Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Σε λίγο...

 

Ο Μάρτης ο πρώτος μήνας της Άνοιξης με τα κρύα του και τις βροχές μας αποχαιρετά, ας πάει στο καλό...

Η αλόη είναι ασφαλής για τον σκύλο και την γάτα;

Τα οφέλη από την αλόη είναι πολλά για την υγεία του ανθρώπου, όχι όμως και των κατοικιδίων. 
Η αλόη είναι πλούσια σε σαπωνίνες και τα φύλλα της περιέχουν ανθρακινόνες, δηλαδή συστατικά που είναι θεραπευτικά για εμάς, αλλά όχι για τον σκύλο και την γάτα, αντίθετα μπορεί να τους προκαλέσουν  εμετό, λήθαργο ή διάρροια, για αυτό καλό να έχουμε μακριά την αλόη από τα κατοικίδια. 


Λίγο πριν την ευθανασία ο πρωταγωνιστής της ταινίας ''Μπέβερλι Χιλς Τσιουάουα''

Η Κλόε ένα καλομαθημένο τσιουάουα από το Μπέβερλι Χιλς βρίσκεται χαμένη στους δρόμους του Μεξικού. Για πρώτη φορά στην ζωή της πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της στην ταινία ''Μπέβερλι Χιλς Τσιουάουα'' (2008). 
Με την βοήθεια του Ντεγκλάδο του λυκόσκυλου και του Πάπι ενός  τσιουάουα ερωτευμένου μαζί της θα ξεκινήσει ο δρόμος της επιστροφής. 
Ενδιαφέρον είναι πως  σκύλος που υποδύθηκε τον Πάπι ήταν μια μέρα πριν από την ευθανασία, ώσπου επελέγη για την ταινία. 

Ο θεραπευτικός σκύλος που έγινε το πασχαλινό κουνελάκι της Cadbury

Στην πασχαλινή καμπάνια της Cadbury για το 2022 θα πρωταγωνιστήσει η Annie Rose η θεραπευτική σκυλίτσα από το Οχάιο, η οποία βγήκε νικήτρια στον σχετικό διαγωνισμό. 
Η σκυλίτσα, η οποία επισκέπτεται συχνά νοσοκομεία και γηροκομεία και δεν σταμάτησε ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας, θα λάβει το βραβείο 5.000 δολλαρίων.
Ακόμα, η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας, στην προσπάθειά της να προσελκύσει ψήφους για τον διαγωνισμό, είχε υποσχεθεί ότι θα δώριζε 5.000 στην αμερικανική ζωοφιλική οργάνωση ASPCA και για κάθε επιπλέον 5.000 ψήφους θα έδινε άλλα 5.000 δολλάρια, ώσπου στο τέλος η δωρεά έφθασε το ποσό των 20.000 δολλαρίων.
 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Γιατί οι γάτες μπλέκονται στα πόδια μας;

Ένας τρόπος με τον οποίο οι γάτες προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας είναι να μπλέκονται στα πόδια μας. Μπορεί να θέλουν φαγητό ή παιχνίδι ή απλώς να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε για να τις χαϊδέψουμε και γι' αυτό καταλήγουν να μπερδεύονται στα πόδια μας. 

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ! Νέο σκληρό lockdown στην Σανγκάη

Νέο ρεκόρ σημείωσαν τα κρούσματα στην Σανγκάη, για αυτό οι αρχές, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, επέβαλαν lockdown. 
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Pudong όπου βρίσκονται πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το χρηματιστήριο απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και για βόλτα με τους σκύλους, παρά μόνο για τεστ κορωνοϊού. 
 

Φροντίστε ιδιαίτερα τη γάτα σας την άνοιξη...

Τώρα την άνοιξη πρέπει να καθαρίσουμε το περιβάλλον το σπίτι δηλαδή που ζει η γάτα μας, αλλά να μη χρησιμοποιήσουμε εντομοκτόνα και χημικά καθαριστικά για τη  σκόνη και τους ψύλλους που μπορεί να τσιμπήσουν τη γάτα, αλλά και έξω από το σπίτι υπάρχει η γύρη από τα λουλούδια που μεταφέρεται από τα έντομα  και χρειάζεται προσοχή γιατί πολλές γάτες υποφέρουν από αλλεργία. 
Επίσης πρέπει να προσέχουμε τις γάτες από τα τσιμπήματα μελισσών όπως και από διάφορα φυτά που είναι τοξικά όπως η αζαλέα, η τουλίπα η ροδοδάφνη και η πικροδάφνη. 
Τέλος, επειδή οι γάτες είναι σε εγκυμοσύνη την άνοιξη πρέπει να φροντίσουμε να τις στειρώσουμε. 

