728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 3 Απριλίου 2022

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ! Ο Αρίων και το δελφίνι

    Ένας θρυλικός ποιητής και κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας ήταν ο Αρίων από τη Μήθυμνα της Λέσβου. Έζησε στην αυλή του Περίανδρου στην Κόρινθο και θεωρείται επινοητής του διθύραμβου.
    Διάσημος όπως ήταν για την μουσική του σε όλη τη Μεσόγειο, έκανε ταξίδια όπου έντυνε με τις μελωδίες του τοπικές εορτές και εκδηλώσεις ευγενών.

    Σύμφωνα με την αφήγηση του Ηροδότου, (Α, 23-24), ο Αρίων κέρδισε σε ένα μουσικό διαγωνισμό στην Ιταλία και κατά την επιστροφή του στην Κόρινθο το πλήρωμα στράφηκε εναντίον του με σκοπό να τον ληστέψει.  
    Σαν τελευταία επιθυμία ο Αρίων ζήτησε να παίξει τη λύρα του και να τραγουδήσει. Παίζοντας την κιθάρα του, ο Αρίων τραγούδησε έναν ύμνο στον θεό Απόλλωνα. Το τραγούδι του προσέλκυσε δελφίνια γύρω από το πλοίο. Στο τέλος έπεσε στη θάλασσα, αλλά σώθηκε χάρη στη βοήθεια ενός δελφινιού που τον μετέφερε με ασφάλεια στο ακρωτήριο Ταίναρο.

    Ο Αρίων συνέχισε στην Κόρινθο με άλλα μέσα και συνάντησε τους ναύτες που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Ο βασιλιάς, ωστόσο, δεν πίστεψε την ιστορία του Αρίωνα. Οι ναύτες, όμως, πιστεύοντας ότι ο Αρίων ήταν νεκρός, είπαν στον βασιλιά ότι είχε αποφασίσει να μείνει στην Ιταλία. Τότε εκείνος κατάλαβε πως η ιστορία του Αρίωνα ήταν αληθινή και τιμώρησε τους ναύτες με θάνατο.

    Το 1994 το βασικό θέμα του μύθου επεξεργάστηκαν οι Βίκραμ Σηθ και Τιμ Ροθ για τη δημιουργία της όπερας "Ο Αρίων και το δελφίνι".
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ! Ο Αρίων και το δελφίνι Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top