728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

    Η ΧΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ: Το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμισμα

    Στο Πάριο Χρονικό δηλαδή στον μαρμάρινο κατάλογο του 3ου αι. π.Χ. επί του οποίου καταγράφονται τα γεγονότα και οι προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική ιστορία αναφέρεται: «(…) ΑΦ’ ΟΥ Φ[ΕΙ]ΔΩΝ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ ΕΔΗΜΕΥΣ[Ε ΤΑ] ΜΕΤ[ΡΑ ΚΑΙ ΣΤ]ΑΘΜΑ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΕ ΚΑΙΝΟΜΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΕΝ ΑΙΓΙΝΗι ΕΠΟΙΗΣΕΝ, ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΩΝ ΑΦ’ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΕΤΗ ΓΗΔΔ-ΔΙ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ [ΦΕΡΕΚΛ]ΕΙΟΥΣ (…)» το οποίο σημαίνει: «Όταν ο Φείδων ο Αργείος κοινοποίησε τα μέτρα και τα σταθμά και κατασκεύασε αργυρό νόμισμα στην Αίγινα, έγινε 11ος από τον Ηρακλή, έτος 631, όταν ο Φερέκλειος βασίλευε στην Αθήνα».


     Πρόκειται ίσως για την παλαιότερη καταγραφή που πιστοποιεί και ιστορικά ότι  χρονολογικά το πρώτο ελληνικό -αλλά και ευρωπαϊκό ταυτόχρονα- κερματόμορφο νόμισμα ήταν η χελώνα της Αίγινας. Και αυτό συνέβη, καθώς το νησί υπήρξε η μοναδική ελληνική παρουσία στην ίδρυση της εμπορικής κοινότητας της Ναυκράτιδος στο Δέλτα του Νείλου και έτσι οι Αιγινήτες είχαν έρθει σε επαφή με τους λαούς της Ανατολής και κυρίως με τους Λυδούς οι οποίοι εφηύραν το νόμισμα.

    Μετά την Αίγινα, ακολούθησαν η Κόρινθος και η Αθήνα, ενώ είναι γνωστό ότι προτού οι πόλεις της Κρήτης κόψουν τα δικά τους νομίσματα τον 5ο αιώνα π.Χ., χρησιμοποιούσαν ως επίσημο νόμισμα του νησιού τους, εκείνο της Αίγινας. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ΧΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ: Το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμισμα Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top