728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

    Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ! Αυτός είναι ο εθνικός σκύλος της Αρμενίας

    Ο Γκαμπρ, όπως ονομάζεται αλλιώς ο αρμενικός ποιμενικός, κατάγεται από τα οροπέδια της Αρμενίας. 
    Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εξημερώθηκε, αλλά είναι σίγουρο ότι ο πρόγονος του Γκαμπρ έχει ιστορία τουλάχιστον 3 χιλιάδων ετών. 
    Ο μυθικός θεός της Αρμενίας Αραλέζ είχε τη μορφή σκύλου. Λεγόταν και θεός της Ίασης, επειδή είχε την ικανότητα να θεραπεύει ή ακόμη και να ανασταίνει πολεμιστές που λαβώνονταν στα πεδία των μαχών γλείφοντας τις πληγές τους. Μάλιστα, σύμφωνα μ' έναν δημοφιλή αρμενικό μύθο, είχε αναστήσει τον Όμορφο πρίγκιπα της Αρμενίας τον Αρά Κεγετσίκ, ο οποίος προτίμησε  να πεθάνει πολεμώντας παρά να παντρευτεί τη βασίλισσα της Ασσυρίας, Σαμιράμ και κατά συνέπεια να ενωθούν τα δυο βασίλεια της Αρμενίας και της Ασσυρίας. Η Σαμιράμ κλαίγοντας απαρηγόρητα για το χαμό του και νιώθοντας υπεύθυνη για το θάνατό του παρακάλεσε το θεό Αραλέζ να τον αναστήσει.
    Ένας σκύλος Γκαμπρ, σύμφωνα με τον ιστορικό Μοβσές Χορενατσί, έσωσε τον πρώτο Αρμένιο βασιλιά Σανατρούκ, όταν τον ανακάλυψε θαμμένο κάτω από χιόνια σε ηλικία μερικών μηνών.

    Όσο για τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά,  είναι ένας ογκώδης, μυώδης και δυνατός σκύλος. Το σχήμα του, το μέγεθός του και το χρώμα του διαφέρουν από τόπο σε τόπο, όπως άλλωστε είναι φυσικό, αντίθετα από πολλές σύγχρονες ράτσες που εξελίσσονται προσπαθώντας να διατηρήσουν μια εξωτερική ομοιομορφία. Αυτοί που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι πιο σκουρόχρωμοι και  έχουν μακρύ τρίχωμα για να προστατεύονται από το κρύο, το τραχύ έδαφος και τα άλλα ζώα. Αποφεύγουν τις άσκοπες κινήσεις προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια και τρώνε ελάχιστα.


    Για πρώτη φορά ο Γκάμπρ έγινε γνωστός στη δύση το 1930, σε μια έκθεση σκύλων στη Νυρεμβέργη. Ο γερμανικός τύπος προσέδωσε στους τρεις σκύλους που εκτέθηκαν το όνομα «Κόκκινοι Γίγαντες» αναμφίβολα επηρεασμένος από τις ετικέτες πάνω στα κλουβιά τους με την επιγραφή «θάνατος στον καπιταλισμό»!
    Κατά τη σοβιετική περίοδο η εκτροφή των σκύλων μεταφέρθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από την Αρμενία στη Μόσχα, την Ουκρανία και τη Γεωργία. Στην Αρμενία ο αριθμός των εκτροφείων μειώθηκε δραματικά ενώ έγιναν πολλές διασταυρώσεις του Γκάμπρ με άλλες ράτσες σκύλων στις οποίες προσδόθηκαν ρωσικά ονόματα, σύμφωνα με το https://www.armenianportal.gr. 
    Στους τουρκικούς κύκλους άρχισε να αναγνωρίζεται επίσημα τα τελευταία 20 χρόνια αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην Αρμενία. Μάλιστα, οι  Τούρκοι προώθησαν νέες ράτσες σκύλων προερχόμενες από τον Γκάμπρ και ανέπτυξαν πολυάριθμα σύμβολα, γραμματόσημα κ.λ.π. με τη φωτογραφία του Γκάμπρ πλαισιωμένη από την ημισέληνο. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ! Αυτός είναι ο εθνικός σκύλος της Αρμενίας Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top