728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

    ΝΕΚΡΟΙ βρέθηκαν 3 πελεκάνοι μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα

    Τρεις Ροδοπελεκάνοι βρέθηκαν νεκροί στην κορυφογραμμή του όρους Βαρνούς, κάτω από τη σκιά των ψηλών ανεμογεννητριών την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με την WWF.
    Τα μεγάλα αυτά πουλιά, που έχουν άνοιγμα φτερών σχεδόν 3 μέτρα, φωλιάζουν μαζί με τους Αργυροπελεκάνους στον υγρότοπο της Μικρής Πρέσπας και αποτελούν εμβληματικά είδη της περιοχής. Σημειώνεται ότι το  Εθνικό Πάρκο Πρεσπών φιλοξενεί πληθώρα σπάνιων ζώων, φυτών και οικοσυστημάτων αλλά προστατεύεται από την δεκαετία του ’70 κυρίως χάρη στην παρουσία της μεγαλύτερης αναπαραγωγικής αποικίας πελεκάνων στον κόσμο.
    Ο Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον Βαρνούντα κατασκευάστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία, μετά από πολυετή διαμάχη των επενδυτών με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που αποτελούν μέλη της, ακόμα και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
    Το έργο άλλαξε πολλές φορές χωροθέτηση σε μια προσπάθεια του επενδυτή να το απομακρύνει όσο γίνεται περισσότερο από την προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών και από το στόχαστρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και τελικά κατασκευάστηκε στην υφιστάμενη θέση, σε υψόμετρο 2100μ., σε έκταση που σήμερα εντάσσεται σε δυο περιοχές Natura 2000, με περιβαλλοντικούς όρους που περιλάμβαναν και την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ, ως μέτρου αποτροπής των συγκρούσεων μεγάλων πουλιών, θεωρητικά και νυχτερίδων, με τις φτερωτές των ανεμογεννητριών.
    Όμως, πριν από μερικές μέρες, μέσα στην πυκνή ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή,  ένα σμήνος πελεκάνων πέταξε χαμηλά πάνω από το βουνό, δεν μπόρεσε να διακρίνει εγκαίρως τις ανεμογεννήτριες και τελικά συγκρούστηκε με αυτές. 
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: ΝΕΚΡΟΙ βρέθηκαν 3 πελεκάνοι μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες στον Βαρνούντα Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top