Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ένα λιοντάρι που έμενε σε διαμέρισμα στο Λονδίνο, έτρωγε μπριζόλες και πήγαινε βόλτα με κάμπριο

Μπορεί ένα λιοντάρι να ζήσει σ' ένα διαμέρισμα;
Το 1969 δύο Αυστραλοί ο John Rendall και ο Anthony 'Ace' Bourke αγόρασαν έναντι 250 λιρών ένα λιοντάρι από τα Harrods που τότε είχε μέσα και pet shop και πωλούσε ζώα από την άγρια φύση, όπως σπάνια πουλιά, λιοντάρια ακόμα και αλιγάτορα. 
Πίστευαν ότι μπορούσαν να του προσφέρουν μια καλύτερη ζωή από ότι το κατάστημα έστω και για λίγους μήνες. 
Το λιοντάρι που άκουγε στο όνομα Christian έμεινε σε διαμέρισμα στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου, έτρωγε μπριζόλες, έπινε νερό από την τουαλέτα και πήγαινε βόλτα με το κάμπριο αυτοκίνητο των δύο ανδρών. 
Όταν ο Christian μεγάλωσε, πήγε στην Κένυα όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. 
Οι φωτογραφίες από την ζωή του λιονταριού πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα  στο Λονδίνο. 
 
  

Τι φοβάται το λιοντάρι;

Το λιοντάρι μπορεί να θεωρείται ο βασιλιάς της ζούγκλας και να είναι ένα από τα γενναιότερα ζώα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν φοβάται. 
Κατ' αρχάς φοβάται τον άνθρωπο
Επίσης, αποφεύγει τον ρινόκερο, επειδή με τα κέρατά του μπορεί να το χτυπήσει, όπως και τον ελέφαντα, καθώς  είναι πολύ έξυπνος και 10 φορές μεγαλύτερος από το λιοντάρι. 
Τέλος, φοβάται την καμηλοπάρδαλη, αφού τα πόδια της είναι πολύ δυνατά και μπορεί να το τραυματίσουν σοβαρά. Μάλιστα, αν στο τρέξιμο παγιδευθεί στα πόδια της, μπορεί να το ποδοπατήσει μέχρι θανάτου. Γενικά, η καμηλοπάρδαλη είναι ένα ζώο που δεν μπορεί να το κυνηγήσει κανείς εύκολα  χωρίς να τραυματισθεί. 

ΕΝΑΣ αλλά ΛΕΩΝ...

 Κάποτε η πονηρή αλεπού ειρωνευόταν τη μαμά λέαινα ότι γεννά μόνο ένα λιοντάρι, τότε αυτή της απάντησε: ένας αλλά λέων, δηλαδή  ένα γενναίο, ισχυρό και δυνατό λιοντάρι. 

ΔΙΑΣΗΜΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ: Της Νεμέας, της Δήλου και των Μυκηνών

 

Στην Ελληνική Μυθολογία το λιοντάρι της Νεμέας  ζούσε στη Νεμέα και σκόρπιζε το φόβο, ήταν απόγονος του Τυφώνα και της Έχιδνας ή του Όρθρου και της Χίμαιρας. Τελικά, μόνο ο Ηρακλής κατάφερε να το σκοτώσει και  μάλιστα πήρε και φόρεσε το δέρμα του, τη λεοντή, όπως λέγεται, που δεν μπορούσε ούτε ξίφος να τη διαπεράσει. 
Επίσης. λιοντάρια υπάρχουν στην οδό των Λεόντων στη Δήλο. Τα Λιοντάρια της Δήλου ήταν αφιέρωμα των Ναξίων το 600 π.Χ στο θεό Απόλλωνα και ήταν 16 τον αριθμό και βρισκόντουσαν στην οδό από το αρχαίο λιμάνι του Σκαρδανά  μέχρι τον Ιερό του Ναού. Τα λιοντάρια που βρίσκονται σήμερα στη Δήλο είναι απομιμήσεις, τα  δε πρωτότυπα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.. Τέλος λιοντάρια κοσμούν  τη περίφημη πύλη των Μυκηνών.

Τι είπε ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ σχετικά με το λιοντάρι;

 

Δεν φοβάμαι το στρατό των λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο, αλλά φοβάμαι το στρατό των προβάτων που διοικεί ένα λιοντάρι.

Το λιοντάρι στην Αρχαία Ελλάδα

 

Το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς των ζώων και  αποτελεί το σύμβολο της ανδρείας και  δύναμης και πρωταγωνιστεί σε πολλούς μύθους του Αισώπου συγκεκριμένα έρχεται δεύτερο μετά την αλεπού στους μύθους του Αισώπου. Πρωταγωνιστεί σε 34 μύθους, ενώ η αλεπού σε 38 μύθους. Υπάρχουν πολλές αναφορές και παρομοιώσεις για το λιοντάρι στους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και τον Πλούταρχο  και  οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Μακεδόνες ασχολούνταν με του κυνήγι του λιονταριού. Μάλιστα το  ένδοξο αρχαίο όνομα Λεωνίδας σημαίνει ο απόγονος του Λέοντα.
Τα λιοντάρια κοσμούσαν οικόσημα, ασπίδες, πύλες .αλλά και αρχαία αγγεία.