728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

    Ποιο είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ;

    Υπήρξαν ποτέ ελέφαντες στην Ελλάδα; Σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, υπήρξαν και έμειναν για χιλιάδες χρόνια σε ένα από τα ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων, την Τήλο.
    Το 1970 ο καθηγητής παλαιοντολογίας Νικόλαος Συμεωνίδης ανακάλυψε στο σπήλαιο Χαρκαδιό, στην περιοχή της Μισαριάς, ένα νεκροταφείο ελεφάντων. 
    Πώς έφθασαν ως εκεί οι ελέφαντες; Στην Τήλο, πριν από 45.000 χρόνια, μετανάστευσαν από την Ασία, περνώντας πιθανόν από χερσαίες γέφυρες ή κολυμπώντας κάποια πιο μικρή απόσταση από τη σημερινή. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο τελευταίος ελέφαντας της Ευρώπης έφθασε στην Τήλο κολυμπώντας από την Μικρά Ασία ή την Κω ή την Νίσυρο. 
    Αυτοί ήταν ελέφαντες νάνοι, καθώς έφθαναν περίπου το 1,5 μέτρο, ζύγιζαν περίπου 500 με 600 κιλά και είχαν χρόνο ζωής που μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια.
    Δεν ήταν αυτό το αρχικό τους μέγεθος. Η εξέλιξή τους σε νάνους οφείλεται στο ιδιόμορφο νησιωτικό περιβάλλον με τα εξής χαρακτηριστικά: περιορισμένη τροφή, ορεινό έδαφος, αδυναμία ανταλλαγής γενετικού υλικού, απουσία σαρκοφάγων ειδών, κάλυψη του νησιού με ηφαιστειακό υλικό κ.λπ. Αφού απομονώθηκε, δηλαδή, έγινε νάνος, όπως συμβαίνει και με άλλους ελέφαντες που ζουν σε απομονωμένα μέρη του πλανήτη, στην Ιαπωνία, την Ινδονησία, την Καλιφόρνια, ή με ελάφια στη Μεσόγειο και ιπποπόταμους στην Κύπρο. 
    Μέχρι σήμερα από ανασκαφές έχουν εξαχθεί περίπου 10.000 τμήματα από τους σκελετούς νάνων ελεφάντων και αυτό το υλικό αποτελεί μόνο το 30% του υπάρχοντος ακόμα μέσα στο Σπήλαιο.
    Σε αυτό το σπήλαιο, έχουν βρεθεί επίσης νεολιθικά κεραμικά και εργαλεία από πέτρα, αλλά και οστά από ελάφια που είναι πολύ παλαιότερα από τα οστά των ελεφάντων (περίπου 140.000 π.Χ.).
    Δίπλα στο σπήλαιο έχει δημιουργηθεί μουσείο όπου έχουν εκτεθεί τα οστά περισσότερων από 90 ελεφάντων και ένας τρισδιάστατος, χάρη σε μια πρωτοποριακή μέθοδο, σκελετός του ελέφαντα νάνου. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ποιο είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top