728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

    Η ρινορραγία στον σκύλο...

    Η ρινορραγία είναι ένα συχνό φαινόμενο στους σκύλους. Η συνεχής εκροή αίματος από τη μύτη του σκύλου ονομάζεται ρινορραγία. Αν γίνεται με την μορφή σταγόνων, λέγεται επίσταξη.
    Η αιμορραγία μπορεί να είναι συνεχόμενη ή διακεκομμένη,δηλαδή  να σταματάει και να ξαναρχίζει. Μπορεί να υπάρχει αιμορραγία στο ένα ή και στα δύο ρουθούνια του σκύλου.
    Τα αίτια είναι...
     είτε τοπικά, από τραύμα ή από ξένο αντικείμενο που έχει εισχωρήσει στην μύτη, είτε συστηματικά τα οποία οφείλονται σε διάφορες νόσους. Ορισμένες από αυτές είναι παρασιτικά νοσήματα όπως ερλιχίωση και λεϊσμάνια (καλαζάρ) και νοσήματα που σχετίζονται με τις διαταραχές της πήξεως, δηλαδή λευχαιμία, ηπατοπάθεια και αγγειοσαρκώματα.
    Ως προς την αντιμετώπιση, πρέπει πρώτον να είμαστε ψύχραιμοι, αφού και ο σκύλος πρέπει να είναι ήρεμος. Χρειάζεται να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι από πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα στην κορυφή της μύτης, ώστε να προκαλέσει σύσπαση των αγγείων και να συμβάλει στην μείωση της αιμορραγίας. Προσέξτε ο πάγος να μην εκτείνεται μέχρι τα ρουθούνια, επειδή αυτό θα τον εμποδίζει στην αναπνοή. Ακόμα, μην αφήσετε τον πάγο στην μύτη του περισσότερο από 5 λέπτα. Τέλος, ελέγξτε το στόμα του μήπως υπάρχει αιμορραγία στις γνάθους, αφού αυτό υποκρύπτει σοβαρότερο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ρινορραγία στον σκύλο... Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top