728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τρίτη 7 Μαΐου 2019

    ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! Τι αποκαλύπτουν ειδικοί για τις κυνομαχίες

    Ο Mark Randell για δεκαετίες ήταν μέλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και μυστικός αστυνομικός, επιθεωρητής της βρετανικής Αστυνομίας, εξιχνιάζοντας υποθέσεις δολοφονιών, εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, βιασμών και σωματεμπορίας. Σήμερα, είναι μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και ερευνά τα παράνομα κυκλώματα κυνομαχιών σε όλον τον κόσμο, συμβουλεύοντας ως εξειδικευμένος ερευνητής αστυνομικές Αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις.
    «Μην προσπαθήσεις να μπεις στα κυκλώματα κυνομαχιών, οι εμπλεκόμενοι είναι επικίνδυνοι εγκληματίες», μου είπε όταν μιλήσαμε στο Skype. «Οι κυνομαχίες είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο έγκλημα, όπως τα ναρκωτικά και τα όπλα. Ένας ντετέκτιβ από τη Νέα Υόρκη, μου είπε κάποτε ότι περισσότερα ναρκωτικά κατάσχονται σε επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυνομαχιών, από ό,τι σε επιχειρήσεις που αφορούν αποκλειστικά σε ναρκωτικά, ενώ το 2017 μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ισπανία οδήγησε στον εντοπισμό μιας αρένας κυνομαχιών. Σύμφωνα με την Αστυνομία του Σικάγο, το 59% των εμπλεκομένων σε κυνομαχίες είναι μέλη συμμοριών, το 70% έχει συλληφθεί για κακουργήματα, το 65% έχει συλληφθεί για βίαιες επιθέσεις και το 70% για διακίνηση ναρκωτικών. Είναι ένα τόσο καλά οργανωμένο έγκλημα, που μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούν να εισχωρήσουν στα κυκλώματά τους».

    Η διείσδυση στον διαδικτυακό κόσμο των κυνομαχιών στην Ελλάδα

    Παρότι ο Mark μου απέκλεισε την προοπτική να εισχωρήσω στον φυσικό κόσμο των κυνομαχιών, όταν έκλεισα το Skype είχα κάτι στο μυαλό μου που ίσως έφερνε αποτελέσματα: να μπω στον διαδικτυακό κόσμο των κυνομαχιών, για να διαπιστώσω αν τελικά στην Ελλάδα λειτουργούν καλά οργανωμένα κυκλώματα εκτροφής και εκπαίδευσης ζώων, τα οποία αργότερα παίρνουν μέρος σε κυνομαχίες.
    Τα αποτελέσματα θα προκαλούσαν έκπληξη όχι μόνο σε μένα, αλλά και στον Mark, που ασχολείται χρόνια με τις κυνομαχίες.
    Έφτιαξα έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook -«αν καταλάβουν ότι τους ψάχνεις, θα σε κυνηγήσουν», μου είχε πει ο Mark- και πληκτρολόγησα στην αναζήτηση το όνομα που μου είχε δώσει η φίλη μου στο μπαρ.
    Έκανα αίτημα φιλίας.
    Λίγες ώρες αργότερα, ο εν λόγω κύριος είχε δεχτεί το αίτημα.
    Ξεκίνησα να σκρολάρω στο προφίλ του. Στις φωτογραφίες που είχε ανεβάσει, ο «Μπράβος», όπως είναι το παρατσούκλι του, πόζαρε πάνω σε μηχανές μεγάλου κυβισμού, επιδεικνύοντας τα τατουάζ του. Σε ένα άλλο προφίλ που διατηρεί με το όνομά του, είδα ότι ποστάρει φωτογραφίες του Marlon Brando από τον Νονό και του Al Pacino από τον Σημαδεμένο, πλάι σε εικόνες με σφαίρες και όπλα.
    Ωστόσο, σε πολλές αναρτήσεις του, ο «Μπράβος» βρισκόταν αγκαλιά με πολύ γυμνασμένα σκυλιά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ράτσας pit bull, «ράτσα που κατά κόρον χρησιμοποιείται σε κυνομαχίες», όπως μου είπε αργότερα ο Mark.
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι φωτογραφίες με τα σκυλιά σχεδόν πάντα συνοδεύονταν από ένα link με τσέχικο URL. Κλίκαρα σε ένα από αυτά.

