Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Σε λίγο ...

 Ο Δεκέμβρης και το 2020 μας αποχαιρετά , ένας νέος χρόνος περιμένει να πάρει σειρά , μακάρι να είναι καλύτερος από αυτόν που πέρασε...

Θέλω να περιμένω...

 τη  νύχτα της Πρωτοχρονιάς να δω και εγώ τον Άγιο Βασίλη, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ και αποκοιμιέμαι, σκέφτεται το μικρό γατάκι φορώντας το Πρωτοχρονιάτικο σκούφο του...


Ακόμα και το πουλάκι...

...στολισμένο με το σκουφάκι του περιμένει μέσα στο κρύο τον Άγιο Βασίλη και τη καινούργια χρονιά!... 


Και το γουρουνάκι έτοιμο

 .. μικρό, τρυφερό και στολισμένο περιμένει να έλθει ο καινούργιος χρόνος...

Ένα παπιγιόν για την γατούλα σας!


Δεν μπορεί να μην είναι και η γατούλα σας στολισμένη  με το παπιγιόν την ξεχωριστή νύχτα της Πρωτοχρονιάς που θα της φέρει το δώρο της  ο Άγιος Βασίλης...



 

΄Έτοιμα τα προβατάκια...

 Έτοιμα ακόμα και τα προβατάκια περιμένουν στολισμένα τον Άγιο Βασίλη ότι θα περάσει και από το στάβλο τους να τα ευλογήσει...


Η Αγιοβασιλίτσα σύμβολο αντοχής και ανανέωσης

 

Το έθιμο της αγριοκρεμμύδας ή Κρεμμυδοσκύλας ή της Αγιοβασιλίτσας που την βάζουν ή τη κρεμούν έξω από τα σπίτια τους τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένα έθιμο πέρα για πέρα Ελληνικό. Η αγριοκρεμμύδα είναι ένα πανάρχαιο φυτό που ζει και πολλαπλασιάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες πάνω στα όρη και στα βουνά και σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και άγονα εδάφη. 
Η αγριοκρεμμύδα λοιπόν βγάζει νέα  φύλλα και ανθοφορεί ακόμα και αν τη ξεριζώσουμε, για αυτό θεωρείται σύμβολο αντοχής και μακροζωίας. Μάλιστα ο αρχαίος φιλόσοφος Θεόφραστος την ονόμαζε αλεξίκακο δηλαδή φυτό που διώχνει το κακό!...

Να τα πούμε;...

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα  και τα παιδιά έβγαιναν  με το τρίγωνο τους και έλεγαν τα κάλαντα   και έπαιρναν κεράσματα ή χρήματα από τις νοικοκυρές. Κάθε τόπος της Ελλάδας είχε και τα δικά του παραδοσιακά κάλαντα. 
Στα Επτάνησα λέγονται τα ακόλουθα:
''Πάλιν ακούσατε   άρχοντες πάλιν να σας ειπούμε  ότι και αύριο εστίν ανάγκη να  χαρούμε  και να πανηγυρίσουμε Περιτομή Κυρίου την εορτή του μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου''.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πώς τα ζώα γιόρτασαν τα Χριστούγεννα (μέρος γ')

Ένα θαλάσσιο λιοντάρι στον ζωολογικό κήπο στο Σεν Λούις των ΗΠΑ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το σκουφάκι του Άη Βασίλη.

Πώς τα ζώα γιόρτασαν τα Χριστούγεννα (μέρος β')

Ακόμα κι οι γορίλες στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου έλαβαν χριστουγεννιάτικα δώρα. 

Ο Άη Βασίλης και ο σκύλος του στο ταξί

Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν διαφορετικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Όμως, αυτό δεν πτόησε τον ταξιτζή Nicolas Walteros ο οποίος θέλησε, παρά τις δυσκολίες, να αλλάξει λίγο το κλίμα αυτές τις ημέρες και να νιώσουν οι άνθρωποι καλύτερα.
Έτσι, ντύθηκε με την στολή του Άη Βασίλη σε πράσινο χρώμα, πήρε τον σκύλο του ονόματι Coronel, ανάλογα ντυμένο, και μπήκαν στο ταξί στις 4 το πρωί, όπως κάθε μέρα, για να μεταφέρουν κόσμο στους δρόμους στην Μπόγκοτα της Κολομβίας.
Σκοπός τους είναι να σκορπίσουν χαρά και ελπίδα σε όλους, όπως δήλωσε ο ίδιος, και να δείξουν ότι τα ζώα είναι μέρος της ζωής μας και της κοινωνίας μας. 

