728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

    Κυνοκέφαλοι: άνθρωποι με κεφάλι σκύλου στην αρχαιότητα...

    Άνθρωποι με κεφάλι σκύλου; Κι όμως, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, στην αρχαιότητα υπήρχαν τέτοιες μορφές. Συγκεκριμένα, τα πλάσματα ανθρώπινα με κεφάλι σκύλο ονομάζονταν Κυνοκέφαλοι. Αναφορές σε αυτούς γίνονται στην προϊστορία,περνούν στη ιστορία και  από εκεί στην φιλολογική και θρησκευτική παράδοση
    .Ο πρώτος που έκανε αναφορά για τους ημίκυνες, πλάσματα ανθρώπινα με κεφάλι σκύλου, ήταν ο Ησίοδος. Κατόπιν, μίλησε και ο Αισχύλος για αυτούς. Άλλοι περιέγραψαν τέτοια όντα στα  ταξίδια των Ελλήνων προς Ανατολάς, ειδικότερα στην Ινδία προ της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου.
    Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν έναν κυνοκέφαλο θεό, τον Άνουβι, τον οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες τον ταύτιζαν με τον ψυχοπομπό Ερμή.
    Ακόμα, πολύ γνωστός ήταν ο  φύλακας του...
     Άδη, ο  Κέρβερος, που ήταν ένας σκύλος με τρία κεφάλια. Οι Δωριείς τον ταύτιζαν με την επίσης τρικέφαλη θεά του θανάτου,  την Εκάτη.
    Όταν ο Ηρακλής στο 12ο μύθο κατέβηκε στα Τάρταρα για να αιχμαλωτίσει τον Κέρβερο, συνάντησε  την τρικέφαλη Εκάτη. Μολονότι ήταν Σκύλα ( σκύλα σημαίνει αυτή που σχίζει), η Εκάτη θήλασε τον Ασκληπιό τον ημίθεο της Ιατρικής. Για αυτό, τον συνοδεύει σε κάθε αναπαράστασή του. Μία άλλη μεταμόρφωση της Εκάτης ήταν σε Μαίρα που αποτελούσε σύμβολο της σκύλας στον ουρανό. Με άλλα λόγια, ήταν αστερισμό του μικρού Κυνός. Όταν  έβγαινε στον ουρανό, οι βοσκοί του Μαραθώνα πρόσφεραν θυσίες.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Κυνοκέφαλοι: άνθρωποι με κεφάλι σκύλου στην αρχαιότητα... Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top