728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

    Έχει ο σκύλος συναισθήματα;

    Πώς νιώθει ένας σκύλος, όταν συμβαίνει κάτι; Μέσα από την επιστήμη και τις έρευνες έχουμε μάθει πολλά για τους σκύλους και μεταξύ αυτών είναι αν έχουν συναισθήματα και ποια.
    Οι σκύλοι και γενικότερα όλα τα ζώα λεγόταν στο παρελθόν πως δεν είχαν ψυχή.
    Ο φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ ήταν της άποψης ότι ήταν μηχανές, επομένως δεν σκέφτονταν και δεν μπορούσαν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.
    Ο φιλόσοφος Νικολά Μαλμπράνς συνέχισε την σκέψη του Ντεκάρτ λέγοντας ότι τα ζώα τρώνε χωρίς ευχαρίστηση, κλαίνε χωρίς πόνο, δεν επιθυμούν τίποτα, δεν φοβούνται τίποτα και δεν ξέρουν τίποτα.
    Η άποψη αυτή στηριζόταν στο ότι ο σκύλος ενεργεί χωρίς να νιώθει.
    Από τότε η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ.
    Σήμερα ξέρουμε ότι ο σκύλος έχει την ίδια δομή εγκεφάλου που προκαλεί τα αισθήματα στον άνθρωπο. Ο σκύλος έχει τις ίδιες ορμόνες και υφίσταται τις ίδιες χημικές αλλαγές με τον άνθρωπο, όταν νιώθει κάτι. Επίσης, ο σκύλος έχει όπως κι ο άνθρωπος την ορμόνη ωξυτοκίνη η οποία σχετίζεται με το αίσθημα της αγάπης. Με τόσες ομοιότητες στο νευρολογικό σύστημα είναι λογικό να πούμε ότι ο σκύλος έχει συναισθήματα παρόμοια με του ανθρώπου.
    Όμως εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε τα ίδια συναισθήματα.
    Τα  συναισθήματα στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά είναι πιο περιορισμένα και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται.
    Αυτό είναι σημαντικό, επειδή οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μυαλό ενός σκύλου είναι το ίδιο με ενός παιδιού 2-2,5 ετών,  όχι μόνο ως προς την νοημοσύνη αλλά και ως προς τα συναισθήματα.
    Έτσι, ένα  βρέφος έχει στην αρχή το αίσθημα του ενθουσιασμού, κατά τις πρώτες βδομάδες έχει το αίσθημα της ικανοποίησης και της απέχθειας και κατά τους πρώτους μήνες το αίσθημα του φόβου και του θυμού. Η χαρά δεν εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 6 μηνών και ακολουθείται από την ντροπή και την υποψία Το αίσθημα της αγάπης το έχει στην ηλικία των 9-10 μηνών.
    Αυτή η σειρά είναι σημαντική, επειδή έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τα αισθήματα στον σκύλο, ο οποίος συνήθως περνάει τα στάδια πιο γρήγορα και τα έχει ολοκληρώσει στην ηλικία των 4 ως 6 μηνών, όμως εξαρτάται και από την ράτσα.
    Επομένως, τα αισθήματα που έχει ο σκύλος είναι αυτά που έχει το παιδί 2-2.5 ετών, δηλαδή χαρά, φόβο, θυμό, απέχθεια και αγάπη αλλά δεν έχει πιο σύνθετα συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή και περηφάνεια. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Έχει ο σκύλος συναισθήματα; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top