728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

    Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ! Η Ιστορία ενός Γαλόπουλου από τον Ανδρέα Λασκαράτο

    Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σατιρικούς ήταν ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο οποίος στηλίτευε συνεχώς με τον δικό του τρόπο τα κακώς κείμενα της εποχής του. 
    23 χρόνια από τον θάνατό του (1901) και 38 χρόνια από την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του ''Ιδού ο άνθρωπος'' (1886) το 1924 κυκλοφόρησαν στην Αθήνα από τον εκδοτικό οίκο Ελευθερουδάκη τα "Ήθη, έθιμα και δοξασίες της Κεφαλονιάς'' που περιείχαν 19 ιστορίες του Ανδρέα Λασκαράτου. 
    Αυτές χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: σ' εκείνες με πρωταγωνιστές ανθρώπους (''Ιστορία ενός Αρχιεπισκόπου'', ''Ιστορία μιας αποθαμένης'', ''Αυτόγραφο ενός μπιστικού''), με αντικείμενα που αφηγούνται (''Ιστορία ενός γυνείκελου'', ''Ιστορία μιας κάρας'') και εκείνες με πρωταγωνιστές ζώα, μεταξύ των οποίων είναι  ''η Ιστορία ενός γαϊδάρου'', ''τα Απομνημονεύματα ενός γαϊδάρου'', ''η Ιστορία μιας ουραγγουτάγγου'' και ''η Ιστορία ενός Γαλόπουλου''.  
    Στις ιστορίες με πρωταγωνιστές τα ζώα ο Λασκαράτος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα ήθη και τις παθογένειες της εποχής του από την σκοπιά ενός ανεξάρτητου παρατηρητή ενός ζώου που δεν είναι το ίδιο ''μολυσμένο'' με τον υποκειμενισμό της ανθρώπινης ματιάς. 
    Με την αθωότητα της ματιάς του το γαλόπουλο ξεσκεπάζει τα επιτηδευμένα ψεύδη των ανθρώπων, ενώ η  ζωή του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες της κεφαλονίτικης αστικής και αγροτικής ζωής. 
    Από την παρατηρητική ματιά του γαλόπουλου δεν ξεφεύγει τίποτα. Η απληστία, η διαφθορά, η απάτη είναι παντού. 
    Ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο των ανθρώπων. 
    Το γαλόπουλο αφηγείται την ιστορία του στους αγριογάλους εκείνους που ζουν μακριά από τον ανθρώπινο πολιτισμό εκεί όπου καταφέρνει να αποδράσει μετά από πολλές περιπέτειες και περιπλανήσεις. 
    Η Ιστορία ενός Γαλόπουλου κυκλοφορεί εικονογραφημένη από τις εκδόσεις Αιγιαλός. 

    Πηγή: Ηλίας Τουμασάτος
     http://eliaswords.blogspot.com
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΖΩΟΥ! Η Ιστορία ενός Γαλόπουλου από τον Ανδρέα Λασκαράτο Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top