Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Σε λίγο...

 ...ο Οκτώβρης, ο δεύτερος μήνας του Φθινόπωρου, ένας πολύ ζεστός μήνας μας αποχαιρετά και όπως μας λέγει και ο Snoopy, κάθε τέλος έχει και μία νέα αρχή!

Cocaine Bear: Η αληθινή ιστορία για την αρκούδα που πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1985, όταν ο Andrew Carter Thornton έπεσε με το αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας κτηνοτρόφων από το Κεντάκι, ήταν αστυνομικός, εκπαιδευμένος αλεξιπτωτιστής και κατείχε και πτυχίο νομικής. 4 χρόνια μετά την παραίτησή του από την αστυνομία, βρέθηκε κατηγορούμενος μαζί με ακόμη 25 άτομα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, συγκεκριμένα για μαριχουάνα, αλλά και για κλοπή όπλων στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Ο Thornton δήλωσε αθώος, έφυγε από την πολιτεία, συνελήφθη ως φυγάς στην Βόρεια Καρολίνα και στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 500 δολαρίων. Η εγκληματική του δραστηριότητα μετά την θητεία του ως αστυνομικός όμως, δεν σταμάτησε εδώ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μπήκε για τα καλά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μεταφέροντας φορτία κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κολομβία με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1985, ο Andrew Thornton, σε μία συνηθισμένη για εκείνον διαδρομή, μαζί με τον σωματοφύλακα του, Bill Leonard, πετούσαν στη Μοντερία της Κολομβίας, από όπου θα παραλάμβαναν 400 κιλά κοκαΐνης και θα την μετέφεραν λαθραία στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Leonard ανέφερε ότι άκουσαν από τον ασύρματο του αεροπλάνου ότι κάποιοι μυστικοί πράκτορες γνώριζαν για την παράνομη επιχείρηση του Thornton και ήταν έτοιμοι να τους εντοπίσουν.

Πανικοβλημένοι, ξεκίνησαν να ρίχνουν τους σάκους γεμάτους με κοκαΐνη έξω από το αεροπλάνο. Στη συνέχεια, ο Thornton έβαλε το μικρό σκάφος να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο και ενώ βρισκόντουσαν κάπου πάνω από το Νόξβιλ, του Τενεσί, οι 2 άντρες αποφάσισαν να πηδήξουν έξω από αυτό με τα αλεξίπτωτά τους στην πλάτη. Είχαν ήδη συνεννοηθεί για το μέρος συνάντησής τους μετά την προσγείωση, αλλά ο Thornton δεν εμφανίστηκε ποτέ σε αυτό. Προφανώς, κατά το άλμα του, το αλεξίπτωτο του για αδιευκρίνιστους λόγους δεν άνοιξε ποτέ, με τον ίδιο να πέφτει στο κενό. Το πτώμα του βρέθηκε στην αυλή ενός σπιτιού, ενώ τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίστηκαν σχεδόν 96 χιλιόμετρα μακριά. Πάνω του βρέθηκαν όπλα, μαχαίρια, μερικά κιλά κοκαΐνης, 4,500 περίπου δολάρια, γυαλιά νυχτερινής όρασης και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Δυστυχώς, ο Thornton δεν ήταν το μοναδικό θύμα της υπόθεσης. Αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του, ένας κυνηγός ανακάλυψε στο δάσος Τσαταχούτσι-Οκονί του Κεντάκι μία νεκρή αρκούδα περίπου 80 κιλών, ενώ δίπλα της ήταν ένας σάκος με αρκετά κιλά κοκαΐνης. Ο σάκος, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ήταν ένας από τους σάκους που είχε πετάξει ο Thornton έξω από το αεροπλάνο την μοιραία νύχτα του Σεπτέμβρη. Η άτυχη αρκούδα έφαγε ένα μεγάλο μέρος του σάκου με αποτέλεσμα να πεθάνει από υπερβολική δόση.

Η συγκεκριμένη είδηση έγινε γρήγορα γνωστή και η μαύρη αρκούδα ονομάστηκε «Pablo Escobear». Η περίεργη αυτή ιστορία λοιπόν, χρόνια αργότερα, θα βρει τον δρόμο της προς το σινεμά, και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την μαύρη κωμωδία με τίτλο Cocaine Bear, σε σκηνοθεσία Elizabeth Banks. 

Εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του 1985 με τη συντριβή του αεροσκάφους ενός διακινητή ναρκωτικών,  ένα φορτίο κοκαΐνης πέφτει  σε ένα εθνικό πάρκο της Τζόρτζια. Εκεί καταναλώνοντας 
μεγάλο μέρος του, μια αρκούδα θα βγει εκτός ελέγχου και θα ξεκινήσει ένα ξέφρενο κυνήγι με στόχο κι άλλη δόση, αλλά... και αίμα.

Γιορτάζοντας το Halloween με τους σκύλους

Οι σκύλοι στη Νέα Υόρκη γιόρτασαν νωρίς και με στυλ το Halloween. Πριν από 10 ημέρες, στις 21 Οκτωβρίου, παρά την βροχή 15.000 Νεοϋρκέζοι και 600 σκύλοι συγκεντρώθηκαν στην Tompkins Square για την παρέλαση 33rd annual Tompkins Square Halloween Dog Parade. Μάλιστα, διοργανώθηκε διαγωνισμός για την καλύτερη μεταμφίεση και συμμετείχαν όλοι οι σκύλοι που είχαν ντυθεί κατάλληλα για την περίσταση. 

Tί υπάρχει στην Αγγλία;

 Ξέρετε ότι στην Αγγλία υπάρχει Corgi Club και σύλλογος φίλων των Corgi,  γιατί ο σκύλος Corgi ήταν  ο αγαπημένoς σκύλος της Βασίλισσας Ελισάβετ και για αυτό το λόγο θεωρείτο και εθνικός σκύλος της χώρας.

Ένας σκύλος για ηλικιωμένους ανθρώπους!

Ένας σκύλος που μπορεί να κάνει σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με κινητικά προβλήματα είναι ο σκύλος Corgi. 
O σκύλος αυτός εύκολα εκπαιδεύεται, δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, είναι έξυπνος, παιγνιδιάρης, αφοσιωμένος και στοργικός και κάνει καλή παρέα σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Χρειάζεται όμως και να κάνει μικρές βόλτες για να ασκείται. 

Τελευταία ημέρα του Οκτώβρη σήμερα!

 

Σήμερα που τελειώνει ο Οκτώβρης, ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και επειδή είναι και μήνας υιοθεσίας του σκύλου για αυτό μη ξεχάσετε να υιοθετήσετε ένα σκύλο από καταφύγιο ή αδέσποτο και να σώσετε με αυτό το τρόπο ένα αθώο πλάσμα.!

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΝΤΑ! Όταν η Τζένιφερ Λοπέζ προσπάθησε να πιάσει τον βασιλιά των ερπετών

Βαθιά μέσα στην ζούγκλα του Αμαζονίου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο με επικεφαλής την Τζένιφερ Λοπέζ ως Τέρι Φλόρες γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την ξεχασμένη φυλή των Shirishamas. Όμως, καταλήγουν όμηροι του λαθροθήρα Πολ Σαρόν, ο οποίος θα τους παρασύρει σε ένα θανάσιμο κυνηγητό, καθώς προσπαθεί να πιάσει τον βασιλιά των ερπετών τη φονική Ανακόντα!



Όταν οι χιμπατζήδες πίνουν Pumpkin Spice Latte και γιορτάζουν το φθινόπωρο

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που απολαμβάνουν το ρόφημα Pumpkin Spice Latte αυτή την εποχή αλλά και οι κάτοικοι του καταφυγίου Chimp Haven στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, που είναι 330 χιμπατζήδες πρώην πειραματόζωα. 

Οι χιμπατζήδες απολαμβάνουν ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη σε ανακυκλώσιμα ποτήρια. Επίσης, δοκιμάζουν κολοκυθόπιτες και σούπες κολοκύθας, για να γιορτάσουν το φθινόπωρο και το Halloween.

Ποιο Καλαμπόκι είναι ωφέλιμο για τα ζώα;

 

Γενικά όλες οι τροφές που περιέχουν σπόρους, δηλαδή δημητριακά όπως η βρώμη, το σιτάρι, το ρύζι, οι πατάτες, τα μπιζέλια δίνουν στα ζώα αλλά και στα κατοικίδια μας τις απαραίτητες βιταμίνες που απαιτούνται για την ενέργεια και τη καλή λειτουργία των μυών. Επίσης, αν το καλαμπόκι είναι βρασμένο ή ψητό είναι εύπεπτο για το στομάχι. 

