728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

    Θεραπευτικοί σκύλοι στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης...

    Οι θεραπευτικοί σκύλοι είναι γνωστό πόσο καλό κάνουν στους ασθενείς.
    Έτσι, το ψυχιατρικό τμήμα του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 στην Θεσσαλονίκη, το μοναδικό στην συμπρωτεύουσα, εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων 
    σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Therapy Dogs.
    Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες αποτελούμενες κατά μέσο όρο από 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος.
    Τα συμπεράσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 27ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, έδειξαν ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ηρεμίας που κινητοποίησε τους ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν περισσότερο και να εκφραστούν.
    Το πρόγραμμα θεραπείας μέσω ζώων παρουσίασε κατά την διάρκεια του συνεδρίου η υπολοχαγός ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του 424, Ελένη Τσαλκιτζή.
    «Η θεραπεία μέσω ζώων είναι μία καινοτόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στο εξωτερικό συνήθως σε άτομα με συναισθηματικές αλλά και κινητικές διαταραχές, σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με εγκεφαλική παράλυση και σε παιδιά με αυτισμό. Είναι μία στοχοκατευθυνόμενη παρέμβαση που έχει ως στόχο να βελτιώσει την ανθρώπινη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική λειτουργία. Εμείς ξεκινήσαμε το πρόγραμμα πέρσι στο Ψυχιατρικό Τμήμα Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 σε συνεργασία με την ομάδα τη Therapy Dogs. Οι ασθενείς στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα δεν είναι μόνο στρατιωτικοί και μέλη των οικογενειών τους, αλλά και πολίτες με διάφορες ιδιότητες», ανέφερε η κ. Τσαλκιτζή.
     «Ο σκοπός μας είναι να γίνουμε αυτοδύναμοι δηλαδή να επιλέξουμε στρατιωτικούς κτηνιάτρους ώστε να εκπαιδεύσουν κάποια ζώα του στρατού ώστε να γίνουν ζώα θεραπείας», πρόσθεσε.
    Αναφερόμενη στα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων η κ. Τσαλκιτζή είπε: «Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες.
    Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες που θα κάνει ο ασθενής με τον ψυχοθεραπευτή του έχει καλά αποτελέσματα».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Θεραπευτικοί σκύλοι στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top