Ένας μικροσκοπικός Άγιος Βασίλης!

 Δεν είναι άλλος από ένα μικρό και χαριτωμένο ακαντζοχιράκι!

Ένας διαφορετικός Άγιος Βασίλης...

 Ένας πανέξυπνος χιμπατζής έχει βάλει Αγιοβασιλιάτικη στολή για να μοιράσει δώρα τα παιδιά!

Πού θα βάλετε τις γιορταστικές λιχουδιές του;

 Μπορείτε να παρασκευάσετε μόνοι σας αν πιάνουν τα χέρια σας μπότες από τσόχα με συναφή στολίδια πάνω τους για το σκύλο σας. Μέσα μπορείτε με όμορφο τρόπο να τυλίξετε  τις λιχουδιές που προτιμά. Αυτό να ξέρετε θα του αρέσει πολύ να ψάξει να βρει τι κρύβει μέσα η μπότα του Άη Βασίλη και ένα ένα δώρο για αυτόν. 


Aκόμα και ο μεταφορέας!...

 Ακόμα και ο μεταφορέας της μικρής και χαριτωμένης γατούλας είναι στολισμένος γιορτινά αυτές τις ημέρες...

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πώς τα ζώα γιόρτασαν τα Χριστούγεννα (μέρος α')

Καγκουρό στον ζωολογικό κήπο στην Βικτώρια της Αυστραλίας πέρασαν τα Χριστούγεννα με ζέστη παίρνοντας τα δικά τους δώρα. 

Tι είναι τα κορτικοστεροειδή και πώς δρουν στα κατοικίδια;

 


Τα κορτικοστεροειδή ή στεροειδή είναι ένας τύπος αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που θεραπεύουν τις ρευματολογικές παθήσεις , το λύκο , τις αγγειίτιδες . Η εμπορική ονομασία των κορτικοτεροειδών είνααι κορτιζόνη και πρεδνιζόνη.

 Η δράση των κορτικοστεροειδών που δίδονται και στα κατοικίδια επομένως και στις γάτες για την αντιμετώπιση των  φλεγμονών σε διάφορα σημεία του σώματος των , έγκειται ότι μειώνουν τις χημικές ουσίες που παράγονται από τη φλεγμονή και για αυτό προκαλούν τη μικρότερη βλάβη στους ιστούς . Ταυτόχρονα όμως το μειονέκτημα τους είναι ότι δρουν  στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού αρνητικά  που είναι τα λευκά αιμοσφαίρια , τα οποία αποτελούν και τη πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού στα διάφορα μικρόβια...

Ξέρετε ότι...

 .

οι σκύλοι Μαλαμούτ και χάσκι Σιβηρίας μοιάζουν πολύ ως ράτσες, διαφέρουν δε από το ότι ο σκύλος Μαλαμούτ είναι πιο ογκώδης από το χάσκι. Όμως και οι δύο ράτσες αυτών των σκύλων έχουν διπλό παχύ τρίχωμα και ισχυρούς μυς, για να μπορούν να μεταφέρουν φορτία με έλκηθρα σε μεγάλες αποστάσεις. 
Η μόνη διαφορά  μεταξύ τους είναι ότι η μεν ουρά του Μαλαμούτ έχει μπούκλες και  φθάνει μέχρι τη πλάτη ενώ η ουρά του χάσκι είναι ευθεία.

Ένα Γιορταστικό μαξιλάρι!

 Ένα γιορταστικό μαξιλάρι με ένα σκύλο κανίς με κόκκινο σκούφο στολίζει θαυμάσια το καναπέ του σαλονιού σας....


Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Πώς νιώθουν οι σκύλοι όταν φεύγουμε; Τι έδειξε νέα έρευνα

Το πώς νιώθουν οι σκύλοι, όταν μένουν μόνοι, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς. 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια στην Πίζα και στην Περούτζια της Ιταλίας, οι σκύλοι δεν δείχνουν σημάδια υπερβολικής αναστάτωσης, όταν φεύγουν οι άνθρωποι.
Μάλιστα, με βάση την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Direct, οι σκύλοι νιώθουν καλύτερα, αν οι άνθρωποι πριν φύγουν, τους χαϊδέψουν. 

Αν έχετε γάτα...

 Αν έετε γάτα να ξέρετε  ότι πρέπει να έχετε μία σκάλα απαραίτητα στο πίτι σας , γιατί στη γάτα αρέσει να ανεβαίνει και να βλέπει το κόσμο από ψηλά . Τη σκάλα αυτή μπορείτε να την εφαρμόσετε και σε παράθυρο γιανα μπορεί να ανεβαίνει και να βλέπει από το παράθυρο. Η γάτα δεν αναβαίνει μόνο ε σκάλα αλλά και στη ντουλάπα στο υπνοδωμάτιο. η΄στα ντουλάπια της κουζίνας. Εκεί μπορείτε να εκαπιδεύσετε τη γάα με ήπιο τρόπο ότι αυτή τη κίνηση δεν πρέπει να τη κάνει και να την επιβραβεύεται με λιχουδιά , όταν σας ακούει.  

Είναι κάποιες μέρες...

 ... όπως αυτές τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς  που χρειάζεται να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να είμαστε περισσότερο ευγενικοί!...


Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Πού βρήκε ο Γκριντς τον Μαξ;

20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία ''Πώς ο Γκριντς έκλεψε τα Χριστούγεννα'' με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ. 
Ο Γκριντς ζούσε στο βουνό και μισούσε τα Χριστούγεννα. Για συντροφιά του είχε τον Μαξ τον σκύλο.
20 χρόνια μετά οι θαυμαστές της ταινίας αναρωτιούνται στα social media πού βρήκε ο Γκριντς τον Μαξ. 
Σύμφωνα με το βιβλίο ''Όταν ο Γκριντς συνάντησε τον Μαξ'' του 1998, ο Γκριντς τον βρήκε χαμένο στο βουνό, άρα ήταν εγκαταλελειμμένος. 
Όπως έγραψε κι ο χρήστης cata στο Twitter: ''ο Γκριντς μάζευε τα σκουπίδια που κανείς δεν ήθελε, έτσι κι ο Μαξ ήταν κάτι που κανείς δεν ήθελε, για αυτό τον κράτησε''. 



Χριστούγεννα στον στάβλο!

Ο στάβλος είναι στολισμένος Χριστουγεννιάτικα και το άλογο δέχεται την επίσκεψη  δύο στολισμένων Boxers, μιας και οι σκύλοι κάνουν καλή παρέα με τα άλογα...

Πού θα αφήσει τα δώρα ο Άγιος Βασίλης;

Μία  χειροποίητη κόκκινη κάλτσα με ένα κεφαλάκι γατούλας θα κρέμεται πάνω στο τζάκι, για να αφήσει περνώντας τα δώρα για όλη την οικογένεια ο Άγιος Βασίλης...
 

Φροντίστε τις αδέσποτες γατούλες τις γιορτές!...

 Μη ξεχνάτε ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές τις αδέσποτες γατούλες. Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε  κάποια γατούλα και να της προσφέρετε ένα ζεστό και φιλόξενο σπιτικό, τουλάχιστον φροντίστε να βρουν ένα βολικό και ασφαλές χώρο για να μένουν έχοντας το νερό και  τη τροφή. Επίσης μη ξεχνάτε το πρωί πριν ξεκινήσετε να βλέπετε μήπως καμμία γατούλα βρίσκεται για ζεστασιά σε κάποιο λάστιχο του αυτοκινήτου σας...  

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΤΕ! Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τους σκύλους του Τζο Μπάιντεν

Στο Χριστουγεννιάτικο βίντεο του Τζο Μπάιντεν πρωταγωνίστησαν οι σκύλοι του, ο 12χρονος Major και ο Champ.
Οι δύο γερμανικοί ποιμενικοί, οι οποίοι έχουν ήδη τον δικό τους λογαριασμό στο Instangram, ''ευχήθηκαν'' στο τέλος: 'Όπως και να γιορτάσετε, Καλά Χριστούγεννα".