Σε ποιά ζώα αρέσει το Καλαμπόκι;

Πράγματι, το Καλαμπόκι αρέσει όχι μόνο σε πολλά άγρια ζώα αλλά και σε ζώα που μένουν κοντά μας και στο σπίτι μας όπως τα κατοικίδια αλλά και σε ζώα που έρχονται στην αυλή μας. Αυτά είναι τα πουλιά που κελαηδούν ωραία, τα ορτύκια, τα κοράκια, οι αετοί, οι αλεπούδες, τα ρακούν, οι σκίουροι, τα ελάφια, τα κοτόπουλα, οι γαλοπούλες και τα αιγοπρόβατα. 

Στη Γάτα αρέσει το πρωινό;

Όπως και οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο και οι γάτες θέλουν πρωινό φαγητό. Το πρωινό στις γάτες μπορεί να είναι οι αγαπημένες τους λιχουδιές ή φακελάκι με υγρή τροφή ή ανθρώπινα φαγητά όπως ψάρι βρασμένο ή ψητό στο φούρνο που το ψάρι μπορεί να είναι σολωμός, τόνος ή σαρδέλα.  
Επίσης, και αυγά βρασμένα που αποτελούν πηγή πρωτεΐνών. 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Πού εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών;

Εκατομμύρια πουλιά έχουν χάσει την ζωή τους εδώ και 2 χρόνια από την γρίπη των πτηνών και τώρα για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ανταρκτική.
Οι επιστήμονες, αφού  παρατηρήθηκαν ξαφνικοί θάνατοι, άρχισαν να εξετάζουν τα πουλιά.
Ο θανατηφόρος ιός έφθασε εκεί με πουλιά από την Λατινική Αμερική και οι ειδικοί φοβούνται ότι θα στοιχίσει την ζωή σε πιγκουίνους και φώκιες. 

ΕΡΕΥΝΑ της Greenpeace: ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ δελφίνια και φάλαινες από τις εξορύξεις στην Κρήτη

Σε μια περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας, όπου κατοικούν απειλούμενα είδη όλον τον χρόνο, τα σχέδια για εξορύξεις αερίου παραμένουν!
Το καλοκαίρι του 2021, πραγματοποιήσαμε έρευνα πεδίου για κητώδη στην ευαίσθητη Ελληνική Τάφρο και εντοπίσαμε αρκετά ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά, που κινδυνεύουν. Μετά, επιστρέψαμε στην περιοχή για να συνεχίσουμε την έρευνα και τον χειμώνα, ώστε να διαπιστώσουμε αν παραμένουν εκεί.
Το αποτέλεσμα δεν μας απογοήτευσε, αν και μάλλον απογοητεύει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και την κυβέρνηση, που πλέον δεν θα έχουν δικαιολογία για τις καταστροφικές τους αποφάσεις: μοναδικά, ευαίσθητα είδη, όπως φάλαινες φυσητήρες, ζιφιοί και σταχτοδέλφινα, παραμένουν στην περιοχή όλον τον χρόνο, κάνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα ερευνών και εξόρυξης αερίου επικίνδυνη για τη βιοποικιλότητα της περιοχής!

Πλέον, βιώνουμε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και διαπιστώνουμε πόσο ανοχύρωτη είναι η χώρα απέναντι σε αυτές, ενώ η βιοποικιλότητα καταρρέει. Η επιλογή των εξορύξεων στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντός της Ελληνικής Τάφρου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα πληγώσει κι άλλο τη βιοποικιλότητα της χώρας και θα εντείνει την κλιματική κρίση, αφού τα ορυκτά καύσιμα είναι ο κύριος υπαίτιος της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πρέπει να τα αφήσουμε εκεί που ανήκουν: στο έδαφος.
Γι’ αυτό, καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να πει “όχι” στις εξορύξεις, ούτε στην Κρήτη, ούτε πουθενά.
https://www.greenpeace.org/ 

