728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

    2350 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ! Τι είχε γράψει ο Αριστοτέλης για το δελφίνι

    ''Το δελφίνι έχει φυσητήρα και πνεύμονες. Κοιμάται με το ρύγχος του πάνω από το νερό κι όταν κοιμάται, ροχαλίζει. Κανένα δεν έχει κάνει αυγό, παρά κατευθείαν ένα έμβρυο, όπως στην περίπτωση του ανθρώπου και στα ζωοτόκα τετράποδα. Η περίοδος της κυοφορίας είναι δέκα μήνες και γεννάει το καλοκαίρι. Το δελφίνι παράγει γάλα και θηλάζει το μικρό του, το οποίο συντροφεύει για αρκετό χρονικό διάστημα. Πραγματικά είναι αξιοσημείωτη η στοργή που δείχνει για τα παιδιά του.
    Το μικρό μεγαλώνει γρήγορα και ωριμάζει σε ηλικία 10 χρονών. Ζει για πολλά χρόνια ακόμα και πάνω από 25 ή 30. Οι ψαράδες τα αιχμαλωτίζουν και τα απελευθερώνουν στην θάλασσα, έτσι ώστε οι ηλικές τους να μην είναι σίγουρες''.
    Αριστοτέλης ''Των περί τα ζώα ιστοριών'' 350 π.Χ. 

    Ήταν η πρώτη αναφορά στα κητώδη.
    Ο Αριστοτέλης, μετά από ακριβείς παρατηρήσεις και συνεντεύξεις με ψαράδες του Αιγαίου πελάγους, περιέγραψε την ιστορία των δελφινιών.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του φιλόσοφου στην συμπεριφορά των δελφινιών απέναντι στα μικρά τους: 

    ''Όταν ένα δελφίνι γεννιέται, συχνά σπρώχνεται προς την επιφάνεια από την μητέρα του, για να πάρει την πρώτη του ανάσα. Ίσως να οδηγείται από ένστικτο και να συμπεριφέρεται έτσι στο παιδί του και στον άνθρωπο''. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: 2350 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ! Τι είχε γράψει ο Αριστοτέλης για το δελφίνι Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top