Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ! Σώζοντας τα άλογα από τις φλόγες στην Χασιά

Οι φωτιές στην Ελλάδα απασχόλησαν ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στις φωτογραφίες της περασμένης βδομάδας ο Guardian περιλαμβάνει πολλές από την πυρκαγιά στην Χασιά και μια από αυτές δείχνει έναν άνδρα που σώζει δύο άλογα. 

ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΥΝΑΜΗΣ! Ο Ταύρος κυρίσσων των Ωρεών

Ένα μοναδικό έργο του αρχαιοελληνικού κόσμου είναι ο Ταύρος των Ωρεών, που βρίσκονται στην Βόρεια Εύβοια και ανήκουν στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι που έχει ως σήμα κατατεθέν τον περίφημο Ταύρο των Ωρεών.
Βρέθηκε στις 25 Αυγούστου 1965 σε βάθος 2.5 μέτρων στην θάλασσα κατά την διάρκεια έργων για την επέκταση του λιμανιού.
Χρονολογείται ανάμεσα στο 290 π.Χ. και στο 283 π.Χ. , όπως πιστεύουν κάποιοι μελετητές που το συνδέουν με την ύπαρξη κάποιου ιερού στην περιοχή, θεωρώντας το αφιέρωμα του Δημητρίου του Πολιορκητή με σαφές εικονογραφικό πολιτικό νόημα, που αναφέρεται στην ανασύσταση του Κοινού των Ευβοέων από το Μακεδόνα ηγεμόνα.
Αντίθετα, από το ΥΠΠΟ έχουν την γνώμη ότι ο ταύρος ανήκε σε επιτύμβιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.
Ο Βασίλης Φιρφιλιώνης, παλιός Ωραΐτης, γεννημένος το 1927 διηγείται:
«Στη θάλασσα των Ωρεών συμβαίνει ένα φαινόμενο. Κάθε Φλεβάρη μήνα, η θάλασσα κατεβαίνει κατά 6 μέτρα περίπου (το λέμε, ρήχο) και κρατάει κάποιες μέρες του φεγγαριού. Στην περιοχή, η θάλασσα έχει μπει στην ξηρά κατά 7 μέτρα. Σε ένα πυροφάνι λοιπόν, είδαν το άσπρο του αγάλματος. Παλιά, φαίνονταν μέσα στη θάλασσα τοιχία και κατασκευές που πρέπει να ήταν κατοικίσημες. Έβγαλαν λοιπόν τον ταύρο, δεν υπήρχαν και πολλά μέσα τότε . Βρέθηκε με τα πόδια του σπασμένα. Από την Χαλκίδα θέλανε να μας το πάρουν αλλά δεν το δώσαμε. Δεν έχουμε, σαν Ωρεοί, κάτι άλλο να δείξουμε».

Το ζώο έχει αυστηρή κίνηση προς τα εμπρός και κάτω. Αποτελείται από τρεις μεγάλους όγκους μαρμάρου εκ των οποίων ο πρόσθιος έχει βάρος μεγαλύτερο από 2,5 τόνους. Το συνολικό του βάρος ήταν πάνω από 6 τόνους το μήκος περίπου 3,28 μ. και το σωζόμενο ύψος 1.30 μ.
Τα κέρατα (τα οποία έχουν αφαιρεθεί κατά την αρχαιότητα) ήταν ένθετα, κατασκευασμένα από χρυσό. Το ίδιο και οι οπλές οι οποίες λείπουν, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος των ποδιών.
Με εξαιρετική λάξευση αποδίδονται οι μύες στο πρόσθιο μέρος του σώματος. Τρεις πτυχώσεις κοντά στο λαιμό καθορίζουν την αναδίπλωση της κεφαλής του ζώου, που είναι σε στάση επίθεσης.
Όλα τα χαρακτηριστικά του ταύρου, η επεξεργασία του μαρμάρου, η διαμόρφωση των οφθαλμών, του υπερόφρυου τόξου, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των σχεδίων που προέρχονται από κοπές νομισμάτων του 430 π.Χ, μας οδηγούν στη σκέψη ότι το σχέδιο αυτό του ταύρου έχει επεξεργαστεί εργαστήριο από την Αττική. Εμφανείς είναι και οι ομοιότητες με τον Ταύρο του Κεραμεικού.

Ο ταύρος στην αρχαιότητα θεωρείτο ιερό ζώο και σχετιζόταν με λατρείες γονιμότητας. Είναι η αρσενική αρχή και η αναπαραγωγική δύναμη της Φύσης, που αποδίδεται στους ουράνιους θεούς.
Στον κύκλο του Διονύσου, οι 16 ιέρειες του θεού, τον καλούν με την φράση «Άξιε ταύρε, άξιε ταύρε».
Ο Ταύρος των Ωρεών είναι ένας ταύρος κυρίσσων (κυρίσσω=επιτίθεμαι με τα κέρατα) και θεωρείται σύμβολο δύναμης και επιρροής των ηγεμόνων.
Σήμερα ο Ταύρος βρίσκεται στην παραλιακή οδό των Ωρεών, φυλασσόμενος μέσα σε ένα γυάλινο κουβούκλιο, όχι αντάξιο ενός τόσο σημαντικού έργου.

Μία απόλυτα Μαύρη Γάτα!

Μία γάτα με αποκλειστικά μαύρο τρίχωμα είναι η γάτα της Βομβάης. Μάλιστα, το μαύρο χρώμα υπερέχει ελαφρά στις αρσενικές από ότι στις θηλυκές γάτες. Οι αρσενικές γάτες Βομβάης έχουν περισσότερες αποχρώσεις μαύρες που οφείλονται στη μεγαλύτερη εναπόθεση μελανίνης στο τρίχωμα τους. 

Διάσωση Γερακίνας στη Λήμνο!

Πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό σημείο της Μύρινας  στη Λήμνο βρέθηκε από κατοίκους Γερακίνα  που δεν ήταν τραυματισμένη αλλά ήταν  αποπροσανατολισμένη και κουρασμένη.
 Τότε φώναξαν σε βοήθεια ειδικό Θηροφύλακα και της παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες και μετά τη μετέφεραν σε Κέντρο για τα Άγρια Ζώα και Πτηνά που βρίσκεται στη Καβάλα. Η Γερακίνα είναι ένα ημερόβιο αρπακτικό πτηνό με χαρακτηριστική και δυνατή λαλιά και ελαφρύ πέταγμα που ανήκει στη τάξη των Αετών. 

Του Αη Γιαννιού του Νηστευτή...

   Τρεις μέρες πριν φύγει ο Αύγουστος τιμάται η μέρα του αποκεφαλισμού του Ιωάννου του Προδρόμου και αυτή η μέρα είναι μέρα νηστείας. 
Μάλιστα, στο Πήλιο ετοιμάζουν και δίνουν μετά τη θεία Λειτουργία τη Κουκοφάβα φαγητό άλαδο.
Επίσης, οι τσοπάνηδες το έχουν σε μεγάλο κακό να καταναλώσουν κρέας, γιατί αρρωσταίνουν τα ζώα τους.
    Εξάλλου, σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανάβουν φωτιές και τις περνούν τρεις φορές, για να απαλλαγούν από κάθε κακό και ασθένεια, χαρακτηριστικά λένε, καίγεται ό,τι κακό έχεις επάνω σου, γιατί ο Άγιος Ιωάννης πίστευαν ότι ήταν προστάτης όσων  υπέφεραν από πυρετούς και ελονοσία...