 


Tι είναι το τρίτο βλέφαρο στις γάτες;

Με τον όρο τρίτο βλέφαρο στις γάτες εννοούμε μία ειδική μεμβράνη  που βρίσκεται μεταξύ κόρης και επιπεφυκότα και εξωτερικού βλεφάρου που δεν είναι ορατή και είναι κρυμμένη. Μπορούμε να τη παρατηρήσουμε όταν η γάτα είναι μισοκοιμισμένη, γιατί όταν ξυπνήσει δεν μπορούμε να τη παρατηρήσουμε. Ο ρόλος της μεμβράνης αυτής του τρίτου βλέφαρου που υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά είναι κυρίως προστατευτικός από χτυπήματα, από τραύματα από αντικείμενα, καθώς παράγει ένα υγρό που έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Όταν όμως η μεμβράνη γίνει αντιληπτή στο μάτι της γάτας τότε υπάρχει πρόβλημα και χρειαζόμαστε βοήθεια ειδικού.

Γιορταστική ενδυμασία!...

Με πουλοβεράκι πλεκτό, γιορταστικό  και πολύχρωμο ο γατούλης φαίνεται ακόμα πιο χαριτωμένος... 

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Oι θρυλικοί Tom και Jerry...

 

...αν και άσπονδοι εχθροί παίζουν το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού ακόμα και στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πολλές ευχές...

 Ο αγαπημένος μας Μίκυ μας εύχεται κι αυτός  Καλά Χριστούγεννα!....

O μοναδικός Ποπάυ...

...ο αξέχαστος σύντροφος των παιδικών χρόνων μας εύχεται Καλά Χριστούγεννα
 

Tρέχουν να προφθάσουν...

Τα διάσημα αδελφάκια  σκιουράκια Chip και Dale  ακόμα και τη τελευταία στιγμή τρέχουν να μοιράσουν δώρα.
 

Ένα δώρο για τον σκύλο σας!


Μία μπαντάνα που γράφει Καλά Χριστούγεννα  στολίζει το λαιμό του σκύλου σας και είναι ένα ωραίο δώρο για αυτόν...

Τρεις χαριτωμένες γατούλες...

 

μικρής ηλικίας σας εύχονται να περάσετε Καλά Χριστούγεννα. 

Ένα ωραίο δώρο...

 ... για την Χριστίνα αλλά και τον Χρίστο που γιορτάζουν ανήμερα Χριστούγεννα και αγαπούν τα ζωάκια είναι ένα γλυκό σκυλάκι!...

Xριστούγεννα...

Στην γωνιά μας κόκκινο τ΄αναμμένο τζάκι
Τούφες χιόνι πέφτουνε στο παραθυράκι!

Όλο απόψε ξάγρυπνο μένει το χωριό
και χτυπά Χριστούγεννα το καμπαναριό!

Έλα, Εσύ που Αρχάγγελοι σ’ ανυμνούνε απόψε
πάρε από την πίτα μας, που ευωδιά και κόψε!

Έλα κι η γωνίτσα μας καρτερεί να ‘ρθεις……
Σου ‘στρωσα, Χριστούλη μου, για να ζεσταθείς!

Ενα πολύ γνωστό Χριστουγεννιάτικο ποίημα του Στέλιου Σπεράντζα

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Μικρά και μεγάλα...

 Μία οικογένεια από Bull Terriers εύχεται Καλά Χριστούγεννα!

Ο Άγιος Βασίλης με τους βοηθούς του...

Ο Άγιος Βασίλης με τους βοηθούς του μικρούς σκύλους Rat Terriers έρχεται με δώρα φορτωμένος για τα μικρά παιδιά.  

Δύο μαύρα σκυλάκια!....

 ...Scottie Terriers σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα 

Είδα χτες βράδυ στ' όνειρο μου...

Είδα χτες το βράδυ στ’ όνειρό μου,
το γεννημένο μας Χριστό,
τα βόδια επάνω του εφυσούσαν,
όλο το χνώτο τους ζεστό.