To Οκτωβράκι, το μικρό Καλοκαιράκι


 Έτσι ονόμαζαν παλιά τον Οκτώβρη μικρό καλοκαιράκι, για αυτό και ο σκύλος σκέφτεται μήπως να ξαναμπεί στη πισινούλα του με το καπελάκι του για να δροσιστεί;

Δέχεται εύκολα μία γάτα μία άλλη νέα γάτα στο σπίτι;

Σε πρώτο στάδιο είναι αναγκαίο η νέα γάτα που εισέρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι να είναι σε ένα χώρο μόνη της χωριστά από την υπάρχουσα ή υπάρχουσες άλλες γάτες. μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο χώρο. 
Αλλά και  οι άλλες γάτες είτε μία είναι ή περισσότερες θέλουν και αυτές χρόνο μέχρι να αποδεχτούν τη νέα φίλη τους/ Βέβαια πιο εύκολα και γρήγορα συμβιώνουν όταν είναι περίπου και ίδιας ηλικίας.  

Μη ξεχάσετε να γυρίσετε...

 

...τα ρολόγια σας πίσω σήμερα τα ξημερώματα, αλλάζει η ώρα, έρχεται  η χειμερινή ώρα!

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ακόμα και ένας ελέφαντας συμμετείχε στον πόλεμο

Πολλά ζώα ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα κι ένας ελέφαντας που άκουγε στο όνομα Elmer βοηθούσε τον αμερικανικό στρατό να φορτώνει αντικείμενα στις επιχειρήσεις στην Κίνα και στην Ινδία. Μάλιστα, λεγόταν πως ήταν τόσο καλός σαν πρόβατο. 

ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ! Ένα βιβλίο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πώς είναι για έναν σκύλο ή για μια γάτα, όταν ξεσπάει πόλεμος; Όταν φαγητό δεν υπάρχει και οι πόλεις βομβαρδίζονται; Τα ζώα δεν μπορούν να γράψουν τα απομνημονεύματά τους, έτσι η Κλαρ Κάμπελ συγκέντρωσε ιστορίες ζώων που ξεριζώθηκαν με τις οικογένειες τους ή έμειναν αδέσποτα ή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου και έγραψε το βιβλίο ''Ο πόλεμος του Μπόνζο: τα ζώα στην πυρά 1939-1945''. 

H βασική χαρά που σου δίνει η...

.. επαφή με τα άλογα είναι ότι κοντά τους μπορεί να αισθάνεσαι σπουδαία αισθήματα, όπως  ευγνωμοσύνη, ομορφιά, πνευματική ανάταση και ελευθερία. 
Sharon Rallis Lemon, Αγγλίδα συγγραφέας.   

Τα ζώα στον πόλεμο του '40...

Στο θρυλικό έπος του '40 πάνω στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου ηρωικοί στρατιώτες με άλογα και άλλα ζώα κουβαλούσαν πυρομαχικά, για να πολεμήσουν για την ελευθερία της Πατρίδας από τον Γερμανοϊταλικό άξονα. 
Το έργο είναι από πίνακα του ζωγράφου του '40 Α.  Αλεξανδράκη...

Η Σκέπη των αγωνιστών του '40...

 Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι δύο μεγάλες Εθνικές των Ελλήνων, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένες στην Παναγία. Η γιορτή της Αγίας Σκέπης γιορταζόταν την 1η Οκτωβρίου και μετατέθηκε από το 1952  στις 28 Οκτωβρίου, γιατί η Παναγία βοήθησε, όπως αναφέρεται από μαρτυρίες στρατιωτών, για  την διάσωση των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου από τους Ιταλούς και τους  Γερμανούς.   

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Το Άλογο του Πολέμου

Ο νεαρός Άλμπερτ εκπαιδεύει το καινούργιο και ατίθασο άλογο του πατέρα του, τον Τζόι και οι δύο τους γίνονται αχώριστοι φίλοι. Μόνο που όταν η σοδειά της οικογένειας δεν πάει καλά και ο Πρώτος Παγκόσμιος ξεσπάει, ο καταχρεωμένος πατέρας του Άλμπερτ πουλάει το άλογο στο Βρετανικό Στρατό. 
 Με τα χρόνια ο Τζόι αλλάζει χέρια και στρατόπεδα, ενώ ο Άλμπερτ δεν παύει να τον αναζητά.
Το Άλογο του Πολέμου (War Horse) ξεκίνησε ως δημοφιλές παιδικό βιβλίο του 1982, μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Μπρόντγουεϊ και συνέχισε την πορεία του στα χέρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον σκηνοθέτη ήταν ο αριθμός των απωλειών στα άλογα κατά την διάρκεια των συγκρούσεων και αυτός ο πόλεμος σήμανε το τέλος του αλόγου ως εργαλείου στις πολεμικές συρράξεις. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, από 1.000.000 άλογα που χρησιμοποιήθηκαν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο επιβίωσαν μόνο 60.000. 

