑΕ στις 6 Ιουνίου μας απάντησε πως δεν έχουν ηλεκτρονική βάση καταγραφής ιπποειδών, αλλαγής ιδιοκτησίας και τόπου διαβίωσης των ιπποειδών. Ενημέρωσαν πως στην Φίλιππο Ένωση Ελλάδος δηλώνεται η οριστική αποχώρηση των ίππων, κάθε μετακίνηση και αλλαγή της ιδιοκτησίας τους.
    Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος στις 17 Μαΐου μας ζήτησε επιπλέον στοιχεία για να διεξάγει έρευνα, τα οποία στείλαμε σε δύο email, το τελευταίο στις 28 Μαΐου. Περιμένουμε το πόρισμα της έρευνάς τους.
    Η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος ενημερώθηκε με επιστολή μας στις 27 Ιουνίου.
    Ζητάμε να μάθουμε τι απέγινε το άτυχο ζώο, γιατί κατέληξε να λιώνει αβοήθητο; αν έγινε ευθανασία θα πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση από τον κτηνίατρο για ποιο λόγο δεν μπορούσε να σωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, αν έχει δηλωθεί στην διεθνή πλατφόρμα καταγραφής ο θάνατος του ώστε να ενημερωθεί ο αριθμός ηλεκτρονικής του σήμανσης, καθώς και το αν όντως πέθανε ή λιώνει σε μια άλλη αποθήκη.
    Οι αναγνωρισμένες ενώσεις και οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όσα ορίζει η Κοινοτική Νομοθεσία και έχουν ενσωματωθεί με σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τα καταχωρημένα ιπποειδή, σύμφωνα με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού χαρακτήρα που διέπουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο ιπποειδών.
    Ο εκτελεστικός κανονισμός 2015/262 που αφορά την σήμανση και καταγραφή ιπποειδών είναι άμεσα εφαρμόσιμος και οι αναγνωρισμένες οργανώσεις και ενώσεις όφειλαν να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αλλαγή ιδιοκτησίας των ίππων.
    Είναι λυπηρό να γίνονται όμορφες δεξιώσεις όταν αγοράζονται νέα ιπποειδή , αλλά να μην υπάρχει καμία μέριμνα για την στιγμή που αποσύρονται και όταν είναι πλέον ανεπιθύμητα για τους ιδιοκτήτες τους. Ούτε καν να γνωρίζουν πού βρίσκονται, πώς ζουν και πως πεθαίνουν.
    Οι άνθρωποι του ιπποδρόμου έχουν δείξει την ευαισθησία τους βοηθώντας μας έμπρακτα όταν σώσαμε 12 ιπποειδή από το κολαστήριο «εκτροφέα» όπως τον ονομάζουν κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    Κανένα όνομα, εκτός των οργανισμών, δεν καταγράφεται στην ανάρτηση μας γιατί θα αποτελέσουν στοιχεία μελλοντικής δικογραφίας για την πορεία της οποίας θα ενημερώνουμε.

    Στις 27 Ιουλιου και εφόσον δεν λάβαμε καμία απάντηση στο ερώτημα μας με αφορμή υποσιτισμένο πρώην ιπποδρομικό άλογο καταθέσαμε εκ νέου υπόμνημα στα μέλη του Δ.Σ. της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος με θέμα, την παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με το πλαίσιο μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δρομώνων ίππων που αποχωρούν από τον Ιππόδρομο.
    Η επιστολή κοινοποιείται στα Υπουργείο Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί εκπρόσωποι τους συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Φιλίππου Ενώσεως.
    Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είναι ενήμερη και μας στηρίζει.
    Και συνεχίζουμε να ζητάμε να μάθουμε που πηγαίνουν τα πρώην ιπποδρομιακά......
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πού πηγαίνουν τα άλογα μετά τον ιππόδρομο στην Ελλάδα; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top