Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ένας Καλόγερος μεταμφιεσμένος σε ζώο: το αποκριάτικο έθιμο από την Θράκη

Ο Καλόγερος είναι ένα έθιμο της Αποκριάς που αναβίωνε μέχρι πρόσφατα στην Βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα στην Δράμα, και προέρχεται από την Θράκη. 
Πρώτη φορά το έθιμο περιέγραψε ο  Α. Χουρμουζιάδης το 1873 στον γνωστό λόγο του "Περί Αναστεναρίων και άλλων τινών παράδοξων εθίμων και προλήψεων".
Το 1888  δημοσιεύθηκε στην "Εβδομάδα"  με τον τίτλο "Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου εν Θράκη"  εκτενής περιγραφή του Γ. Βιζυηνού για το έθιμο, όπως γινόταν στον Άγιο Γεώργιο, γειτονικό με την πατρίδα του ποιητή χωριό.
Οι άνθρωποι ζητούσαν από τις ανώτερες δυνάμεις να επενεργήσουν στη βλάστηση και να γονιμοποιήσουν τη γη, ενώ στις μέρες το έθιμο υπενθυμίζει την εξάρτηση του ανθρώπου από τη φύση. 
Ο Καλόγερος φορώντας δέρματα ζώων μεταμφιέζεται σε ζώο και στη μέση έχει δεμένα κουδούνια, ένα εκ των οποίων είναι σύμβολο γονιμότητας. Επισκέπτεται μαζί με άλλους μεταμφιεσμένους όλα τα σπίτια του χωριού. Ύστερα, ο Καλόγερος συνεχίζει με το μιμητικό όργωμα και τη σπορά των χωραφιών του χωριού, ενώ το αποκριάτικο δρώμενο τελειώνει με τον εικονικό θάνατο και την ανάστασή του.


Ποιος σκύλος μπορεί να σκοτώσει μια τίγρη;

Είναι ένας σκύλος πολύ δυνατός, πολύ πιστός και πολύ καλός φύλακας. 
Το Θιβετιανό Μαστίφ έχει ενέργεια, αντοχή και τα ένστικτα που χρειάζονται, για να επιβιώσει στο Θιβέτ.
Είναι από τις πιο παλιές ράτσες σκύλων στον κόσμο και στο Θιβέτ προστάτευε τα κοπάδια από τα άγρια ζώα, για αυτό θεωρείται ότι το Θιβετιανό Μαστίφ μπορεί να σκοτώσει μια τίγρη. 

Μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων ένας σκύλος...

...η πρώτη μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Waldie ένας μικρός σκύλος ντάχσχουντ. Μάλιστα, η ουρά του σκύλου της χρονιάς είχε το σχήμα του Μαραθωνίου δρόμου. 

Παντρεύουν τον κάβουρα! Τραγούδι της Αποκριάς

Παντρεύουνε τον κάβουρα ω ω ω
και του δίνουν τη χελώνα
ντράγκα-ντρούγκα τά ’ργανα, ωρέ τά ’ργανα.
καλέσαν και τον πόντικα τα συμβόλαια να γράψει
καλέσαν το σκαντζόχοιρο γιέμ τα στέφανα ν’ αλλάξει
καλέσαν και το τζίτζικα για να παίξει το βιολί του
καλέσαν και το γάϊδαρο για να πάει να τραγουδήσει
καλέσαν και το μέρμηγκα τα προικιά να κουβαλήσει
καλέσαν και την αλεπού γιέμ τις κότες να μαδήσει
καλέσαν και το βάτραχο το νερό να κουβαλήσει.

Ένα από τα χαρούμενα τραγούδια της Αποκριάς σχετικά με ζώα που τραγουδούσαν παλιά τις μέρες της Αποκριάς...

Τσικνοπέμπτη: τσίκνα σε όλο το χωριό...

 

Τσικνοπέμπτη σήμερα, που είναι η Πέμπτη  της δεύτερης βδομάδας της λεγόμενης Κρεατινής της Αποκριάς. Από παλιά η Τσικνοπέμπτη ήταν γνωστή  για το ψήσιμο στο κρέας από το πρωί που σκόρπιζε παντού την ωραία μυρωδιά, μετά  το ψήσιμο άρχιζε ο χορός το γλέντι και το κρασί. στις γειτονιές  Με τη Τσικνοπέμπτη άρχιζε το γλέντια και η χαρά της Αποκριάς. Η Τσικνοπέμπτη ήταν επίσης μεγάλη γιορτή για τα μικρά παιδιά, γιατί έτρεχαν. έπαιζαν στις αλάνες και τραγουδούσαν αποκριάτικα  σκωπτικά  τραγούδια...