Όταν οι καμήλες μετέφεραν τραυματισμένους στρατιώτες

Οι καμήλες, ως γνωστόν, είναι ανθεκτικά ζώα, αφού μπορούν να ζήσουν σε μέρη με θερμό κλίμα, να μεταφέρουν βαριά φορτία, αντέχουν για μέρες χωρίς νερό, γι' αυτό και είναι ένα ιδανικό μέσο μεταφοράς.
Έτσι, κατά τον Α' Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι καμήλες μετέφεραν τραυματισμένους στρατιώτες στα βορειοδυτικά σύνορα της Ινδίας το 1917 και στην εκστρατεία στο Σινά και στην Παλαιστίνη.



Γατούλες στη κούπα σας!

 Χαριτωμένες γατούλες στολίζουν κεραμικές κούπες που θα πίνετε το πρωινό καφέ ή τσάι σας!

Μπορούμε να δώσουμε τσάι μέντας στο σκύλο μας;

 


To τσάι μέντας καταπραΰνει το στομαχικό πόνο και μειώνει το αίσθημα ναυτίας στο σκύλο, επίσης βελτιώνει τη κακοσμία του στόματος στο σκύλο. 
Το τσάι μέντας δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να δίνεται σε μικρές ποσότητες στο σκύλο αλλά πάντα με την επίβλεψη κτηνιάτρου. 

Πρωινό τσάι!

Μία κούπα τσάι από χαμομήλι το πρωί όχι μόνο ηρεμεί από το άγχος και το stress, βελτιώνει  τη λειτουργία του γαστρεντερικού αλλά γενικά προάγει τόσο τη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία του σκύλου.   

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Όπου τολμούν οι Αετοί

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ένα βρετανικό αεροσκάφος δέχεται επίθεση και πέφτει σε εχθρικό έδαφος. Μόνος επιζών είναι ένας Αμερικανός στρατηγός που οδηγείται στα αρχηγία των SS. Χωρίς να το ξέρουν οι Γερμανοί, ο στρατηγός γνωρίζει τα πάντα για την επικείμενη απόβαση στην Νορμανδία και δεν πρέπει να το μάθουν επ' ουδενί. 
Μια ομάδα κομάντος σπεύδει να τον απελευθερώσει με κάθε κόστος στην ταινία ''Όπου τολμούν οι Αετοί'' του 1968 με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Κλιντ Ίστγουντ. 
Η αποστολή τους είναι ξεκάθαρη. Διείσδυση. Απελευθέρωση του Στρατηγού. Επιστροφή. Οι κομάντος πρέπει να ξέρουν ότι σε αυτή την αποστολή αυτοκτονίας δεν πρέπει να εμπιστεύονται κανέναν ακόμα και εκείνους που τους έδωσαν την εντολή για την αποστολή.


Φθάνοντας στην Θεσσαλονίκη

Η εκστρατεία στην Θεσσαλονίκη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 1915, όταν έφθασαν στο λιμάνι ο Ιρλανδικός και ο Γαλλικός στρατός, για να απωθήσουν την εισβολή της Βουλγαρίας και την επίθεση της Αυστρίας και της Ουγγαρίας στην Σερβία. 
Ένα χρόνο μετά, το 1916, έφθασαν στο πλευρό των συμμάχων και οι Ιταλοί στρατιώτες φέρνοντας και μουλάρι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 


Πού ξεκουράζεται η γατούλα;

Ένα παλιό έπιπλο για τηλεόραση έχει εύκολα μετατραπεί σε ένα άνετο και ζεστό χώρο ανάπαυσης, ξεκούρασης και ύπνου για τη γατούλα!

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου...

