728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

    Φοβάται ο σκύλος σας;

    Μολονότι οι σκύλοι είναι πιο ισχυροί από τους ανθρώπους, καταλαμβάνονται όπως και οι άνθρωποι από τους ίδιους φόβους. Οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν φόβο στον σκύλο είναι διάφορες, όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η επαφή με παιδιά, το αυτοκίνητο και άλλα. Οι περισσότεροι φόβοι είναι συνδεδεμένοι με ήχους, όπως αστραπές, βροντές και πυροτεχνήματα.
    Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να βρείτε τους στρεσσογόνους παράγοντες. Μόνο τότε θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τον φόβο έγκαιρα και αποτελεσματικά, διαφορετικά η κατάσταση ενδέχεται να γίνει πιο δύσκολη, αφού ο φόβος μπορεί να κάνει τον σκύλο επιθετικό.
    Μία από τις βασικές αιτίες του φόβου είναι η...
    έλλειψη κοινωνικοποίησης στα πρώτα χρόνια της ζωής του, συγκεκριμένα μεταξύ 8 και 16 βδομάδων. Μία άλλη είναι οι αρνητικές εμπειρίες.  Αν κάτι του προκαλέσει φόβο μία φορά, έχει την ικανότητα να το επαναφέρει στην μνήμη, όταν αυτό συμβεί ξανά.
    Επιπλέον, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ένας σκύλος μπορεί να κληρονομήσει από τους γονείς του όχι μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως τρίχωμα και μέγεθος αλλά και τα γενετικά. Με άλλα λόγια, ένας ντροπαλός σκύλος είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει ένα επίσης συνεσταλμένο απόγονο. Μάλιστα, ορισμένες ράτσες είναι πιο δειλές από άλλες.Ο φόβος που προέρχεται από γενετικούς παράγοντες δεν θεραπεύεται εύκολα.
    Όταν ο σκύλος φοβάται, προσπαθεί να βρει ένα ασφαλές μέρος, δηλαδή ένα καταφύγιο. Αυτό το μέρος μπορείτε να το δημιουργήσετε εσείς μέσα στο σπίτι. Επίσης, χρειάζεται να του αποσπάσετε την προσοχή. Έτσι, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το ραδιόφωνο, όταν ο σκύλος ακούει αστραπές και βροντές είτε να παίξετε μαζί του το παιχνίδι που του αρέσει είτε να του δώσετε την αγαπημένη λιχουδιά του.
    Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο φόβος δεν μπορεί να ελεγχθεί, τότε μπορούμε να καταφύγουμε σε χρήση φαρμάκων, για μικρό διάστημα όμως μόνο, ύστερα από συνεννόηση με τον κτηνίατρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χορήγηση αυτών των φαρμάκων δεν είναι αποτελεσματική για όλες τις ράτσες.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Φοβάται ο σκύλος σας; Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top