    Λίγα πράγματα καταλάβαινα από τις κωδικοποιημένες πληροφορίες της σελίδας που άνοιξε μπροστά μου.
    Την έστειλα στον Mark.
    «Είναι το προφίλ ενός σκύλου-κυνομάχου, όπου αναφέρονται οι νίκες, οι ήττες και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κυνομαχίες στις οποίες έχει συμμετάσχει. Σε αυτήν την ιστοσελίδα προωθούνται ζώα που έχουν συμμετάσχει σε κυνομαχίες ή έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες», μου απάντησε.
    Δεκάδες παράνομα εκτροφεία και χιλιάδες σκυλιά-κυνομάχοι στην Ελλάδα
    Η απάντηση του Mark με έκανε να «χτενίσω» την τσέχικη ιστοσελίδα, συγκεντρώνοντας όλα τα ζώα-κυνομάχους που, κατά τη δήλωση των ιδιοκτητών τους, έχουν γεννηθεί ή βρίσκονται στην Ελλάδα. Για κάθε κυνομάχο εντόπισα τον ιδιοκτήτη ή το εκτροφείο στο οποίο φέρεται να ανήκει (στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν δυνατός και ο εντοπισμός του τόπου σε κλίμακα πόλης ή νομού), καθώς και τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης των ιδιοκτητών, όπου μοιράζονται πληροφορίες για τους κυνομάχους τους.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το VICE Greece, στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 55 παράνομα κυνοτροφεία, στα οποία ανήκουν περισσότερα από 2.000 ζώα, που κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, είτε έχουν συμμετάσχει είτε έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες, πράξεις που αμφότερες απαγορεύονται από την ελληνική νομοθεσία, αφού σύμφωνα με τον ν. 4039/2012, «δεν επιτρέπεται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας». Εκτός από τους χιλιάδες κυνομάχους, εντοπίσαμε και εκατοντάδες περιπτώσεις προγραμματισμένων ζευγαρωμάτων μεταξύ κυνομάχων. «Αυτή είναι μια πάγια τακτική των εκτροφέων και εκπαιδευτών κυνομάχων, αφού πιστεύουν ότι ζευγαρώνοντας καλούς κυνομάχους, θα αποκτήσουν σκυλιά που αργότερα θα γίνουν και αυτοί καλοί και “καθαρόαιμοι” κυνομάχοι», μου είπε ο Mark.
    Μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που εντοπίσαμε να προωθεί κυνομάχους και να εμπλέκεται σε κυνομαχίες, ήταν ανάμεσα στα 17 άτομα που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2017 για την υπόθεση των κυνομαχιών στην Κατερίνη. Ο ίδιος καταδικάστηκε, ωστόσο η ποινή του παραγράφηκε σε δεύτερο βαθμό, εξαιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου, μένοντας ουσιαστικά ατιμώρητος και συνεχίζοντας την ενεργή εμπλοκή του στο κύκλωμα των κυνομαχιών.
    Τα αποτελέσματα της έρευνας του VICE Greece για οργανωμένα κυκλώματα κυνομαχιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η Janette Reever, επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος κατά των κυνομαχιών της Humane Society International, μίας παγκόσμιας οργάνωσης προστασίας των ζώων, η οποία δήλωσε:
    «Υπάρχουν τρία ήδη κυνομαχιών. Πρώτον, έχουμε τις ερασιτεχνικές κυνομαχίες δρόμου, δεύτερον έχουμε τις κυνομαχίες που διεξάγονται από ανθρώπους με μία υποτυπώδη υποδομή εκπαίδευσης σκύλων και διοργάνωσης κυνομαχιών και, τρίτον, έχουμε τις κυνομαχίες που διεξάγονται από επαγγελματίες, οι οποίοι συστηματικά εκτρέφουν και εκπαιδεύουν κυνομάχους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έχοντας τη δυνατότητα συνεργασίας με εκτροφείς από άλλες χώρες. Οι τελευταίοι οργανώνουν μεγάλης κλίμακας κυνομαχίες, όπου και παίζονται στοιχήματα πολλών χιλιάδων ευρώ. Από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και τα τρία είδη κυνομαχιών. Ειδικά όσον αφορά στους επαγγελματίες, οι περισσότεροι από αυτούς εμπλέκονται στην εκτροφή και την εκπαίδευση ζώων με αποκλειστικό σκοπό την μετέπειτα χρησιμοποίησή τους σε κυνομαχίες. Αυτοί είναι που προωθούν τους κυνομάχους τους στο Ίντερνετ, αναφέροντας πληροφορίες για νίκες και τίτλους που έχουν κατακτήσει. Αυτό το κάνουν διότι η αναφορά σε νίκες ή τίτλους αυξάνει δραματικά την αξία ενός κυνομάχου στην παράνομη αγορά. Σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχει σε κυνομαχίες, παράλληλα εκτρέφει, εκπαιδεύει και πουλάει κυνομάχους. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία της ίδιας παράνομης και επικερδούς δραστηριότητας».

    πηγή: www.vice.com/ 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ! Τι αποκαλύπτουν ειδικοί για τις κυνομαχίες Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top