 


 

Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου τόκλεισες το σπίτι μου, μου τόκανες οικόπεδο γιατί είσαι ομορφόπαιδο, τραγουδά η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη για το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε στίχους Αλέκου Σακελάριου και μουσική Γ. Ζαμπέτα. 
Μη ξεχάσετε να πείτε σήμερα Χρόνια Πολλά στο Δημήτρη, τη Δημητρούλα, τη Ρούλα, το Τάκη και το Τζίμη που γιορτάζουν.

Οκτώβρης ο Δημητρομηνάς...


 
Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Δημήτρης ο Μυροβλήτης προστάτης της Θεσσαλονίκης. Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί ορόσημο για τον χειμώνα όπως και η γιορτή του Αγίου Γεωργίου για το καλοκαίρι. 
Ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς για αυτό και ο Οκτώβρης πήρε το όνομα του.
Μάλιστα, στην Βουλγαρία λένε ''του αγίου Δημητρίου λύνε και δένε'' γιατί τελειώνουν οι καλοκαιρινές μισθώσεις, πληρώνονται τα χρέη και πληρώνονται και οι εργάτες. Στο Διδυμότειχο την ημέρα του Αγίου κάνουν κοκοροθυσίες, που είναι αρχαίο έθιμο που διατηρείται μέχρι σήμερα και το κύριο φαγητό είναι ο κόκορας.... 

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ! Γιατί ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν ήθελε να θυμάται αυτή την ταινία;

Κυνηγημένος από την αστυνομία, ο Σαρλό μπαίνει κατά λάθος μέσα σ' ένα τσίρκο, κάνει το κοινό να γελάσει με τις γκάφες του, και ο διευθυντής του τσίρκου τον προσλαμβάνει αμέσως σαν κλόουν. Εκεί ερωτεύεται την κόρη του, αλλά ο αντίζηλός του καταφέρνει να τον διώξει…

Η ταινία ''Το τσίρκο'' που πρωταγωνίστησε, σκηνοθέτησε και έκανε την παραγωγή ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν η τελευταία του βωβού κινηματογράφου και βραβεύθηκε Τιμητικό Όσκαρ το 1929 από το Board of Governors της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.
Όμως, είναι το μόνο φιλμ που δεν αναφέρει στην αυτοβιογραφία του. 
Τότε, χώριζε με την σύζυγό του Λίτα Γκρέυ και οι δικηγόροι της προσπαθούσαν να καταστρέψουν την καριέρα του με κάθε τρόπο.
Λόγω της δικαστικής διαμάχης η παραγωγή σταμάτησε για 8 μήνες. Οι δικηγόροι προσπάθησαν να κατασχέσουν αντικείμενα από το στούντιο και για αυτό προσπάθησε να τα κρύψει. 
Οι δυσκολίες όμως συνεχίστηκαν. 
Η τέντα για το τσίρκο καταστράφηκε από μια θύελλα, ενώ αργότερα ξέσπασε φωτιά στο στούντιο. 

Ποια είναι η πιο εξελιγμένη αίσθηση της γάτας;

 

Από όλες τις αισθήσεις, η όσφρηση είναι μακράν η πιο εξελιγμένη, αφού η γάτα διαθέτει 200 εκατομμύρια κύτταρα με ευαισθησία στην όσφρηση, ενώ ο άνθρωπος μόνο 5 εκατομμύρια. Η όσφρηση της γάτας παραμένει ενεργή ακόμα και κατά την σίτιση και έτσi μπορεί και εντοπίζει τα στοιχεία της τροφής. 

Πρωινές διατάσεις!

Η πρώτη μου δουλειά το πρωί, όταν ξυπνήσω είναι να ανοίξω το κομπιούτερ μου για να ενημερωθώ και να κάνω stretching δηλαδή να τεντωθώ για να ξεμουδιάσω και να τεντώσω τους μυς μου, μας πληροφορεί η χαριτωμένη γατούλα.

 

Έτοιμος για τη πρωινή βόλτα!

 Η καθημερινή πρωινή βόλτα για το σκύλο μας πρέπει να γίνει ρουτίνα, γιατί βελτιώνει όχι μόνο τη  σωματική αλλά και τη ψυχική και διανοητική του υγεία.  Εκτός δηλαδή από τη καθημερινή άσκηση και τρέξιμο στο περίπατο, ο σκύλος μας βλέπει, ακούει και μυρίζει τα πάντα και επιστρέφει στο σπίτι ευδιάθετος αλλά και με πολύ όρεξη για τη τροφή του! 