Τι καλά μας φέρνει η άνοιξη;...

 Η άνοιξη εκτός από το καλό καιρό, και τα λουλούδια που βλέπουμε παντού στα λιβάδια αλλά και στα σπίτια, για τους σκύλους σημαίνει μεγαλύτερη βόλτα και περισσότερη ώρα έξω. Αλλά το κυριότερο η άνοιξη είναι συνυφασμένη με τη μεγάλη γιoρτή του Πάσχα...

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Αλώπηξ τον βουν ελαύνει: τι σημαίνει;

Αλώπηξ τον βουν ελαύνει , δηλαδή μια αλεπού μπορεί να κατευθύνει ακόμα και ένα βόδι με την πονηριά της. Σημαίνει πως οι πολύ έξυπνοι εξουσιάζουν τους λιγότερο έξυπνους.

Αλωπεκία και αλεπού: Πώς συνδέονται;

Στα φετινά βραβεία Όσκαρ μονοπώλησε το ενδιαφέρον το συμβάν ανάμεσα στον Γουίλ Σμιθ και τον 
Κρις Ροκ για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του πρώτου Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, η οποία πάσχει από αλωπεκία. 

Ο όρος αλωπεκία'' προέρχεται από την αλεπού (αλώπηξ), α(στερητικό) +λώπη που λωπός ή λώπη από το αρχαίο ρήμα λέπω ήταν το ιμάτιο, το ρούχο. 
Η αλεπού χάνει το πλούσιο τρίχωμά της δύο φορές τον χρόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη και μένει σχεδόν γυμνή. 
Η πρώτη σύνδεση ανάμεσα στην αλεπού και αυτή την πάθηση συναντάται στο βιβλίο ''Περί ασθενειών''
του Ιπποκράτη. 
 


Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στη πλάτη του σκύλου;...

 

Ο πόνος στη πλάτη του σκύλου  μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες όπως αύξηση του βάρους, ανατομικές ανωμαλίες, εκφυλιστικές αλλοιώσεις, τραύμα, αρθρίτιδες, ακόμα και κακοήθης ασθένεια. Υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκύλων που  εμφανίζουν συχνά αυτό το πόνο στη πλάτη όπως ο σκύλος Dachshund, French Bulldogs, Pugs. 
Σε αυτούς τους σκύλους εκτός από την τυπική οδό αντιμετώπισης που είναι τα αντιφλεγμονώδη υπάρχουν και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης. Αυτοί είναι από ειδικό να γίνονται διατάσεις στους μυς του σκύλου, ή να γίνεται υδροθεραπεία ή laser ή υπέρηχοι ή χειροπρακτική αλλά από κατάλληλο άτομο. Επίσης, άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου είναι το massage, η κατάλληλη διατροφή και η χρήση βοτάνων.    

Τι είναι το Baytril για τα κατοικίδια;...

Τo Baytril  είναι ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος και η δραστική  του ουσία είναι η ενδοφλοξακίνη και ανήκει στις φλουοροκινολόνες. Το αντιβιοτικό αυτό θεραπεύει δύσκολες  βακτηριακές λοιμώξεις στη γάτα αλλά και στο σκύλο που οφείλονται σε αρνητικά και θετικά μικρόβια αλλά και σε άλλες λοιμώξεις που κρίνει ο κτηνίατρος. Το Baytril είναι τοξικό για τον άνθρωπο.  

Να θυμάσαι ότι όταν...

 ...η γάτα που αγαπάς γίνει μία ανάμνηση, αυτή η ανάμνηση για σένα είναι ένας θησαυρός!...


