728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

    Αιχμαλωτίστηκε φουρόγατος στην Κρήτη...

    Ένα άγριο ζώο της Κρήτης, ο κρητικός αγριόγατος ή φουρόγατος, ο οποίος θεωρείτο από τους επιστήμονες ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, πιάστηκε σε παγίδα βοσκού, στην περιοχή του Ομαλού, στα Χανιά.
    Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για το θρυλικό ζώο που ζούσε στις κορυφές των Λευκών Ορέων, θα μιλάμε για ένα γεγονός μεγάλης επιστημονικής σημασίας.
    Συγκεκριμένα, όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό αποφάσισε να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει το ζώο που ευθυνόταν για τους θανάτους πολλών νεογέννητων προβάτων του, δεν πίστευε ποτέ ότι θα έπιανε μια τεράστια άγρια γάτα, την οποία μάλιστα δεν μπορούσε καν να πλησιάσει.
    Αμέσως για το άγριο ζώο ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, ανέφεραν το περιστατικό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Την Τετάρτη το πρωί, οι υπεύθυνοι του μουσείου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων, πήγαν στην περιοχή του Ομαλού προκειμένου να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο. Οι υπεύθυνοι πρώτα νάρκωσαν την αγριόγατα και μετά τη μετέφεραν σε κτηνιατρείο στα Χανιά.
    Εκεί διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για θηλυκό που ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά, ενώ παράλληλα ελήφθησαν αίμα καθώς και γενετικό υλικό, ώστε να γίνουν εξετάσεις για να υπάρξει και η γενετική ταυτοποίηση του είδους του ζώου. «Εφόσον ταυτοποιηθεί και γενετικά ότι πρόκειται για τον θρυλικό φουρόγατο, θα πρόκειται για ένα επιστημονικό γεγονός τεράστιας σημασίας, καθώς θα αποτελέσει άλλη μια ένδειξη εξισορρόπησης της φύσης με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Γιάννης Φωτάκης.
    Χθες, πάντως, το ζώο αφέθηκε ελεύθερο, αφού πρώτα τοποθετήθηκε σε αυτό ένα τσιπ, για να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών του μέσα από σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS).

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αιχμαλωτίστηκε φουρόγατος στην Κρήτη... Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top