728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

    Είναι τα δόντια του σκύλου σας υγιή;

    Η οδοντιατρική φροντίδα του σκύλου είναι μία πολύ νέα επιστήμη και κερδίζει συνεχώς έδαφος.
    Γιατί, λοιπόν, ο σκύλος χρειάζεται οδοντιατρική  φροντίδα; Κατ' αρχάς, ο σκύλος εμφανίζει τα ίδια οδοντικά προβλήματα με τον άνθρωπο, δηλαδή μικροβιακή πλάκα, νοσήματα ούλων και απώλεια δοντιών. Επομένως η οδοντιατρική  εξέταση είναι πολλές φορές αναγκαία.
    Τα ερωτήματα  που δημιουργούνται είναι τι είδους οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να γίνει, πόσο συχνά και αν μπορεί να γίνει κάτι στο σπίτι.
    Η περιοδοντική νόσος  ή απλούστερα η βαρεία νόσος των ούλων που προσβάλλει τον άνθρωπο προσβάλλει και τον σκύλο και μάλιστα με την ίδια πορεία. Όταν δεν...
    βουρτσίζουμε τα δόντια,  επικάθεται στον αυχένα του δοντιού (στο στενότερο τμήμα του) ένα υμένιο αόρατο με το γυμνό μάτι που λέγεται μικροβιακή πλάκα. Αυτή παραμένει και αυξάνεται, εφόσον συνεχίζουμε να μην βουρτσίζουμε τα δόντια. Στην μικροβιακή πλάκα προστίθενται τα μικρόβια του στόματος και τα άλατα του σάλιου, έτσι σχηματίζεται η τρυγία (πέτρα)που οδηγεί σταδιακά στην φλεγμονή των ούλων. Εκείνη προσβάλλει τα οστά των γνάθων, με αποτέλεσμα την κινητικότητα των δοντιών του σκύλου και την απόπτωση αυτών.
     Η περιοδοντική νόσος προσβάλλει περισσότερο τους σκύλους από τους ανθρώπους.Μάλιστα, το 80% των σκύλων άνω των 3 ετών εμφανίζει περιοδοντίτιδα.Οι σκύλοι ιδίως οι μεγαλόσωμοι παθαίνουν συχνά  κατάγματα των προσθίων δοντιών.Επίσης, παρουσιάζουν οδονταλγία από δόντι που έχει τερηδόνα. Ακόμα, μπορούν να παρουσιάσουν αιμορραγία και απόστηματα. Παρά τα προβλήματα στα δόντια, εκείνοι  τρέφονται κανονικά.
    Συνεπώς, η στοματική υγεία του σκύλου έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για αυτό, πρέπει να γίνεται συχνά οδοντικός έλεγχος, ακτινογραφίες, καθημερινό βούρτσισμα και καλή διατροφή.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Είναι τα δόντια του σκύλου σας υγιή; Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top