Γιατί το χελιδόνι έχει ψαλιδωτή ουρά;

''Ένα παλικάρι αγαπούσε μια νέα που δεν έδινε καμία προσοχή σ’ αυτόν. Για να την πάρει λοιπόν, τι κάνει; Άλλαξε τα ρούχα του και πουλούσε στους δρόμους μήλα. Ήλθε κι από κάτω από το σπίτι της αγαπητικιάς του και φώναζε: «Μήλα, μήλα καλά!» Εκείνη δεν τον γνώρισε και τον ρωτά: «Πόσο τα δίνεις τα μήλα;» «Όλα, κυρά μου, τα δίνω για ένα σοινίκι κεχρί», λέει αυτός. «Καλά, έλα να τ’ αγοράσομε μεις», του λέει η νέα. 

Μπήκε αυτός, πήρε το σοινίκι, έδωσε τα μήλα. Αλλά κει που έκανε ν’ αδειάσει το κεχρί, το έχυσε επιταυτού καταγής, κι εκάθισε ύστερα να το μαζέψει στο σάκο του σπειρί σπειρί. Η νέα είδε αυτήν την ανοησία του νέου κι εγέλασε, και του είπε πως δεν γίνεται αυτό, να μαζέψει έτσι το κεχρί, και να του δώσουν άλλο σοινίκι. Εκείνος όμως δεν εδέχτηκε, και είπε πως δεν μπορεί να κάμει αλλιώς, έτσι θα το μαζέψει. Κι εμάζωνε όσο που ενύχτωσε. Τότε παρακάλεσε να τον αφήσουν να μείνει τη νύχτα στο σπίτι για να τελειώσει τη δουλειά του. Εκείνοι δεν υποπτεύθηκαν τίποτα, και γι’ αυτό δεν εδυσκολεύθηκαν να τον αφήσουν, τον ελεεινολογούσαν μόνο για την επιμονή του την ανόητη. Όταν πήγαν όλοι να πλαγιάσουν, ο νέος παρατήρησε καλά που θα κοιμηθεί η αγαπητικιά του, και τα μεσάνυχτα μπήκε στην κάμαρή της, την άρπαξε, και έφυγε χωρίς να τον καταλάβει κανείς, ούτε η ίδια η νέα, γιατί εκοιμότουνε βαθιά. 

Σαν ξημέρωσε, τότε μόνο κατάλαβε πως δεν ήταν στο πατρικό της σπίτι αλλά σε ξένο, κοντά στο νέο εκείνο που την αγαπούσε χωρίς αυτή να τον αγαπά. Αμέσως εννόησε την παγίδα που της έστησε, και αποφάσισε να μην τον αφήσει να του περάσει ο σκοπός του. Αποφάσισε, λοιπόν, να μη βγάλει μιλιά. Έκαμε εκείνος χίλια δυο για να βγάλει ένα λόγο από το στόμα της, αλλά εστάθη αδύνατο: εκείνη έμενε σα βουβή.

Έτσι επέρασε πολύς καιρός. Και αφού είδε ο νέος πως του κάκου εβασανίζετο, αποφάσισε να παντρευτεί άλλη, που να μιλεί τουλάχιστο. Εκεί που εγίνετο το στεφάνωμα, ήταν εμπρός και η νέα, και από τη λύπη της την πολλή, ξεσυνοϊσμένη, δεν κατάλαβε πως η λαμπάδα που κρατούσε στα χέρια εκάη τόσο, που παρ’ ολίγο να κάψει και τα δάχτυλα της. Η νύφη, σαν είδε αυτό, δεν εκρατήθη, και ανάσυρε το νύφιασμά της και της εφώναξε:

Άι, καημένη! Αν είσαι β’βή και βώκου, δεν είσαι και τυφλή τυφλώκου.

Η νέα, που έως τότε εκαμώνετο, επειράχθη πολύ και γυρίζει και λέει της νύφης: «Τρία χρόνια υπόφερα εγώ χωρίς να βγάλω μιλιά, και συ μια στιγμή δεν μπόρεσες να υποφέρεις χωρίς να μιλήσεις;» Ν’ ακούσει ο νέος την αγαπημένη του να μιλεί, εχύθη απάνου της να την πιάσει. Την άρπαξε από τις πλεξίδες, αλλ’ εκείνη γένηκε χελιδόνι και οι πλεξίδες έμειναν στα χέρια του αγαπητικού της. Μόνον δυο της απόμειναν, και αυτές είναι η ψαλιδωτή ουρά του χελιδονιού».

