728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

    Γιατί η μέλισσα,η βατουλιά και το σκυλί είναι βλογκμένα και ο σκαντζόχοιρος,χελώνα και αλεπού καταραμένα

    Μια φορά αρρώστηνε η Παναγία για πολύν καιρό. Τα ζώα άμα το μάθουν πως αρρώστησε θεώρησαν χρέος τους να την επισκεφτούν. Πρώτη το μαθε η μέλισσα τη στιμγή που ζύμωνε. Αμέσως έτρεξε με τα ζυμάρια ‘ς τα χέρια και επισκέφτηκε την παναγία. Η Παναγία άμα είδε αυτήν την καλωσύνη του ζώου ευχαριστήθηκε πολύ και της είπε ‘’Ευλογημένη να σαι μέλισσα, χωρίς σκαφίδι να ζυμώνεις και το ψωμί που ζυμώνεις να ‘ναι μέλι. Χωρίς εσένα οι εκκλησιές να μην ανοίγουνε. 
    Ύστερα από τη μέλισσα πήγε και το βάτο να επισκεφτή την Παναγία. Το βλόγησε λοιπόν και αυτό και του πε. ‘’Οι κορφάδες σου να κρούνε ‘ς τη γή και να βγαίνουν ρίζες. 
    Έπειτα πήγε ‘ς την Παναγία το σκυλί. Έδωκε και σε αυτό την ευλογία και του πε. ‘’Να σε αγαπάει πολύ ο αφέντης σου τόσο που να σου δίνη το μισό ψωμί του να το τρώς. Και τα άλλα ζώα όσα την επεσκέφτηκαν τα βλόγησε η Πανγιά. 
    Ο σκαντσόχοιρος δεν πήγε να την επισκεφτή και γι αυτό του παράγγειλε η Παναγία να πάη αυτός όμως δεν θέλησε είπε ''δεν έχω καιρό γιατί φράζω τον κήπο μου''. Η Παναγία τον καταράστηκε έτσι ''τα παλούκια που μπήγεις για να φκειάσης τη φράχτη να μπηχτούνε ‘ς το κορμί σου''. Μπέχτηκαν λοιπόν και γι’αυτό από τότε κ’ύστερα ο σκαντζόχοιρος έχει τα παλούκια μπιγμένα ‘ς το κορμί του όπως τον ξέρουμε. Το ίδιο και η χελώνα δεν πήγε αν και της παράγγειλε η Παναγία ‘’Φκειάνω το αλώνι μου και δεν ευκαιρώ της απάντησε. Τότε η Παναγία της έδωκε τούτην την κατάρα "Οι πέτρες που κουβαλάς και φκειάνεις τα’αλώνι σου να μπηχτούνε ‘ς το κορμί σου". Έπειτα προσκάλεσε την αλεπού να την επισκεφτή αλλά αρνήθηκε είπε πως δεν ευκαιρεί γιατί έχει μικρά κουτάβια να θρέφη. Την καταράστηκε λοιπόν και αυτήν η Παναγία ‘’πολλά κουτάβια να κάνης και να ναι άχρηστα. Γι αυτό γεννάει πολλά αλλά άχρηστα.

    Τόπος καταγραφής: Αιτωλία
    Συλλογέας: Λουκόπουλος Δημήτριος
    από το βιβλίο Πολίτου Παραδόσεις
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Γιατί η μέλισσα,η βατουλιά και το σκυλί είναι βλογκμένα και ο σκαντζόχοιρος,χελώνα και αλεπού καταραμένα Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top