Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Το τελευταίο αντίο από την αγαπημένη Έμμα

Την βασίλισσα Ελισσάβετ αποχαιρέτησε και το αγαπημένο πόνυ της  η Έμμα, καθώς η σωρός της έφθανε την Δευτέρα στο κάστρο του Ουίνσδορ. 
Δίπλα της ήταν ο υπεύθυνος του βασιλικού στάβλου εδώ και 25 χρόνια  Terry Pendry.
Η βασίλισσα Ελισσάβετ αγαπούσε ιδιαίτερα τα άλογα και της αρέσει να τους αφιερώνει χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair, το 2020 όταν η ίδια ήταν σε απομόνωση στο κάστρο του Ουίνσδορ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ίππευε κάθε μέρα. 




ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ η φράση: Δεν γνωρίζει το σκυλί τον αφέντη του;...

 

Αυτή τη φράση συνήθως λέγεται, όταν βασιλεύει  αναρχία και ανοργανωσιά παντού και δυσκολεύουν οι καταστάσεις παντού...

Όταν ο δάσκαλος του Ρέμπραντ ζωγράφισε τον Ιωνά και το κήτος

Ο Ιωνάς και το κήτος ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων τον Πίετερ Λάστμαν.
Ο δάσκαλος του Ρέμπραντ φιλοτέχνησε το 1621 αυτό τον πίνακα για έναν πλούσιο έμπορο στο Άμστερνταμ.  

Ποιά είναι τα Κήτη;

Τα κήτη ή Κητώδη, όπως λέγονται επίσημα, είναι μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά και σε αυτά υπάγονται οι φυσητήρες, οι φώκιες, τα δελφίνια και οι φάλαινες.
Η ονομασία τους προέρχεται από τη αρχαία Ελληνική λέξη Κήτος που σημαίνει μεγάλο άνοιγμα ή χάσμα. 
Τα κήτη ζουν στη θάλασσα συμπεριφέρονται σαν ψάρια αλλά δεν είναι ψάρια. Γεννούν μικρά και τα θηλάζουν όπως όλα τα θηλαστικά.  
Τα κήτη ζουν σε αγέλες και μαθαίνουν από τη μικρή τους ηλικία να κοινωνικοποιούνται, είναι ευφυή και αυτό οφείλεται στο μεγάλο εγκέφαλο και στην πολυπλοκότητα των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Ο εγκέφαλος μάλιστα του μικρότερου κήτους  που είναι το δελφίνι ζυγίζει 1,5 κιλά ενώ ο ανθρώπινος μόλις 1,2 κιλά.  

Ο προφήτης Ιωνάς και το κήτος που τον κατάπιε...

Σήμερα γιορτάζει ο προφήτης Ιωνάς που συγκαταλέγεται  πέμπτος μεταξύ των μικρών προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Ιωνάς πήρε εντολή από το Θεό να πάει να κηρύξει το λόγο του Θεού στους Νινευίτες που είχαν ξεφύγει και ζούσαν άσωτα. Αλλά ο Ιωνάς παράκουσε την εντολή του Θεού και πήγε να διδάξει σε άλλη πόλη.
Στο ταξίδι του όμως  με το πλοίο έπιασε μεγάλη τρικυμία και  έβαλαν  κλήρο για να δουν ποιος είναι υπεύθυνος για το κακό. Ο κλήρος έπεσε στον Ιωνά που αναγκάστηκαν να τον πετάξουν στη θάλασσα και τότε σταμάτησε η τρικυμία. Τον Ιωνά όμως τον κατάπιε ένα μεγάλο κήτος χωρίς να τον φάει και τον κράτησε σώο και αβλαβή τρεις μέρες και μετά τον έβγαλε στη ξηρά.....