728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

    Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΙΝΑ! Γιατί ζωγράφισε αυτό το ζώο ο Ντα Βίντσι;

    Πριν από την Μόνα Λίζα ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ζωγράφισε την «Κυρία με την ερμίνα». Είναι ένας μικρός πίνακας που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απεικονίζει την Τσετσίλια Γκαλεράνι, την έφηβη ερωμένη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου και ενός εκ πατρόνων του ντα Βίντσι. 

    Όσο για την ερμίνα, είναι ζωγραφισμένη με ακρίβεια και ζωντάνια. Σε μία ανάλυση της μορφολογίας του ζώου μοιάζει περισσότερο με νυφίτσα. Ίσως ο ντα Βίντσι ως ερευνητής της φύσης, να εμπνεύστηκε από κάποιο παγιδευμένο ζώο. Εξάλλου, η ερμίνα είναι άγρια, δαγκώνει και δύσκολα εξημερώνεται, κατά συνέπεια θα ήταν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο. Αντιθέτως η νυφίτσα μπορεί να εξημερωθεί σχεδόν όπως η γάτα, καθώς επίσης ήταν σχετικά εύκολο να βρεθεί στη λομβαρδική εξοχή της εποχής. Με δεδομένο επίσης ότι η ερμίνα έχει κατά πολύ μικρότερες διαστάσεις, ξεπερνώντας σπάνια μόλις τα 30 εκ., ενώ η νυφίτσα στον πίνακα, υπολογίζεται με το μάτι να έχει διαστάσεις μεταξύ 40 και 60 εκ.
    Κατά μια άποψη, ήταν μια έμμεση αναφορά στον δούκα Σφόρτσα που τον ονόμαζαν ''λευκή ερμίνα''. Όμως μπορεί να αναφέρεται και στην ερωμένη του Σφόρτσα Τσετσίλια Γκαλεράνι που θα μπορούσε να εκπροσωπεί για ακόμα μια φορά το ζώο: η ερμίνα πράγματι, εκτός από σύμβολο αγνότητας και τιμιότητας, στα ελληνικά λέγεται και γαλή πράγμα το οποίο θα παρέπεμπε στο επώνυμο της κοπέλας.
     Και όπως σημείωσε και ο ίδιος ο Λεονάρντο «προτιμά να πιαστεί από τους κυνηγούς παρά να κηλιδώσει την αγνότητά της, δηλαδή τη λευκή της γούνα, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη λασπωμένη της φωλιά».
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΙΝΑ! Γιατί ζωγράφισε αυτό το ζώο ο Ντα Βίντσι; Rating: 5 Reviewed By: dognet
    Scroll to Top