Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Ο Πέτρος και ο Λύκος: ένα μουσικό παραμύθι με την φωνή του Δημήτρη Χορν

 ''Ο Πέτρος και ο Λύκος'', το μουσικό παραμύθι για ορχήστρα και αφηγητή, γράφτηκε το 1936, όταν ο Σεργκέι Προκόφιεφ αποδέχθηκε την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας για μια τέτοια σύνθεση. Το έργο θα έπρεπε να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. 
Ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού.
Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς. 
Η ιστορία έχει επηρεάσει βαθιά πολλές γενιές και έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο και από διάσημους αφηγητές, μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Χορν στο Μέγαρο Μουσικής το 1993 στην τελευταία του εμφάνιση στην σκηνή. 




Τι δεν ξέρουμε για τον Λύκο...

Γνωρίζατε ότι ο ΛΥΚΟΣ:
-Ποτέ δεν τρώει ένα πτώμα 
-Μόνο με έναν σύντροφο, δεν ζευγαρώνει με τη μητέρα ή την αδερφή του όπως πολλά άλλα ζώα
 -Ένα μονογαμικό ζώο είναι για μια ζωή και δεν απατά. Αν ο σύντροφος πεθάνει, μένει μόνος. 
-Ξέρει καλά τα μικρά του
-Είναι το μόνο ζώο που βοηθάει τους γονείς του αφού φτάσει σε βαθιά γεράματα και τους φέρνει παιχνίδι (φαγητό).
 - Όταν σκοτώνεις τον λύκο, σε κοιτάει στα μάτια μέχρι να τον αφήσει η ψυχή του. 
-25% πιο έξυπνος από τον πιο έξυπνο σκύλο 
- Το μόνο ζώο που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί.

Αρχαία Γνωμικά με Λύκους!

 Λύκος εν αιτία γίνεται αν φέρει και να μη φέρει, δηλαδή ο Λύκος κατηγορείται είτε φταίει είτε δεν φταίει και Λύκος απ' αριθμού ου φοβείται λαβείν, δηλαδή ο λύκος δεν φοβάται να αρπάξει από τα πολλά ή από τους πολλούς. Αυτό είναι ένα γνωμικό από τον Αίσωπο.

Ένα επίσης Λατινικό ρητό: Lupus dentis Taurus cornis, δηλαδή ο Λύκος με τα δόντια του και ο Ταύρος με τα κέρατα του επιτίθεται, δηλαδή καθένας χρησιμοποιεί τα μέσα που διαθέτει!

Ο Λύκος, σύμβολο Ελευθερίας, Δύναμης και Φωτός!

 

Ο Λύκος στην Αρχαιότητα ήταν το σύμβολο του θεού Απόλλωνα και εξάλλου η μητέρα του η Λητώ μεταμορφώθηκε σε Λύκαινα για να ξεφύγει από τη μανία της Ήρας και να γεννήσει με ασφάλεια τα παιδιά της, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. 
Γι' αυτό λέγεται και Λυκαγενής, Λύκεια ή Λύκια. Επίσης, η Λύκη προέρχεται από το Λυκ στα Λατινικά Lux που σημαίνει φως. Έτσι και τα ονόματα στην Αρχαιότητα που έφεραν τη ρίζα Λυκ σήμαιναν φωτεινός και λαμπρός, όπως Λυκούργο , αυτός που κάνει λαμπρά έργα και Λυκομήδης, ο Φωτοδότης.  
Ακόμα, το Αρχαίο Λύκειο στην Αθήνα που ήταν Γυμναστήριο δίδασκε φιλοσοφία ο Αριστοτέλης στους μαθητές του, στην Περιπατητική Σχολή, ήταν δίπλα στο ναό του Λυκείου Απόλλωνα. Τέλος, Λύκαινα στη Ρωμαϊκή Μυθολογία ανάθρεψε τους ιδρυτές της Ρώμης Ρωμύλο και Ρέμο. 

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου

 Σήμερα 13 Αυγούστου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Ημέρα του Λύκου για να μας ευαισθητοποιήσει για τη σημασία που έχουν τα κοινωνικά αυτά ζώα στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, από την εξέλιξη μάλιστα του Λύκου προήλθε ο σκύλος. Oι λύκοι είναι αγελαία ζώα επικοινωνούν με τις εκφράσεις του προσώπου και η κραυγή τους μπορεί να ακουστεί σε 10 χιλιόμετρα, έχουν μόνο ένα σύντροφο σε όλη τη ζωή τους  και το σάλιο τους περιέχει ουσίες που μπορεί να θεραπεύσουν πληγές!