Μια παράδοση από τον Στενήμαχο Θράκης, όπως την κατέγραψε ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης (Παραδόσεις τόμος Α' Εργάνη 1965) 

Tι θεωρούνται οι σκύλοι Italian Greyhounds;

Τα Italian Greyhounds ενώ θεωρούνται σκύλοι ακριβοί κυνηγετικοί, εν τούτοις είναι πολύ καλά κατοικίδια, μπορεί να ζήσουν στη πόλη και σε διαμέρισμα, είναι υγιείς και δεν μαδούν. 
Είναι επίσης αφοσιωμένοι στους κηδεμόνες τους , εκπαιδεύονται εύκολα με υπομονή, δεν γαβγίζουν όπως τα Tερριέ και τα Πομεράνιαν, και υπερασπίζονται πάντα τους κηδεμόνες τους. Οι σκύλοι αυτοί δεν χρειάζονται υπερβολικοί άσκηση αλλά πρέπει να κάνουν διατάσεις στα πόδια τους. γιατί είναι λεπτά και ψηλά... 

Στη γάτα αρέσει η άνοιξη!

Ναί στην γάτα αρέσει η άνοιξη επειδή και ο καιρός είναι καλύτερος και δεν κάνει κρύο,  μπορεί να μένει περισσότερο χρόνο έξω, να παίζει στην αυλή με άλλες γάτες, να μυρίζει τα λουλούδια που ανθίζουν γύρω της, να ακούει τα πουλάκια να τραγουδούν και να κυλιέται στο χώμα. Χρειάζεται όμως και προσοχή για αυτό πρέπει να φορά αντιπαρασιτικό περιλαίμιο και να παίρνει τα αντιπαρασιτικά της χάπια. Επίσης, πρέπει να έχει στο λουράκι της το τηλ. του κηδεμόνα και να είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένη...

Μπορεί να άλλαξε η ώρα...

 ...αλλά μη νομίζετε ότι θα μου αλλάξετε την ώρα του φαγητού μου, προειδοποιεί ο μικρός σκύλος...


Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η Πριγκίπισσα και ο Δούκας της Μαράια Κάρεϊ

Σαν σήμερα στις 27 Μαρτίου του 1969 γεννήθηκε η Μαράια Κάρεϊ, η οποία αγαπάει ιδιαίτερα τους σκύλους. 
Πλέον έχει τζακ ράσελ, όμως στο παρελθόν είχε δύο σκύλους ντόπερμαν, την Πριγκίπισσα και τον Δούκα.
Μάλιστα, η Πριγκίπισσα είχε εμφανισθεί στο βίντεο κλιπ για το τραγούδι της ''All Iwant for Christmas is You''. 


Oι αροδαρές της Σταυροπροσκύνησης!

Ο ιερέας την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης  φέρει στολισμένο το Σταυρό με αροδαρές, δηλαδή ματσάκια με δενδρολίβανο και με λουλούδια στο μέσο της εκκλησίας, για να δώσει δύναμη ο Σταυρός για την συνέχιση της Νηστείας. 
Τα ματσάκια από τον Σταυρό θα μοιράσει ο ιερέας με το τέλος της θείας Λειτουργίας. Αυτά οι πιστοί τα ματσάκια τα βάζουν στο εικονοστάσι τους και ραντίζουν με αγιασμό ανθρώπους και ζώα για να έχουν υγεία..  

Μη ξεχάσετε...

 

Η θερινή ώρα αρχίζει από σήμερα Κυριακή, η άνοιξη ήλθε. Μη ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά...

Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης!...

Σήμερα είναι η Κυριακή της Σταυρολουλουδιάς ή της Σταυροπροσκύνησης  ή Μεσοσαράκοστο, επειδή είναι το μέσον της νηστείας και υψώνεται ο Σταυρός στολισμένος με λουλούδια, στο μέσο της εκκλησίας για να πάρουν οι πιστοί δύναμη να συνεχίσουν
 .Στο τέλος μοιράζονται λουλούδια ή δεντρολίβανο, που το βάζουν στο εικονοστάσι και το χρησιμοποιούν για φυλακτό ή για ξεμάτιασμα ανθρώπων αλλά και ζώων...