Το μέτωπό του ήταν σαν ήλιος,
και μέσα η φάτνη η φτωχική,
άστραφτε πιο καλά από μέρα,
με κάποια λάμψη μαγική.

Στα πόδια του έσκυβαν οι Μάγοι,
κι’ έμοιαζε τ’ άστρο από ψηλά,
πως θα καθίσει σαν κορώνα,
στης Παναγίτσας τα μαλλιά.

Βοσκοί πολλοί και βοσκοπούλες,
τον προσκυνούσαν ταπεινά,
ξανθόμαλλοι άγγελοι εστεκόνταν,
κι’ έψελναν γύρω του «ωσαννά».

Μα κι’ από αγγέλους κι’ από μάγους,
δεν ζήλεψα άλλο πιο πολύ,
όσο της Μάνας Του το στόμα,
και το ζεστό – ζεστό φιλί. 
Χριστουγεννιάτικο ποίημα του ποιητή Τέλου Άγρα.

Να τα πούμε;...


 Καλήν εσπέραν άρχοντες,
κι αν είναι ο ορισμός σας
Χριστού τη θεία γέννηση
να πω στο αρχοντικό σας

Χριστός γεννάται σήμερον
εν Βηθλεέμ την πόλη
οι ουρανοί αγάλλονται
και χαίρει η φύσης όλη

εν τω σπηλαίο τίκτεται
εν φάτνη των αλόγων
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποιητής των όλων

χρόνια πολλά να χαίρεστε πάντα ευτυχισμένοι
σωματικώς και ψυχικώς να είστε πλουτισμένοι
και σε έτη πολλά..
Αυτά είναι τα Χριστουγεννιάτικα Κεφαλονίτικα κάλαντα.


Παραμονή Χριστουγέννων!

Χρόνια σας Πολλά, σήμερα παραμονή Χριστουγέννων αρχίζει το εορταστικό δωδεκαήμερο που τελειώνει με τη παραμονή των Φώτων. Ένα από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου είναι τα κάλαντα από τα παιδιά και το άναμμα της φωτιάς που διαρκεί όλες τις γιορτές και με τη φωτιά πίστευαν παλιά οι άνθρωποι ότι θα διώξουν τους καλικάντζαρους αλλά και τα κακά πνεύματα. Επίσης το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων είναι το χοιρινό κρέας ή η γαλοπούλα, τα σπίτια δε τα στολίζουν με κέδρο και με αγριοκερασιά, 


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Το Χριστόξυλο: Από το τζάκι στους στάβλους και στα ζώα

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι άνθρωποι στα σπίτια της ελληνικής υπαίθρου συνήθιζαν να καίνε στο τζάκι το "χριστόξυλο'' που συμβόλιζε την ζεστασιά στο Θείο Βρέφος και το διώξιμο των κακών πνευμάτων.
Όταν το ''χριστόξυλο'' καιγόταν εντελώς μάζευαν τις στάχτες του και τις σκόρπιζαν γύρω από το σπίτι, τα χωράφια για καλή σοδειά και τους στάβλους για καλοτυχία και την ευζωία των ζώων. 

Γιατί οι πολικές αρκούδες συνδέονται με τα Χριστούγεννα;

Βασίλισσα του πάγου χαρακτηρίζεται από πολλούς η πολική αρκούδα και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πλάσματα του Βόρειου Πόλου. 
Δεν είναι ένα παραδοσιακό ζώο των Χριστουγέννων, αλλά επειδή συνδέεται με το χιόνι και επομένως με τον χειμώνα, εμφανίζεται συχνά σε Χριστουγεννιάτικες κάρτες. 

Xειροποίητες κάλτσες

Χειροποίητες χαριτωμένες πολύχρωμες κάλτσες   

 από μαλακό και ζεστό ύφασμα διακοσμημένες με ζωάκια είναι ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές για κορίτσια...

Χριστουγεννιάτικη γραβάτα!

Ένα καλό δώρο για τους αγαπημένους σας τώρα τα Χριστούγεννα είναι μία γραβάτα με ντυμένους Χριστουγεννιάτικα χαρακτήρες της αγαπημένης σειράς κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, o Sylvester και ο Tweety...