728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

    ΜΑΤΖΙΚΑ ΝΤΕ ΣΠΕΛ! Γιατί ο Καρλς Μπαρκς δημιούργησε μια γοητευτική μάγισσα;

    Ποιος δεν ξέρει την Μάτζικα Ντε Σπελ, την μάγισσα που σκοπό της έχει να πάρει την τυχερή δεκάρα του θείου Σκρουτζ, για να μπορέσει να γίνει πλούσια;
    Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ιστορία «The Midas’ Touch» («Το Άγγιγμα του Μίδα») τον Δεκέμβριο του 1962 .
    Ο δημιουργός της Κάρλ Μπάρκς μίλησε το 1981 για την Μάτζικα Ντε Σπέλ λέγοντας: 

    «Η Μάτζικα Ντε Σπέλ είναι ένα ον της φαντασίας. Λίγη μαγεία του παλιού καιρού, δοσμένη με λίγο χιούμορ για να ζωντανέψουν τα πράγματα. Είναι άλλη μια απειλή που δημιούργησα επειδή δεν μπορούσα να χρησιμοποιώ συνεχώς τους Λύκους. Όλες οι ταινίες του Ντίσνεϋ είχαν μάγισσες, τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ. Και έτσι σκέφτηκα: «Γιατί να μην πλάσω και εγώ μία μάγισσα; Αν, μάλιστα, αντί να την κάνω να μοιάζει μ’ εκείνες τις χοντρές, γριές μάγισσες με την γαμψή μύτη, την έκανα να δείχνει γοητευτική, με λαμπερά μαύρα μαλλιά και λοξά μάτια, θα μπορούσε να γίνει μια ελκυστική μάγισσα». Η Μάτζικα σχεδιάστηκε με βάση τη μελαχροινή μάγισσα των κόμιξ του Τσάρλς Άνταμς, που δημοσιεύονταν στο περιοδικό “The New Yorker”, τα οποία μου άρεσαν πολύ. Η ιδέα μου αυτή βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση στην Ιταλία, όπου όλοι ξετρελάθηκαν αμέσως μαζί της. Εκεί κάτω ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς ηρωίδες. Άλλωστε μένει στον Βεζούβιο.


    Όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Σκρούτζ, η Μάτζικα δούλευε πάνω σε ένα μαγικό κόλπο: προσπαθούσε να πάρει μια δεκάρα από κάθε πλούσιο του κόσμου. Είχε σκεφτεί πως, εάν έπαιρνε ένα κέρμα από τον καθένα και τα έλιωνε όλα μαζί θα έφτιαχνε ένα φυλαχτό που θα την έκανε τυχερή και πλούσια, σαν αυτούς τους εκατομμυριούχους. Όταν πήγε στον Σκρούτζ για να του ζητήσει μια δεκάρα, εκείνος είχε κάμποσα κέρματα απλωμένα πάνω στο γραφείο του –ένα από αυτά ήταν η τυχερή του δεκάρα, η πρώτη δεκάρα που κέρδισε ποτέ. Έτσι, όταν η Μάτζικα του ζήτησε μια δεκάρα –βλέπετε, η Μάτζικα πίστευε πως θα καλά να πάρει «κάτι» που να το έχει αγγίξει πολλές φορές ο Σκρούτζ για να φτιάξει το φυλαχτό της-, ο Σκρούτζ το βρήκε μάλλον διασκεδαστικό. Της είπε: «Ναι, βέβαια», και της έδωσε μια δεκάρα. Μόνο που το νόμισμα που της έδωσε ήταν η πρώτη του δεκαρούλα. Η Μάτζικα είχε μόλις βγει έξω, όταν ο Σκρούτζ ανακάλυψε πως της είχε δώσει λάθος νόμισμα. Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Με την βοήθεια των παιδιών ο Σκρούτζ την πήρε στο κατόπι και την πρόλαβαν μόλις ανέβαινε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Βεζούβιο. Ο Σκρούτζ της ζήτησε να του δώσει πίσω την δεκάρα και προσφέρθηκε να της δώσει μία άλλη. «Γιατί θέλεις να σου δώσω πίσω αυτή τη δεκάρα;», ρώτησε η Μάτζικα. «Είναι η πρώτη δεκάρα που κέρδισα ποτέ», είπε ο Σκρούτζ. «Έτσι, ε; Η πρώτη δεκάρα που κέρδισες ποτέ, ε; Τότε, θα την έχεις αγγίξει πάρα πολλές φορές. Θα είναι πολύ πιο δυνατή από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα έχεις», είπε η Μάτζικα. Έτσι αποφάσισε να την κρατήσει. Στη συνέχεια, χάρη σε ένα σωρό τεχνάσματα και μαγικά κόλπα, η Μάτζικα κατάφερε να το σκάσει και να γυρίσει στο Βεζούβιο μαζί με την τυχερή δεκάρα. Ο Σκρούτζ και τα ανίψια του αναγκάστηκαν να την ακολουθήσουν μέχρι το ηφαίστειο –οπού επρόκειτο να λιώσει την δεκάρα- για να γλιτώσουν το νόμισμα.


    Από τότε, η Μάτζικα έχει βάλει στο μάτι την πρώτη δεκαρούλα του Σκρούτζ. Θέλει να την αποκτήσει περισσότερο από τίποτε άλλο. Ξέρει πως αν έκλεβε από τον Σκρούτζ ένα βαρέλι με χρήματα, δεν θα αργούσε να τα ξοδέψει. Αν όμως έβαζε στο χέρι την τυχερή δεκαρούλα, θα αποκτούσε πολλά βαρέλια με δικά της χρήματα και θα γινόταν ο ισχυρότερος και πλουσιότερος άνθρωπος –ή, μάλλον, πάπια- του κόσμου. Κι ακόμα, θα μπορούσε να παρατήσει την μαγική τέχνη, που είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Γι’ αυτό, συνεχίζει να προσπαθεί ξανά και ξανά.»

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΜΑΤΖΙΚΑ ΝΤΕ ΣΠΕΛ! Γιατί ο Καρλς Μπαρκς δημιούργησε μια γοητευτική μάγισσα; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top