728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

    ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ! Το πλατόνι της Ρόδου

    Το ελάφι της Ρόδου αποτελούσε μοναδικό ευρωπαϊκό θησαυρό βιοποικιλότητας. Δεν συναντάται πουθενά αλλού. Πλέον ούτε στην Ρόδο...
    Ήταν είδος προς εξαφάνιση.
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΠΙΣΩ ΠΑΝΤΩΣ


    Το πλατόνι της Ρόδου, ( Dama dama) θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του, ενώ είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
    Πολλές είναι οι λαϊκές ιστορίες που αναφέρονται στην προέλευση και παρουσία του ελαφιού στο νησί.
    Λέγεται ότι το έφεραν στο νησί οι Ιωαννίτες ιππότες ή ότι το εισήγαγαν οι Ιταλοί σαν θηρεύσιμο είδος. 
    Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πλατόνι ήρθε στο νησί της Ρόδου με την άφιξη των Σταυροφόρων. Η θεωρία μάλιστα αυτή συσχετίζεται και με άλλα ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν “Οφιούσα”, λέξη που σημαίνει, “η έχουσα πολλά φίδια”. Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία οι Σταυροφόροι για να προστατέψουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, εισήγαγαν το ελάφι και το χρησιμοποίησαν σαν φύλακα σε χώρους γύρω από αυτά.
    Αν και τα ελάφια δεν κυνηγούν για να σκοτώνουν τα φίδια, εν τούτοις λέγεται ότι τα κέρατα του ελαφιού εκκρίνουν κάποια ουσία (ένα αλκάλιο), η μυρωδιά του οποίου ενοχλεί και εξαναγκάζει τα φίδια να απομακρυνθούν. Κάποια λοιπόν από τα ζώα αυτά, που έφεραν οι Σταυροφόροι, ξέφυγαν από τα στρατόπεδα, κρύφτηκαν στα δάση και δημιούργησαν αργότερα τον υπάρχοντα πληθυσμό.
    Μία άλλη θεωρία λέει ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί. Όμως η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν “Ελαφούσα” που σημαίνει ότι είχε, την εποχή εκείνη πολλά ελάφια, που φυσικά υπήρχαν στο νησί πολύ πριν έρθουν όλοι αυτοί οι κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω ίσως και από την έκτη προ Χριστού χιλιετία.

    Το πλατόνι είναι πολύ όμορφο με μεγάλα μάτια, μηρυκαστικό, θηλαστικό, με τέλειες αναλογίες στο σώμα του, μαλακό τρίχωμα και με τις χαρακτηριστικές άσπρες βούλες στη ράχη του. Τα αρσενικά τα στολίζουν πολύ όμορφα και συμμετρικά παλαμοειδή κέρατα.

    Μείωση στον πληθυσμό υπήρξε, όταν αρκετά ελάφια κάηκαν αφού εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες κυρίως στις δύο μεγάλες πυρκαϊές της Ρόδου του 1987 και 1992. Ένας άλλος αρκετά σημαντικός λόγος  είναι η αντίστοιχη ελάττωση των γεωργικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που επήλθε κυρίως λόγω της απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού με τις τουριστικές εργασίες. 
    Τέλος, στην  είσοδο του παλιού λιμανιού στο Μανδράκι πάνω σε δύο στήλες στέκονται εκεί αγέρωχα, ατενίζοντας τη θάλασσα , ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ιστορικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΚΑΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ! Το πλατόνι της Ρόδου Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top