728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

    Κορωνοϊός: Σε γάτα ανιχνεύθηκε ο ιός στο Βέλγιο-Τι λένε οι επιστήμονες

    Σε ερώτημα δημοσιογράφου στην εκπομπή της ΕΤ1 “COVID-19-Συνεχής ενημέρωση” για το δημοσίευμα της Guardian σε σχέση με την ανίχνευση σε γάτα του ιού SARS-CoV2 στο Βέλγιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμ. Κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ. Σπύρος Κρήτας διευκρίνισε:
    ''Πριν 2 ώρες είχα άμεση και έγκυρη πληροφόρηση από συνάδελφο καθηγητή του Εργαστηρίου Ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπ. της Γάνδης Βελγίου με το οποίο έχουμε στενή και διαρκή συνεργασία. Πράγματι ανιχνεύθηκε ο ιός στη γάτα ασθενούς που βρισκόταν σε καραντίνα για COVID-19.
    Η γάτα παρουσίασε μη ειδικά εντερικά προβλήματα (έμετο και διάρροια) και η εξέταση PCR έδειξε ότι ήταν θετική για το SARS-CoV2. Ωστόσο επειδή αφενός η δειγματοληψία έγινε από την ίδια την ιδιοκτήτρια της μέσα στην καραντίνα (και όχι από κάποιο ειδικό) και αφετέρου η εξέταση έγινε με μη επίσημα εγκεκριμένη τεχνική PCR, οι Βέλγοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η γάτα ήταν πράγματι θετική. Μια επιμόλυνση των δειγμάτων από ιό που φέρει η ιδιοκτήτριά της θα ήταν εύκολο να γίνει.
    Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε κάτι ανάλογο με την περίπτωση του “θετικού” σκύλου στο Hong Kong. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι η γάτα ήταν μολυσμένη είναι να δειχθεί μέσω ορολογικών δοκιμών ότι αυτή ανέπτυξε αντισώματα”.Και καταλήγοντας ο καθηγητής λέει ότι δεν αλλάζει κάτι από αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα για το ρόλο των κατοικίδιων στη μετάδοση του COVID-19. Όσοι έχουν κατοικίδια θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όμως πάντα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς σε σχέση με αυτά''.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κορωνοϊός: Σε γάτα ανιχνεύθηκε ο ιός στο Βέλγιο-Τι λένε οι επιστήμονες Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top