728x90 AdSpace

  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

    Έχει άγχος ο σκύλος σας;

    Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ότι έχουν εξασφαλίσει στο σκύλο τους την καλύτερη διαβίωση και επομένως ζει ευτυχισμένος. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αλήθεια, αφού πολλές φορές καταπιέζεται! Αυτό γίνεται αντιληπτό από την αλλαγή της συμπεριφοράς του ,αν τον ξέρουμε βέβαια καλά.
    Τι είναι, λοιπόν, η συμπεριφορά; Είναι αποτέλεσμα εσωτερικών καταστάσεων και περιβαλλοντικών επιδράσεων.Το άγχος, δηλαδή η αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου μας, εκδηλώνεται κυρίως με ανησυχία και επιθετικότητα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι το ίδιο για όλους του σκύλους.Για αυτό το ίδιο στρεσσογόνο ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και εκδηλώσεις  σε ένα σκύλο και  σε άλλον όχι.
    Κατά την διάρκεια του άγχους συμβαίνουν ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο που έχουν ως αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών όπως της αδρεναλίνης που δρα στη κινητικότητα του σκύλου, της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης που συνδέεται με την διάθεση του και τον πόνο και της ντοπαμίνης που επιδρά στην προσοχή.
    Τα εξωτερικά...
     σημάδια του άγχους είναι η έντονη ανησυχία, η κινητικότητα, η ανορεξία, η αποφυγή διάνοιξης στόματος για  φαγητό, η μη υπακοή σε εντολές, το γλύψιμο των χειλιών, η έντονη εκροή σάλιου, οι μη κανονικές κενώσεις, οι  εμετοί, η αδυναμία προσήλωσης με τα μάτια ,δηλαδή βλέμμα απλανές, το κρύψιμο της ουράς στα πόδια και το επίμονο γρύλλισμα.
    Ενώ οι άνθρωποι περνούν ορισμένες  καταστάσεις άγχους, ο σκύλος και γενικότερα τα κατοικίδια ζουν σε κατάσταση μόνιμου άγχους, διότι  ζουν εκτός περιβάλλοντος τους και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όλα αυτά τα σημάδια μπορεί να εκφράζουν και συναισθήματα χαράς που τα με την γλώσσα του σώματος, αφού μόνο έτσι μπορεί.
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Έχει άγχος ο σκύλος σας; Rating: 5 Reviewed By: Press-Gr
    Scroll to Top