728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

    Ένας κυνικός φιλόσοφος...

    Ποιος δεν έχει ακουστά τον φιλόσοφο Διογένη;
    Ο Διογένης γεννήθηκε στην Σινώπη του Πόντου και πέθανε στην Κόρινθο σε ηλικία περίπου 80 ετών. Όταν ήρθε στην Αθήνα, έγινε μαθητής του Αντισθένη, από τον οποίο έμαθε την κυνική φιλοσοφία.
    Θεωρείται ο κυριότερος εκφραστής των Κυνικών φιλοσόφων.
    Οι Κυνικοί πήραν το όνομά τους από τον κύνα, δηλαδή τον σκύλο. Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε υποτιμητική σημασία, για αυτό λέγεται πως ονομάστηκαν έτσι από τους φιλοσοφικούς αντιπάλους. Ως προς την συμπεριφορά τους, ήταν όμοια με εκείνη του σκύλου, δηλαδή ωμά...
    ειλικρινής, χωρίς υπεκφυγές και να μπορεί να διακρίνει αμέσως τους φίλους και τους εχθρούς. Ακόμα, ήταν αναίσχυντη,  αφού οι Κυνικοί δεν ντρέπονταν για καμία πράξη, καθώς όλες γίνονταν δημοσίως.
    Υποστήριζαν ότι ο άνθρωπος έχασε την αλήθεια εξαιτίας του πολιτισμού, όπως προέκυπτε από την παρατήρηση των ζώων.
    Επομένως, ο άνθρωπος έπρεπε να ζει σύμφωνα με την φύση, όπως κάνουν οι σκύλοι και όλα τα άλλα ζώα. Οι Κυνικοί, σε αντίθεση με άλλες σχολές, βασίζονταν στους παραδειγματικούς βίους και όχι στις διδασκαλίες.
    Έτσι, ο Διογένης καθιέρωσε τον κυνικό τρόπο ζωής, ζώντας φτωχά σε ένα πιθάρι και ικανοποιώντας μόνο τις φυσικές ανάγκες του. Με αυτό τον τρόπο τόνιζε την ελευθερία από τα υλικά αγαθά που θα οδηγούσε τον άνθρωπο στην ευτυχία.
    Όταν ρωτήθηκε το δάγκωμα τίνος ζώου είναι χειρότερο, λέγεται πως απάντησε: ''Ανάμεσα στα άγρια του συκοφάντη, ανάμεσα στα ήμερα του κόλακα''.
    Όταν πέθανε, οι Κορίνθιοι έστησαν στη μνήμη του μία κολόνα πάνω στην οποία τοποθέτησαν ένα σκύλο από μάρμαρο Πάρου.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ένας κυνικός φιλόσοφος... Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top