728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για τις φωλιές των χελώνων στις παραλίες του Πύργου

    Δήμος Πύργου. Έρχονται αποδημητικά πουλιά, τα πυροβολούν ενώ απαγορεύεται. Κατεβαίνουν αλεπούδες να βρουν φαγητό, αφού δεν έχουν αφήσει ούτε ένα δέντρο, στήνουν θηλιές με σύρματα ή τις πυροβολούν. Πάνε οι καημένες οι χελώνες να γεννήσουν, σαρώνει τις φωλιές ο δήμαρχος

    @EmptyTheCages_

    Σάλος έχε προκληθεί από σχετικά με ανακοίνωση του Δήμου Πύργου πως καθαρίζει το παραλιακό μέτωπο από Άγιο Ηλία, Κατάκολο μέχρι και Ανεμοχώρι. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι παραλίες του Δήμου είναι εδώ και χρόνια προστατευόμενες περιοχές και ειδικά τέτοια εποχή έχουν γεννήσει αυγά οι χελώνες καρέτα-καρέτα και για να καθαριστεί αυτή η τεράστια έκταση χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα όπως τρακτέρ με εξάρτημα που χτενίζει την άμμο που αυτό σημαίνει την καταστροφή των φωλιών και των αυγών του απειλούμενου αυτού είδους.
    Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις ειδικά στο διαδίκτυο όπου εξαγριωμένοι πολίτες ¨βάλουν¨ ενάντια στο δήμο για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. Το θέμα είναι πως οι παραλίες μας χρειάζονται τον καθαρισμό μετά και από τον χειμώνα όπου φερτά υλικά διάφορων ειδών έχουν κολλήσει στην άμμο. Όμως σε μια τέτοια προστατευόμενη περιοχή με αυστηρή νομοθεσία θα έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος καθαρισμού.

    Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρή η παραλία και ο καθαρισμός να γίνεται χειρωνακτικά και όχι με τη χρήση βαρέων οχημάτων, όπως επίσης και να περιορίζονται οι πηγές φωτός μετά τις 11 το βράδυ και να μην ανάβουμε φωτιές. Όπου βρίσκονται φωλιές είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να οδηγούμε ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα κοντά στην παραλία οπού γεννούν χελώνες.

    Μάλιστα πριν λίγα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάει στο δικαστήριο την χώρα μας για την μη προστασία των φωλιών χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο με αποτέλεσμα να πληρώσει το κράτος πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

    Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Η παραλία από το Κατάκολο μέχρι τις εκβολές του Αλφειού δεν συμπεριλαμβάνεται στο παραθαλάσσιο πάρκο όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα. Η παραλία είναι ελεύθερη. Αν κάποιοι θέλουν να…δεσμεύσουν και την παραλία τότε θα πρέπει να απαγορεύσουμε και στους λουόμενους από το απόγευμα και μετά να περπατάνε στην παραλία. Δε νομίζω να υπάρχει ατυχές περιστατικό, να καταστράφηκε έστω μια φωλιά».
    πηγή: 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για τις φωλιές των χελώνων στις παραλίες του Πύργου Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top