728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

    Ένας σκύλος αφηγείται από την Βιρτζίνια Γουλφ

    Ένα από τα βιβλία της Βιρτζίνια Γουλφ, που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα, στις 28 Μαρτίου 1941, ήταν το ''Φλας: Ένας σκύλος αφηγείται''. 
    Πρόκειται για μια φανταστική βιογραφία γεμάτη τρυφερότητα, η οποία αντικατοπτρίζει με λεπτότητα τη συγκινητική σχέση της δεσποινίδας Μπάρετ και του Φλας, του νεαρού κόκερ σπάνιελ της. Μεταξύ τους δημιουργείται ένας σιωπηλός διάλογος, χωρίς λόγια, που χαρακτηρίζεται από χειρονομίες και στοργικά βλέμματα.
    Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής του, η συγγραφέας σχολιάζει την αγγλική κοινωνία των πρώτων δεκαετιών του 19ου αιώνα.
    Ο τρόπος που η Βιρτζίνια Γουλφ γράφει τους εσωτερικούς διάλογους του "Φλας", κάνει τον αναγνώστη να νιώθει πως το σκυλάκι είναι ένας ξένος, και σαν ξένος και αποστασιοποιημένος παρατηρεί και σχολιάζει με σκυλίσια αθωότητα τα κοινωνικά, οικονομικά και ταξικά προβλήματα, που τότε στην Αγγλία ήταν πολύ έντονα.
    Επιπλέον, ο πειθαναγκασμός του Φλας να ζήσει με την Elizabeth Barrett, την διάσημη Αγγλίδα φιλάσθενη ποιήτρια, σε ένα δωμάτιο κλεισμένος, δεν είναι παρά μια αλληγορία για το πώς οι γυναίκες δεν ήταν παραπάνω από κουτάβια, που ζούσαν μέσα στην απόλυτη πατριαρχική κοινωνία, που τις παίδευε και τις εκπαίδευε πώς να άγονται και να φέρονται με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Ένας σκύλος αφηγείται από την Βιρτζίνια Γουλφ Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top