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Στην επόμενη κλήση στο Zoom μπορεί να είσαι σκύλος ή αλεπού...

Κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκαν οι βιντεοκλήσεις λόγω της τηλεργασίας. Έτσι, οι πλατφόρμες και τα προγράμματα βρήκαν μια ευκαιρία να ανανεώσουν και να εμπλουτίσουν το περιεχόμενό τους. 
Το Zoom στην τελευταία έκδοση του 5.10.0 σε Windows ή Mac PC ή iPhone έχει προσθέσει 11 τρισδιάστατα avatars που είναι ζωάκια. 
Έτσι, αν τα χρησιμοποιήσει κανείς, μπορεί να επιλέξει να εμφανισθεί σε βιντεοκλήση ως σκύλος, γάτα, κουνελάκι, πάντα, αλεπού ή άλλο ζώο. 

Πώς δείχνει η γάτα την αγάπη της;...

Μέχρι τελευταία υπήρχε η εντύπωση ότι οι γάτες δεν είναι ρομαντικές και δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι αν η γάτα σας έρχεται κοντά σας, τρίβεται στα πόδια σας ή σας γλέιφει καθώς εσείς βλέπετε τηλεόραση, να ξέρετε ότι η γατούλα σας δείχνει την αγάπη της...  

Τι μπορεί να ξεχωρίσει ένα άλογο;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ και δημοσιεύτηκε στο Biology Letters, τα άλογα μπορούν να διακρίνουν ένα θυμωμένο άνθρωπο από ένα γελαστό, γιατί αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς τους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με θυμωμένο άτομα και αυτό αντιστοιχεί σε κατάσταση stress. Επίσης, μπορούν να διακρίνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων ανάλογα με ποιο μάτι κοιτάζουν, γιατί το αριστερό μάτι των αλόγων αντιστοιχεί με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τα αρνητικά συναισθήματα. Την ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων δεν την έχουν μόνο τα άλογα αλλά και οι σκύλοι σύμφωνα με έρευνες. 

Καλημέρα!...

Εύχομαι να περάσετε ένα χαρούμενο, ξεκούραστο χαλαρό  και ανοιξιάτικο Σάββατο εσείς και οι φίλοι σας ...

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ! Η μανία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ που τον βοήθησε στην ταινία

Μια από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Παπαφλέσσας στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και έπαιζαν ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Χρήστος Πολίτης, ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Σταύρος Ξενίδης και ο Στέφανος Στρατηγός. 
Στην ταινία παρουσιάζεται μια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Γρηγόριος Δικαίος ή αλλιώς Παπαφλέσσας ξεκινώντας με την κήρυξη της επανάστασης στο Μοριά και τελειώνοντας με τον θάνατο του στον πόλεμο κατά των ορδών του Αιγύπτιου Ιμπραήμ
στο Μανιάκι το 1825. 
Η ταινία κόστισε 12.000.000 δραχμές - ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή - και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του Ελληνικού κινηματογράφου, προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικάνικες.

Για τις ανάγκες της ταινίας ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έπρεπε να ιππεύει ένα άλογο, όμως αυτό δεν τον δυσκόλεψε, αφού όταν ήταν μικρός, πήγαινε στο Κρανίδι όπου ο αδερφός της μητέρας του ήταν αγρότης 
και είχε άλογα, είχε μανία μαζί τους, και όλη την ημέρα ασχολιόταν με τα άλογα. 

ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ '21! Τι συμβόλιζαν το φίδι και η κουκουβάγια;

Η πρώτη σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στα νησιά ήταν στις Σπέτσες στις 26 Μαρτίου 1821.
Ήταν λευκή με κόκκινο πλαίσιο, το οποίο παρέπεμπε στις επαναστάσεις των φιλελεύθερων λαών. 
Στο μέσο είχε ανεστραμμένη ημισέληνο και από πάνω της ήταν ένας σταυρός, συμβολίζοντας την υπεροχή του Χριστιανισμού και την πτώση του Ισλαμισμού. 
Στα δεξιά του σταυρού υπήρχε μια άγκυρα που σήμαινε την ελπίδα και τις νικηφόρες εκβάσεις στις ναυμαχίες του σπετσιώτικου στόλου. 
Στην άγκυρα ήταν τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του ελληνικού έθνους. Την γλώσσα του τσιμπούσε μια κουκουβάγια που δήλωνε την φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο Αγώνας. 
Κατά μια άλλη άποψη οι Έλληνες ως κουκουβάγια έτρωγαν την γλώσσα του φιδιού δηλαδή των Τούρκων. 
Στα αριστερά υπήρχε μια λόγχη ως στοιχείο σύνδεσης με τις ένδοξες μάχες των αρχαίων Ελλήνων και έγραφε ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ''. 