Kαλά ξυπνητούρια!

 Μη χάνεις καθόλου χρόνο, είναι ώρα για πρωινή γυμναστική!

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Από πού πήρε το όνομά του ο Πούμπα;

 

Ένας από τους αγαπημένους ήρωες στην ταινία ''Ο Βασιλιάς των Λιονταριών'' (The Lion King) είναι ο αγριόχοιρος Πούμπα (Pumbaa). Το όνομά του στα Σουαχίλι σημαίνει ανόητος, ελαφρόμυαλος, εύπιστος,  απρόσεκτος. Έτσι, αποκαλούν στην Αφρική αυτά τα ζώα, επειδή ανακατεύουν τα πάντα στους κήπους και στις φάρμες και από εκεί δανείστηκαν οι δημιουργοί της Ντίσνεϊ το όνομα για τον δημοφιλή αγριόχοιρο. 

31 ΕΤΩΝ! Έφυγε από την ζωή ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος στον κόσμο άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Οκτωβρίου σε ηλικία 31 ετών.
Ο Bobi γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1992 και πέρασε όλη του την ζωή στο σπίτι της οικογένειας Costa στο χωριό Conqueiros της Πορτογαλίας. 
Το πορτογαλικό μαστίφ κέρδισε μια θέση στα ρεκόρ Γκίνες για την ηλικία του παίρνοντας την σκυτάλη από τον σκύλο ονόματι Bluey που έζησε 29 χρόνια και 5 μήνες.

Περιμένοντας το Pumpkin Latte!

O μικρός σκύλος περιμένει με ανυπομονησία να μυρίσει τη  γεύση ενός ζεστού Pumpkin Spice Latte, γιατί στους σκύλους όπως και στους ανθρώπους αυτό το καιρό τους αρέσει να δοκιμάζουν ωραίες φθινοπωρινές γεύσεις!

Από τι εξαρτάται ο ύπνος στις γάτες;

Οι γάτες ως γνωστόν κοιμούνται πολλές ώρες και ο μέσος όρος είναι 16 με 20 ώρες το 24ωρο. Ο ύπνος όμως γενικά στις γάτες εξαρτάται από τα στάδιο της ηλικίας  που βρίσκονται. 
 Για αυτό οι μικρές σε ηλικία γάτες όπως και οι μεγάλες σε ηλικία κοιμούνται τις περισσότερες ώρες της ημέρας.  
Οι μεν μεγάλες μάλιστα σε ηλικία ξυπνούν μόνο για φαγητό και επειδή δύσκολα πια μπορεί να μετακινηθούν μένουν ακίνητες και κοιμούνται. Οι γάτες οι ενήλικες κοιμούνται λιγότερο, γιατί είναι περισσότερο ενεργητικές και δραστήριες και τους αρέσει το παιγνίδι με άλλες γάτες. 

 

Ένας μικρός σκαντζόχοιρος ψάχνει τη τροφή του

Ένας μικρός σκαντζόχοιρος ανάμεσα στα  φθινοπωρινά φύλλα των δέντρων που πέφτουν ψάχνει τροφή που θα την αποθηκεύσει για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα που έρχονται!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ σώθηκαν 400 ζωάκια

400 ζωάκια, κυρίως γατάκια και κουτάβια από ακριβές ράτσες αλλά και εξωτικά ζώα, έσωσε η αστυνομία από ένα κύκλωμα στην Ισπανία. 
Οι 13 συλληφθέντες, μεταξύ τους και 1 κτηνίατρος, τα εισήγαγαν από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα πωλούσαν μέσα από τα social media. 
Η έρευνα ξεκίνησε το 2020, αφού βρέθηκαν 33 άρρωστοι σκύλοι σ' ένα pet shop στην Βαρκελώνη και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην χώρα. 

Παρατηρώντας τα φύλλα...

Ένας σκύλος ξεκουράζεται σε ένα παγκάκι στο δάσος μετά το περίπατο του και παρατηρεί τα φθινοπωρινά  φύλλα από τα δέντρα που ετοιμάζονται να πέσουν στη γη. 

