728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

    Αυτός είναι ο πρώτος διδάξας για τα δικαιώματα των ζώων. Ο Γάλλος Μονταίνιος από τον 16ο αιώνα...


    Ο Μισέλ ντε Μονταίνι (επίσης Μοντέν, και Μονταίνιος, γαλλ. Michel Eyquem de Montaigne) ο πρώτος δοκιμιογράφος, θεωρείται ως ο τελευταίος ουμανιστής της γαλλικής Αναγγένησης και έχει χαρακτηριστεί ως «ο πρώτος μοντέρνος άνθρωπος», χάρη στην ενασχόλησή του με τον «εαυτό». Ως δημιουργός του δοκιμίου –ενός κράματος επιστημονικού πνεύματος και προσωπικού ύφους- αλλά και...
    χάρη στην ιδιαιτερότητα των συλλογισμών του επηρέασε αμέτρητους συγγραφείς, όπως τον Φρίντριχ Νίτσε, και ίσως τη σύγχρονη αρθρογραφία και το blogging.

    Ο Μονταίνι έγραψε σχεδόν για ό, τι του περνούσε από το μυαλό: για τα ζώα, το σεξ, τη μαγεία, τη διπλωματία, τη βία, τον ερμαφροδιτισμό, την αμφιβολία. Εξάλλου, essayer (essai =δοκίμιο) στα γαλλικά σημαίνει να προσπαθείς ή όπως προσθέτει η Bakewell να δοκιμάζεις.
    "Δεν με νοιάζει τόσο τι είμαι για τους άλλους, όσο τι είμαι για τον εαυτό μου" έγραφε όπως και "προτιμώ τη συντροφιά χωρικών, γιατί δεν έχουν μορφωθεί αρκετά για να επιχειρηματολογούν λανθασμένα".
    Ο Μονταίνι ήταν επίσης ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σχετικά με τα ζώα. Υπήρξε ο πρώτος στοχαστής που εισήγαγε το ζήτημα του σεβασμού των υπόλοιπων πλασμάτων που ζουν στη γη και ήταν ο πρώτος διδάξας των δικαιωμάτων των ζώων, σφοδρός πολέμιος της κακοποίησης και της βιαιότητας του ανθρώπου εις βάρος τους."Όταν παίζω με τη γάτα μου, ποιος ξέρει αν δεν είμαι ένας τρόπος για να περνάει την ώρα της περισσότερο από ό, τι είναι αυτή για μένα;"
    Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1533 κοντά στο Μπορντώ και υπήρξε γόνος εύπορης οικογένειας. Πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 1592.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αυτός είναι ο πρώτος διδάξας για τα δικαιώματα των ζώων. Ο Γάλλος Μονταίνιος από τον 16ο αιώνα... Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top