728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

    ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ! Η αγριόπαπια του Ίψεν

    Ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές κι επαναστάτες του παγκόσμιου θεάτρου ο Χένρικ Ίψεν αποκαθηλώνει πρότυπα γράφοντας την Αγριόπαπια, μια ποιητική και γεμάτη συμβολισμούς τραγικωμωδία. 

    Ο συμβολικός τίτλος Αγριόπαπια παραπέμπει στο υδρόβιο πουλί, που συνήθως ζει σε υγρότοπους και σε λασπώδες περιβάλλον, βυθίζοντας πολλάκις την κεφαλή του στην ιλύ, προς αναζήτηση τροφής ή προς προφύλαξη από τους εχθρούς.  

    Στο έργο πρωταγωνιστεί ο Γκρέγκερς, γιος του ευκατάστατου βιομήχανου Βέρλε, ο οποίος μετά από 
     πολύχρονη απουσία συναντά τον παλιό του φίλο φωτογράφο Γιάλμαρ Έκνταλ, που ζει μέσα στη μετριότητα, έχοντας όνειρα για το μέλλον. Ο Γκρέγκερς (αυτοχρισμένος Σωτήρας) εκπροσωπεί την καθαρότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, θεωρώντας ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μέσα στο ψεύδος, αλλά οφείλουν να ανεύρουν την αλήθεια, ώστε να καταξιωθούν ως κοινωνικές οντότητες. Σύμφωνα με τις άτεγκτες αρχές του πληροφορεί τον ανυποψίαστο Γιάλμαρ, ότι η σύζυγός του Γκίνα Έκνταλ είχε ερωτικές σχέσεις με το πρώην αφεντικό της, πατέρα του, Βέρλε και ότι η θυγατέρα του Χέντβιγκ, έχει γεννηθεί από αυτήν την άνομη σχέση. Οι πληροφορίες του Γκρέγκερς συνταράσσουν τον φίλο του και αναστατώνουν την κρατούσα ηρεμία, κυρίως όμως πληγώνουν την ευαίσθητη Χέντβιγκ, η οποία υπεραγαπά την πληγωμένη αγριόπαπια, που συντηρούν σε έναν καλά φυλασσόμενο εσωτερικό χώρο. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ! Η αγριόπαπια του Ίψεν Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top