Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ξέρετε ότι...

 το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν στο στομάχι τους θραύσματα από πλαστικά. Μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει το 99%. 

Γιατί τα ζώα μπερδεύουν με τροφή την πλαστική σακούλα;

Η χρήση του πλαστικού και ειδικά της πλαστικής σακούλας προκαλεί πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και στα ζώα.
Μάλιστα, δεν είναι λίγα αυτά που μπερδεύουν την πλαστική σακούλα για τροφή με δυσάρεστες συνέπειες.
Χαρακτηριστικά, τα θαλασσοπούλια πέφτουν στην παγίδα εξαιτίας της μυρωδιάς, αφού αναγνωρίζουν την τροφή μέσω της όσφρησης. Πάνω στην πλαστική σακούλα κάθονται φύκη και βακτήρια, που εκπέμπουν δυνατή οσμή θείου. Έτσι, θεωρούν ότι αυτή η μυρωδιά είναι τροφή και καταλήγουν να τρώνε τα πλαστικά και όχι το θήραμα. 
Η μυρωδιά των πλαστικών παραπλανά και τα ψάρια. 
Κάποια κοπάδια σαρδέλας έλκονται από τα μικροπλαστικά που μυρίζουν παρόμοια με το φαγητό τους τα κριλ. 
Τέλος, οι θαλάσσιες χελώνες που επιλέγουν την τροφή τους μέσω της όψης μπερδεύουν με την τροφή τους τις μέδουσες τις πλαστικές σακούλες. 


Πόσα ζώα σκοτώνουν οι πλαστικές σακούλες;

Σήμερα 3 Ιουλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Πλαστική Σακούλα.
Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2010, με σκοπό να μειωθεί η χρήση της παγκοσμίως, δεδομένου ότι 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται στον κόσμο κάθε λεπτό. Έτσι, τουλάχιστον 100.000 θηλαστικά και 1 εκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν από τις πλαστικές σακούλες ετησίως, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ψαριών που χάνουν την ζωή τους από αυτές. 

Το λίνο ή λινάρι και τα οφέλη του...

Το λίνο ή λινάρι είναι ένα ποώδες πανάρχαιο φυτό που καλλιεργείται εδώ και 5000 χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ευδοκιμεί στην Ινδία και στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα ήλθε από τη Κολχίδα από την εποχή του Ηρόδοτου. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το λινέλαιο για τις φλεγμονές και ο Διοσκουρίδης για το βήχα. 
Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη περιοχή της Μεσσηνίας. Οι σπόροι του οι περίφημοι λιναρόσποροι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά ως συστατικό των τροφών αλλά και θεραπευτικά γιατί περιέχουν τα ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω3 και το λινολενικό οξύ που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιιογενείς ιδιότητες. Ο λιναρόσπορος είναι επίσης συστατικό των τροφών στα ζώα αλλά και στα κατοικίδια και πειράματα έχουν δείξει ότι βελτιώνει το σάκχαρο στα ζώα, γιατί βελτιώνει και αυξάνει τη παραγωγή ηπατικών ενζύμων. 

Έτσι τόχει το λινάρι να ανθεί τον Αλωνάρη! Τι σημαίνει η παροιμία

 

Αυτή η παροιμία λέγεται για ιδιόρρυθμους, ιδιότροπου και δύσκολους γενικά ανθρώπους που υπάρχουν και το συνδυάζουν με το λινάρι, παρ' όλο που είναι τόσο χρήσιμο εν τούτοις ανθεί  τον Αλωνάρη που έχει τόσο πολλή ζέστη.