728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

    ΔΑΔΙΑ: Στάχτη το ΒΑΣΙΛΕΙΟ των ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

    Το δάσος της Δαδιάς, το βασίλειο των αρπακτικών πουλιών της ηπειρωτικής χώρας, φλέγεται
    Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις και ευχόμαστε να ελεγχθεί σύντομα η πυρκαγιά που μαίνεται στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, μια περιοχή με μικρή ανθρώπινη επέμβαση και πολύτιμο ενδιαίτημα για πολλά προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, ειδικά αρπακτικών όπως ο Ασπροπάρης και ο Μαυρόγυπας.
    Η Δαδιά όμως δεν είναι ένα απλό πευκοδάσος: οι φλόγες καταπίνουν αναντικατάστατα ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή, απειλώντας να μετατρέψουν σε στάχτη τα αποτελέσματα προσπαθειών πολλών δεκαετιών για τη διατήρηση των αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί η περιοχή.
    Ο μοναδικός πληθυσμός του κρισίμως απειλούμενου Μαυρόγυπα στη χώρα μας αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια φωλιάζει στο Εθνικό Πάρκο και μαζί του τα 4 από τα 5 ζευγάρια του γύπα Ασπροπάρη που έχουν απομείνει στη χώρα.
    Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις και η σκέψη και υποστήριξή μας είναι μαζί με όλους/ες που παλεύουν στη Δαδιά.
    Είναι κρίσιμης σημασίας να διαφυλαχθεί το κρίσιμο ενδιαίτημα των αρπακτικών πουλιών, ειδικά την τρέχουσα περίοδο που τα μικρά είναι ακόμα στις φωλιές τους.
    Αν και η κατάσταση είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει γίνει μια σαφής αποτίμηση της ζημιάς, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του κατάλληλου ενδιαιτήματος στις όμορες περιοχές, όπου τα πουλιά πιθανώς να αναζητήσουν χώρους φωλιάσματος τα επόμενα χρόνια.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΔΑΔΙΑ: Στάχτη το ΒΑΣΙΛΕΙΟ των ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top