Στις 2 Απριλίου τα σπετσιώτικα πλοία έφθασαν στο λιμάνι της Ύδρας.
Οι Υδραίοι, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων που δεν ήθελαν να υιοθετήσουν το έμβλημα ενός ''ανταγωνιστικού'' νησιού, μόλις την είδαν, ενθουσιάστηκαν και έφτιαξαν μια παρόμοια σημαία. 

Ολύμπου σταυραητοί, σας κράζει η Ελλάδα

Μαυροβουνιού καπλάνια, Ολύμπου σταυραητοί, κι Αγράφων τα ξεφτέρια, γεννήτε μια ψυχή.
Ανδρείοι Μακεδόνες, ορμήσετε με μια,
και αίμα των τυράννων, ρουφήξτε σα θεριά.
...
Σας κράζει η Ελλάδα, σας θέλει, σας πονεί,
ζητά την συνδρομήν σας, με μητρική φωνή.
Τι στέκεις Παζβαντζόγλου, τόσον εκστατικός;
τινάξου στο Μπαλκάνι, φώλιασε σαν αητός.
Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής - Θούριος

Οι Σταυραετοί που δεν λύγισαν ποτέ!...

''Οι Σταυραετοί που δεν λύγισαν ποτέ'' είναι μία  ιστορική Ελληνική ταινία του 1963 με το Γ. Βόγλη και τη Μάρθα Βούρτση και αναφέρεται σε ένα ληστή κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας που συγκρούεται με τους τσιφλικάδες της εποχής. Όταν όμως μαθαίνει  ότι είναι μέλη της Φιλικής Εταιρείας τότε γίνεται και αυτός σύμμαχος τους. 

Σημειωτέον ότι ο Σταυραετός είναι ο μικρότερος σε μέγεθος Ευρωπαϊκός αετός, μοιάζει με τη Γερακίνα  και την ονομασία του τη πήρε από τη σταυροειδή διάταξη των ανοικτόχρωμων φτερών της ραχιαίας επιφάνειας του...

Ο Βoatswain o αγαπημένος σκύλος του Λόρδου Βύρωνα....

Ο μεγάλος φιλέλληνας Άγγλος ποιητής και πολιτικός (1788-1824) Λόρδος Βύρωνας με τον αγαπημένο του σκύλο ένα Newfoundland το Boatswain για τον οποίο έγραψε και το γνωστό ποίημα του τον Επιτάφιο που είναι χαραγμένο στο τάφο του σκύλου του...
Ο Λόρδος Βύρωνας συνέδεσε το όνομα του με την Ελληνική επανάσταση και πέθανε στο Μεσολόγγι μετά από υψηλό πυρετό στο πλευρό των Ελλήνων αγωνιστών.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Εμβολιασμοί με δολώματα για τις κόκκινες αλεπούδες της Μακεδονίας

Οι από αερός εμβολιασμοί των κόκκινων αλεπούδων με δολώματα πρόκειται να ξεκινήσουν την πρώτη βδομάδα του Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα διενεργηθούν πτήσεις για την ρίψη των εμβολιακών δολωμάτων στο Κιλκίς και στην Πέλλα και σε τμήματα της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και της Ημαθίας, όχι όμως σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. 
 Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.  

Οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν τους πολίτες, επειδή τα εμβόλια-δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης, σε περίπτωση που τα βρουν στην ύπαιθρο, να αποφύγουν την επαφή με αυτά ειδικά με γυμνά χέρια. 

πηγή: ΑΠΕ

ΜΕ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ! Πού βρήκε κρυμμένα ναρκωτικά ο Ακύλας...

