728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

    Γλώσσα: ο ''καθρέφτης'' του σκύλου...

    Η στοματική κοιλότητα του σκύλου θεωρείται ''ο καθρέφτης'' για την υγεία του, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί κτηνίατροι. Ένα υγιές στόμα είναι ένδειξη της καλής λειτουργίας της καρδιάς, του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Από το στόμα μετράται η θερμοκρασία του σώματος. Όταν βλέπουμε, λοιπόν, ένα σκύλο με άσπρα μεγάλα δόντια και με υγρό ρόδινο βλεννογόνο, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτός είναι υγιής.
    Η στοματική κοιλότητα του σκύλου περιλαμβάνει...
    δόντια, βλεννογόνο , γνάθο και γλώσσα, η οποία έχει τον μεγαλύτερο όγκο. Η έκταση της γλώσσας του σκύλου είναι πιο μεγάλη, ευκίνητη και λεπτή από του ανθρώπου, αφού αυτή την χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο από τον άνθρωπο. Μέσω αυτής τρέφεται, πίνει νερό, πλένεται, δείχνει την αγάπη του και γενικότερα ανακαλύπτει τον κόσμο. Στην επιφάνειά της διαφόρων ειδών θηλές όπως και η ανθρώπινη, οι οποίες είναι μικρότερες μπροστά και μεγαλύτερες πίσω. Επίσης, η υγιής γλώσσα δεν έχει αύλακες και πληγές.
    Οι φλεγμονές στην γλώσσα είναι σπάνιες, επειδή σφύζει αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, εμφανίζονται στην γλώσσα καρκινώματα, μελάνωμα και κοκκιώδες, το πιο συχνό όμως είναι το  ακανθοκυτταρικό.
    Tέλος, απαραίτητο είναι να ελέγχουμε τακτικά το στόμα του σκύλου, ώστε να έχει υγιή δόντια. Ένα τερηδονισμένο ή σπασμένο δόντι μπορεί να επιφέρει πληγή και επομένως αιμορραγία στην γλώσσα. Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσουμε στην στοματική κοιλότητα, χρειάζεται να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Γλώσσα: ο ''καθρέφτης'' του σκύλου... Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top