728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

    Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ για τις θαλάσσιες χελώνες

    Από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος''


    Ταχύπλοα σκάφη και τζετ σκι: Μεγάλη απειλή σύγκρουσης για τις θαλάσσιες χελώνες

     Η καλοκαιρινή περίοδος που ξεκινάει είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις χελώνες που ζουν στις θάλασσες μας.
    Τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 40.000 μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής εφορμούν ξαφνικά και προς κάθε κατεύθυνση, προσεγγίζοντας και περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ιδίως τα ταχύπλοα σκάφη και τα τζετ σκι αιφνιδιάζουν και συχνά τραυματίζουν ή θανατώνουν θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στα παράκτια νερά για λόγους αναπαραγωγής, ωοτοκίας, ή αναζήτησης τροφής, ή χελώνες που βρίσκονται στο ανοιχτό πέλαγος και ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και να ξεκουραστούν.

    Ο πραγματικός αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που θανατώνονται ετησίως σε συγκρούσεις με σκάφη αναψυχής είναι άγνωστος, αφού τα περισσότερα περιστατικά δεν εντοπίζονται ή δεν αναφέρονται ποτέ. Είναι, όμως, αδιαμφισβήτητο ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου συμβαίνουν οι περισσότερες θανατώσεις.

    Κάνουμε έκκληση σε όλους όσους οδηγούν σκάφη και ιδίως ταχύπλοα σκάφη να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με θαλάσσιες χελώνες και, γενικότερα, να μην προκαλείται όχληση στα θαλάσσια είδη. Μπορείτε να αποστέλλετε κάθε παρατήρηση θαλάσσιων ειδών στο observations@archipelago.gr γιατί η καταγραφή τους είναι απαραίτητη για την προστασία τους.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ για τις θαλάσσιες χελώνες Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top