728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

    Ο Άγιος έφιππος στρατιωτικός

    Εορτολογικά: Των αγίων μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου. Τρεις άγιοι που συνεορτάζουν, χωρίς να έχουν ζήσει μαζί. Εμαρτύρησαν στους ίδιους χρόνους των διωγμών, αλλά ο Βίκτωρ στην Ιταλία, ο Βικέντιος στην Ισπανία και ο Μηνάς στη Μ. Ασία.
    Ο Άγιος Μηνάς ήταν αξιωματικός στον ρωμαϊκό στρατό, κρυπτοχριστιανός. Με τους διωγμούς αποσύρθηκε ν' ασκητεύσει, αλλά γρήγορα γύρισε στην πολιτεία και διακήρυξε την χριστιανική πίστη του. Τότε εμαρτύρησε (300 μΧ). 
    Θεωρείται και εικονίζεται άγιος έφιππος στρατιωτικός. (Όλοι οι καβαλάρηδες άγιοι έγιναν δημοφιλείς στα χρόνια της παρακμής και της δουλείας. Ήταν σύμβολα εθνικής οντότητας και μελλοντικής απελευθέρωσης). 
    Το Συναξάρι του Αγίου Μηνά είναι γεμάτο από θαυματουργικές εμφανίσεις του, ως υπέρμαχου και βοηθού, έφιππου, είτε για να αποκαλύψει και να τιμωρήσει στυγερά εγκλήματα, είτε για να επιπλήξει και να επανορθώσει κρυφές αδικίες, να αποδώσει κλεμμένα χρήματα, να προλάβει βιασμούς, να θεραπεύσει αρρώστους. Με κάποια παρετυμολογία από το ρήμα μηνώ (μηνύω και μηνάω), ο άγιος θεωρήθηκε μηνυτής και καταγγελτής κάθε αδικίας που ως στρατιωτικός έφιππος μπορεί να την κυνηγήσει.

    Πηγή: ''Τα φθινοπωρινά'' του Δ. Λουκάτου  
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο Άγιος έφιππος στρατιωτικός Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top