Γιατί στις γάτες αρέσει να ξαπλώνουν σε παπούτσια;

 

Πράγματι βλέπουμε ότι μέσα στο σπίτι οι γάτες προτιμούν να κάθονται και να ξαπλώνουν σε παπούτσια των αγαπημένων τους.  
Αυτό συμβαίνει γιατί οι γάτες έλκονται από  μυρωδιές και προτιμούν τα παπούτσια που μυρίζουν μυρωδιές αγαπημένων σε αυτές προσώπων. 

Του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου...


 
Σήμερα γιορτάζει μία μεγάλη προσωπικότητα της εκκλησίας μας, ο άγιος Ιάκωβος, ο γιος του Ιωσήφ από τον πρώτο του γάμο.
Αυτός ήταν πολύ δίκαιος και έγινε ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων.
Μάλιστα, ήταν ο μόνος που εισερχόταν στηn σκηνή που οι Εβραίοι είχαν τα Άγια των Αγίων και προσευχόταν επί πολλές ώρες για τη σωτηρία του κόσμου γονατιστός, τόσο που τα γόνατα του είχαν γίνει σκληρά όπως την πέτρα... 
Χρόνια Πολλά στον Ιάκωβο επίσης αλλά και στην Ιακωβίνα που γιορτάζουν σήμερα.  

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Η Τίπι Χέντρεν με την γάτα και τα Πουλιά

Η Τίπι Χέντρεν αγαπούσε πολύ τις γάτες, μικρές και μεγάλες. Έτσι, το 1983 ίδρυσε το καταφύγιο Shambala Preserve στην Καλιφόρνια που φρόντιζε λιοντάρια και τίγρεις.

 Στη φωτογραφία η διάσημη ηθοποιός στο γραφείο της στο καταφύγιο μαζί με την γάτα της και πίσω της είναι ένας πίνακας από την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ ''τα Πουλιά'' στην οποία πρωταγωνιστούσε η ίδια.

Το γαλλικό μπουλντόγκ ήταν τόσο δημοφιλές στην αρχαία Ρώμη όσο και σήμερα;

Το γαλλικό μπουλντόγκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σκύλος σήμερα, αλλά έχει παρελθόν και μάλιστα μακρινό, αφού εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 1.000 χρόνια. 
Όμως φαίνεται πως πάει ακόμα πιο πίσω, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science: Reports.
Στη νεκρόπολη στο Αϊδίνιο στην Τουρκία ανάμεσα σε τάφους της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής βρέθηκαν σ' έναν από αυτούς οστά ανθρώπου και σκύλου. Το πιο πιθανό ήταν να σκότωσαν τον σκύλο, για να ταφεί μαζί με τον άνθρωπο, σύμφωνα με την παράδοση της εποχής.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Vedat Onar από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, αφού εξέτασαν το κρανίο και την γνάθο το 2021, κατέληξαν πως είχε το μέγεθος ενός πεκινουά και έμοιαζε με γαλλικό μπουλντόγκ και είναι το αρχαιότερο εύρημα βραχυκέφαλου σκύλου. 

 

Ένας σκύλος για φθινοπωρινό περίπατο

Ο σκύλος Weimaraner είναι γνωστός για το γυαλιστερό τρίχωμα του που είναι κοντό και έχει χρώμα γκρι και χρυσαφί. Ο σκύλος αυτός είναι φιλικός ευγενικός, ενεργητικός, αθλητικός και δραστήριος και χρειάζεται δύο ώρες άσκηση την ημέρα. Στο σκύλο  Weimaranar του αρέσουν οι περίπατοι στην εξοχή και ιδίως τώρα το φθινόπωρο να περπατά πάνω σε φύλλα των δέντρων που έχουν πέσει. 

Nα μη ξεχνάς...

 ...ότι είσαι  περισσότερο  γενναίος από ότι πιστεύεις, πιο δυνατός από ότι φαίνεσαι και πολύ πιο έξυπνος από ότι πιστεύεις. Πολύ καλές και ενθαρρυντικές συμβουλές για  τους ανθρώπους  από το Winnie. 

Τί αρέσει στη γάτα;

Μία γάτα είναι χαρούμενη όταν έχει τροφή και ένα άνετο και ζεστό χώρο για ξεκούραση και ύπνο!