Αλάνθαστη αποδείχθηκε για ακόμα φορά η μύτη του Ακύλα. Το λαγωνικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας στην Χαλκιδική βρήκε μυρίζοντας ποσότητα κάνναβης που ήταν καλά κρυμμένη μέσα σε κορμό δένδρου σε δασική περιοχή της Σκοτίνας στην Πιερία. 

Επρόκειτο για 390 γραμμάρια κάνναβης που φαίνεται πως είχε κρύψει εκεί ένας 57χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί προηγουμένως από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. 

πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να βρεθεί η οικογένεια που θα τον κάνει μέλος της

Ο Μάρκος περισυλλέχθηκε από την Εθνική Οδό Ναυπλίου Επιδαύρου. 
Είναι Σέττερ, 4 ετών Αρσενικό και κατατάσσεται στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά, με τρέχον βάρος γύρω στα 25 κιλά. Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις και έγινε σήμανση (microchip), καταγραφή, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. 
Περιμένει να βρεθεί η οικογένεια που θα τον κάνει μέλος της. 
Εάν ενδιαφέρεστε να τον υιοθετήσετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.
Αριθμός microchip:963002000070060
(Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε το άλμπουμ του)
https://zenafpliou.gr/stray/83

Ένας μικρός ευγενής σκύλος...

 Ο μικρός κομψός σκύλος Maltese ζει πολλά χρόνια  12 με 15 χρόνια και είναι γνωστός γύρω στους 28 αιώνες. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν αυτούς τους μικρούς σκύλους και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι και Έλληνες φιλόσοφοι είχαν γράψει για αυτούς. Mε το μακρύ μεταξένιο τρίχωμα τους και τους ευγενικούς του τρόπους κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως αυτός ο μικρός σκύλος κάποτε κυνηγούσε αρουραίους.... 

Με κατάλληλη ενδυμασία στο κρύο...

 Τα κατοικίδια κρυώνουν και αισθάνονται το κρύο όπως και οι άνθρωποι, για αυτό χρειάζεται να έχουν κατάλληλη ενδυμασία στο κρύο, δηλαδή ένα άνετο, ζεστό πουλόβερ. 
Ακόμα και αν ο σκύλος έχει διπλό παχύ τρίχωμα και υπάρχουν και  μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στο κρύο. Αυτά είναι τα ποδαράκια, τα αυτάκια και η μυτούλα, στο κεφαλάκι δε μπορεί να έχει ένα σκουφάκι... Επίσης, πρέπει λόγω του κρύου να αυξήσουμε τα λίπη και τις πρωτεΐνες στη διατροφή του...

Tι αγαπούν τα μικρά ζώα το χειμώνα;...

 Όλα τα μικρά ζώα όπως και το κατσικάκι αγαπούν να φορούν ένα πουλόβερ το χειμώνα για να τα κρατά ζεστά...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Οποιαδήποτε δουλειά είναι καλύτερη από...

''Οποιαδήποτε δουλειά είναι καλύτερη από το να είσαι τουριστική ατραξιόν'' ήταν το μήνυμα της καμπάνιας που είχε ξεκινήσει η γερμανική ζωοφιλική οργάνωση Pro Wildlife θέλοντας να θυμίσει στους τουρίστες πόσο υποφέρουν τα ζώα άγριας φύση για χάρη τους κυρίως στην Ασία, στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική. 
Η  υπεύθυνη της καμπάνιας Adeline Fischer είχε δηλώσει ''εκατοντάδες χιλιάδες ζώα στον κόσμο υποφέρουν σε μικρά κλουβιά και με αλυσίδες εξαιτίας του τουρισμού''. 





Η συγγνώμη του Πούτιν στην Μέρκελ για τον σκύλο του

Σίγουρα είναι ένα από τα περιστατικά μεταξύ ξένων ηγετών που έχουν μείνει στην ιστορία.
Το 2007 ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποδεχθεί στην θερινή του κατοικία στο Σότσι την τότε Γερμανίδα καγκελάριο. Ήταν μια από τις πρώτες συναντήσεις τους.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ένας από τους σκύλους του Ρώσου Πρόεδρου ονόματι Koni μπήκε στο δωμάτιο και στάθηκε κοντά τους. 
Η αμηχανία της Άνγκελα Μέρκελ ήταν εμφανής. 
Μετά από χρόνια παραδέχθηκε η ίδια πως πράγματι δεν ένιωσε καλά, γιατί ένας σκύλος της είχε επιτεθεί το 1995. 
Η Suddeutsche Zeitung είχε γράψει πως αν και ο Ρώσος Πρόεδρος ήξερε πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήθελε τους σκύλους, τον έφερε στο δωμάτιο. 

