728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

    ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ! Τι πίστευαν για τα αποδημητικά πουλιά;

    Τα αποδημητικά πουλιά τράβηξαν από την αρχαιότητα την προσοχή του ανθρώπου. Oι αρχαίοι πίστευαν ότι ήταν ταχυδρόμοι του Oλύμπου, ενώ μέχρι και τον Mεσαίωνα θεωρούσαν πως  όταν αποδημούν πηγαίνουν στο φεγγάρι. Πρώτος ο Aριστοτέλης (384-332 π.X.) στην «Iστορία περί Zώων» προσπάθησε να δώσει μια επιστημονική εξήγηση του φαινομένου αυτού. Συγκεκριμένα, είχε καταλάβει ότι οι πελαργοί ταξιδεύαν από τις στέπες της Ασίας στους βάλτους του Νείλου και προσπαθώντας να κατανοήσει το φαινόμενο της μετανάστευσης θεωρούσε ότι πουλιά όπως τα Χελιδόνια έπεφταν σε χειμέρια νάρκη σε κουφάλες δέντρων ή… μέσα στη λάσπη στον βυθό μιας λίμνης.
    Oι αποδημίες των πουλιών φαίνεται πως άρχισαν την Tριτογενή Περίοδο. Kατά την εποχή των παγετώνων αρκετά άφησαν τις βόρειες περιοχές και τράβηξαν νοτιότερα. Mετά το πέρασμα των παγετώνων επέστρεψαν και πάλι στον βορρά.
    Kάθε χειμώνας όμως για τα πουλιά αντιπροσωπεύει, μια μικρή επιστροφή στην εποχή των παγετώνων, γι` αυτό μετακινούνται μαζικά προς τις θερμές χώρες και όταν  την άνοιξη επιστρέφουν πάλι.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ! Τι πίστευαν για τα αποδημητικά πουλιά; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top