Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Το σύμβολο της αιώνιας ζωής

Σήμερα του Αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της. 
Ο ναός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, ξεχώριζε, μεταξύ άλλων για τα ψηφιδωτά του, όπως αυτό της εικόνας.
Προέρχεται από τα ψηφιδωτά που διακοσμούσαν τους τοίχους της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου, τα οποία χάθηκαν στην πυρκαγιά του 1917. Οι ψηφίδες του είναι κατασκευασμένες από γυαλί και χρυσό. 
 Αποτελούσε τμήμα διακοσμητικής ζώνης και σώζει μόνο μικρό μέρος της παράστασης. Στην αριστερή πλευρά εικονίζεται ένα παγώνι με πολύχρωμο φτέρωμα, που κινείται προς τα δεξιά, πλησιάζοντας μία λεκανοειδή κρήνη γεμάτη με νερό. Ένα δεύτερο, αντίστοιχο παγώνι, που εικονιζόταν συμμετρικά, υπήρχε δεξιά της κρήνης αλλά δε σώζεται. Το θέμα είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα ψηφιδωτά της παλαιοχριστιανικής περιόδου και έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τόσο το παγώνι όσο και το νερό είναι σύμβολα της αιώνιας ζωής.

Ποιο είναι το χωριό των πελαργών;

Ο πελαργός ανέκαθεν φώλιαζε κοντά σε οικισμούς, αλλά και σε περιοχές με καλλιέργειες και λιβάδια. 
 Στη περιοχή της Λάρισας, υπάρχει ένα χωριό, το οποίο όχι άδικα, χαρακτηρίζεται το… χωριό των πελαργών. Πρόκειται για το Ελευθέριο του δήμου Κιλελέρ, το οποίο είναι γεμάτο φωλιές που βρίσκονται στο καμπαναριό της εκκλησίας και σε κολώνες της ΔΕΗ. Δεκάδες πελαργοί κάθε χρόνο κάνουν την εμφάνιση τους στο Ελευθέριο για να ζευγαρώσουν.
Το Ελευθέριο, γεμίζει κυριολεκτικά από πελαργούς. Ειδικά την περίοδο της άνοιξης ο επισκέπτης θα αντικρίσει τα μεγάλα αυτά πουλιά να στέκονται επιβλητικά στις φωλιές τους. Από τον Οκτώβριο όμως σιγά -σιγά, οι ταξιδευτές αυτοί με τις μεγάλες φτερούγες τους, θα πετάξουν μακριά προς πιο ζεστά μέρη.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η πρώτη δουλειά του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Η φωλιά έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Σήμερα σε όλον τον κόσμο ζουν 17 είδη πελαργών, από τα οποία στην Ευρώπη απαντούν μόνο ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός. Τα μέρη όπου συχνά ζουν σήμερα οι πελαργοί βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τους μεγαλύτερους πληθυσμούς τους συναντάμε στους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Κιλκίς και Λάρισας.

Ένα στολίδι για τη γατούλα...

Ένα μικρό στεφάνι από τριαντάφυλλα που δεν είναι τοξικά για τη γάτα κάνει ακόμα ωραιότερη τη μικρή γατούλα... 

Οκτώβρης, ο Δημητρομηνάς, ο Αη Δημητριάτης...

 

Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη το πολιούχο της Άγιο Δημήτριο. Ο μήνας δε Οκτώβρης λέγεται και Δημητρομηνάς από τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. 
Το όνομα δε Δημήτριος έχει σχέση με τη θεά των Αρχαίων τη Δήμητρα, το όνομα Δήμητρα, στην Αττική διάλεκτο Δήμητηρ σημαίνει μητέρα γη. Το όνομα μάλιστα  Δημήτριος είναι ο αφιερωμένος στη Δήμητρα. Η σχέση όμως του Αγίου Δημητρίου με τη γη,  την έχει πάρει από το όνομα του γιατί η θεά Δήμητρα είναι η θεά της γης, της γονιμότητας, της συγκομιδής και των γεωργικών εργασιών.