Ποια εξήγηση είχε δώσει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ για αυτό το περιστατικό; 'Κατάλαβα γιατί το έκανε αυτό, για να αποδείξει ότι είναι άνδρας. Φοβάται τις αδυναμίες του. Η Ρωσία δεν πήγαινε καλά ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία. Το μόνο που είχε ήταν αυτός ο σκύλος''. 
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει άλλη εξήγηση. Σύμφωνα με την Bild δεν είχε σκοπό να φοβίσει την τότε καγκελάριο της Γερμανίας. 
''Ήθελα να κάνω κάτι όμορφο για αυτή. Όταν κατάλαβα πως δεν της άρεσαν οι σκύλοι, φυσικά της ζήτησα συγγνώμη''. 

Ένας μικρός λουλουδένιος σκύλος...

 Το άγαλμα ενός μικρού λουλουδένιου σκύλου κοσμεί την είσοδο του Guggenheim μουσείο που βρίσκεται στη πόλη Μπιλμπάο  της Ισπανίας. 
Οι μικροί σε ηλικία σκύλοι ή κουτάβια, όπως λέγονται, κοιμούνται 15 με 20 ώρες το 24ωρο κι ενηλικιώνονται όταν φθάσουν στην ηλικία του ενός έτους. Στις 2 με 4 εβδομάδες αρχίζει η νεογιλή οδοντοφυία στους μικρού σκύλους. 
Ο μεγαλύτερος μικρός σκύλος σε βάρος που υπάρχει είναι το άγαλμα του λουλουδένιου σκύλου που υπάρχει στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, αποτελείται από 38 χιλιάδες λουλούδια και ζυγίζει 17 τόνους..

Ένας σκύλος πάντα σε ετοιμότητα!...

O σκύλος Border Terrier όπως όλα τα Τerriers είναι σκύλοι μεγάλης ενεργητικότητας και για αυτό χρειάζονται άσκηση και δραστηριότητα. Έχουν διπλό τρίχωμα κι αντέχουν στο κρύο, είναι έξυπνοι και αφοσιωμένοι σκύλοι στους κηδεμόνες τους. Οι σκύλοι αυτοί μπορούν να εργαστούν και ζουν ειρηνικά με άλλους σκύλους και αγαπούν το σκάψιμο. Γενικά σε κερδίζουν με το έξυπνο βλέμμα τους και είναι σκύλοι έτοιμοι να κάνουν ότι τους ζητηθεί από τους κηδεμόνες τους...

Μία ομορφιά στο χιονισμένο τοπίο!...

 Σ' ένα ελεφαντάκι του αρέσει να παίζει με το στόμα του με τις νιφάδες χιονιού  και αψηφά το κρύο και το χιόνι!....

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Πώς ο σκύλος πίνει νερό;

Είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό, αφού δεν είχαν καταφέρει να δώσουν μέχρι τώρα μία ικανοποιητική απάντηση. Με άλλα λόγια, πώς ο σκύλος χρησιμοποιεί την γλώσσα του για να πιει νερό;
Στην αρχή, λεγόταν πως η γλώσσα του λειτουργούσε σαν κουτάλα, έβαζε την γλώσσα στο μπολ και τραβούσε νερό.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν προσεκτικά σχετικά βίντεος χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τους, για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Κατ' αρχάς, ο σκύλος δεν μπορεί να ρουφήξει. Όταν θέλει να πιει νερό, βάζει την γλώσσα του στο μπολ, παίρνει νερό και το πάει γρήγορα γρήγορα πίσω. Μόνο ένα μέρος προσκολλάται και ακολουθεί την πορεία της γλώσσας, το υπόλοιπο καταλήγει ξανά στο μπολ εξαιτίας της βαρύτητας. Για αυτό ο σκύλος ανοιγοκλείνει τόσο γρήγορα το στόμα του.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι  κινήσεις είναι ακριβείς.
Δείτε το  σχετικό βίντεο: